În inima comunei Tomești din județul Timiș, o bijuterie de patrimoniu aduce în prim plan bogata istorie a locului: Biserica de Lemn din Românești.
Construit în secolul al XVII-lea și având Hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, acest monument a fost recent supus unui amplu proces de reabilitare, sub egida primăriei comunei.
Proiectul de reabilitare, coordonat Primăria Tomești, a reprezentat un efort concertat pentru conservarea și revitalizarea acestei bijuterii istorice. Investiția totală este de aproximativ un milion de euro, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional Regional.
Procesul de reabilitare s-a întins pe parcursul a trei ani și a implicat o serie de intervenții majore. Una dintre cele mai semnificative a fost schimbarea acoperișului, o măsură esențială pentru protejarea structurii.
Consolidarea pereților și înlocuirea/restaurarea fundației au reprezentat pași esențiali în asigurarea stabilității structurale a bisericii.
„Lucrările s-au desfășurat pe parcursul a trei ani și au constat în schimbarea acoperișului, consolidarea pereților, înlocuirea și restaurarea fundației și, cel mai important, la biserica monument istoric Clasa A, a fost refacerea și restaurarea picturii bisericii. S-a avut în vedere amenajarea peisagistică și amplasarea unei servoscări, a unui lift, pentru persoanele cu dizabilități”, a declarat primarul Costel Medelean, pentru Radio Timișoara.
Biserica de lemn din Românești se distinge prin caracteristicile sale arhitectonice specifice. Pereții, construiți din bârne de gorun. Ambele intrări, cu polate ușoare, sunt protejate de intemperii prin prelungirea acoperișului de șindrilă.
Turnul de lemn, amplasat deasupra pronaosului, reprezintă o altă comoară arhitectonică. Conservând cel mai frumos bulb de inspirație barocă păstrat în Banat, turnul este placat cu șindrilă, aducând un element distinctiv în peisajul bisericii.
Biserica de lemn din Românești face parte dintr-un select grup de 25 de biserici construite din lemn în județul Timiș, toate înscrise pe lista monumentelor istorice. Acestea reprezintă mărturii vii ale bogatei istorii și culturii locale, iar eforturile de reabilitare sunt pasi importanți în asigurarea transmiterii moștenirii culturale către generațiile viitoare.
Lasă un răspuns