Săptămână plină la Casa Artelor: teatru, film, muzică și arhitectură

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Casa Artelor își deschide porțile în această săptămână pentru toți amatorii de teatru, muzică, film sau arhitectură. Maratonul cultural începe marți, 21 februarie, de la ora 19.00, în sala Studio Art. Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică și Teatru prezintă atunci spectacolul – lectură Gardenia sau Griji cu lapte de Elżbieta Chowaniec.

Cu o distribuție ce reunește eleve de liceu și studente, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” continuă astfel dialogul, pe de o parte, cu liceenii și studenții, pe de altă parte, cu publicul invitat să se familiarizeze cu texte valoroase ale dramaturgiei contemporane.

Spectacolul îi reunește pe aceeași scenă pe Brenda Bernad, Maria Brîndușă, Maria Bujancă, Oana Nedelcu, Ioana Nițulescu, Iulia Pal, Vanesa Serac, Andreea Todinca. Regia este realizată de Victor Dragoș, iar coordonarea proiectului este asigurată de Daniela Șilindean. Spectacolul se desfășoară în limba română, intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Joi, 23 februarie, tot de la 7 seara și tot în sala Studio, are loc o proiecție de film, eveniment organizat de Asociația Marele Ecran. Este vorba despre “Odiseea” – proiecția poveștii celebrului explorator francez Jacques-Yves Cousteau. Biletele, disponibile doar înainte de proiecție, costă 10 lei. Capacitatea sălii este de 45 de locuri.

Sfârșitul de săptămână este dedicat celor mai mici dintre spectatori. Aceștia sunt așteptați sâmbătă, de la ora 17.00, în Sala Studio, la cea de a doua reprezentație a music-hall-ului “Gheto” – producție a Teatrului Țache, semnată de Simona Vintilă.

Spectacolul pe care îl prezentăm acum face parte dintr-un program inedit pe care Teatrul Țache l-a pus la cale în cadrul secțiunii Țache Junior. Este vorba despre o serie de spectacole muzicale care îi au ca protagoniști pe cei mai tineri dintre… tinerii talentați ai urbei. Spectacolul pilot al acestui proiect a fost Audiția/Das Vorsprechen, prezentat în premieră în luna iunie a anului trecut, un spectacol primit cu multă căldură de public”, spune Simona Vintilă, coordonator Teatrul Țache. Conducerea muzicală a spectacolului îi aparține Marianei Șarba.

Tot în această săptămână, galeria Pygmalion, din cadrul Casei Artelor, găzduiește expoziția “Restauratori români: Arhitectul Ștefan Balș”.

Arhitectul Ştefan Balş este cel mai important reprezentant al şcolii româneşti de restaurare, cu o activitate desfăşurată timp de şase decenii, în cadrul Serviciului Tehnic al Comisiunii Monumentelor Istorice, apoi al Direcţiei Monumentelor Istorice, având o contribuţie determinantă în domeniul teoriei şi practicii restaurării monumentelor istorice din România.  Intervenţiile de restaurare desfăşurate de Ştefan Balş s-au bazat pe o cunoaştere aprofundată a istoriei arhitecturii, a materialelor şi tehnicilor tradiţionale de construire, pe o consistentă documentare istorică şi arhitecturală, pe o riguroasă cercetare in situ a monumentului El a ştiut să „citească” urmele lăsate pe baze de turlele dispărute, să identifice etapele istorice succesive ale monumentului după amprentele găsite în ziduri, pe parament şi în săpăturile arheologice, să interpreteze tablourile votive, toate acestea pentru restabilirea continuităţii formale de origine şi a unităţii plastice a monumentului istoric, recurgând uneori la intervenţii de reîntregire şi reconstituire, pe baza analogiilor structurale şi stilistice.” – spun organizatorii expoziției.

Expoziția stă pe simeze până în 1 martie.

AL PRESS

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.