Săptămâna scurtă de lucru are un real succes în Islanda. Ce spun angajaţii despre programul de doar 4 zile

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Proiectul autorităţilor islandeze de reducere a săptămânii de lucru la doar patru zile, implementat în perioada 2015-2019 a avut un succes răsunător pentru nordici, spun cercetătorii. Iniţiativa a prevăzut scurtarea programului de lucru, timp în care salariile angajaţilor nu au fost modificate. Specialiştii susţin că experimentul a avut un succes copleşitor, productivitatea neschimbându-se, ba chiar, în unele cazuri, îmbunătăţindu-se.

O serie de astfel de iniţiative sunt, în prezent, testate în întreaga lume, inclusiv Spania şi Noua Zeelandă. În Islanda, experimentele organizate de Consiliul municipal Reykjavík si de guvernul national au inclus peste 2.500 de angajaţi, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din populatia activă în domeniul muncii. Mulţi dintre aceştia au trecut de la programul obişnuit de lucru, care era iniţial de 40 de ore săptămânal, la cel scurt de 35 sau 36 de ore.

Sindicatele islandeze au renegociat tiparele de lucru, iar în prezent 86% din forţa totală de muncă din Islanda fie s-a mutat deja la ore mai scurte pentru aceeaşi remuneraţie, fie se află în plin proces de schimbare al actualului sistem de lucru. Muncitorii au spus că se simt mai puţin stresaţi şi cu un risc de epuizare mult mai scăzut şi au transmis că se poate observa o îmbunătăţire a echilibrului dintre viaţa profesională şi cea personală.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.