S-a dat ordin în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi interzis definitiv

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Uniunea Europeană a decis să interzică anumite arome cu gust de afumat utilizate de industria alimentară, în baza recomandărilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Aceste arome, care conferă gustul specific de afumat, au fost asociate cu cancerul și infertilitatea.

Interdicția nu va intra în vigoare imediat, producătorilor de cârnați, sosuri, chipsuri și alte produse cu aromă de afumat li se va acorda o perioadă de tranziție pentru a găsi alternative.

Prima etapă a perioadei de tranziție vizează aromele folosite ca înlocuitori ai metodelor tradiționale de afumare, întâlnite frecvent în produse precum pește afumat, carne afumată, cârnați sau anumite brânzeturi. Producătorilor li se va acorda un termen de cinci ani pentru a elimina aceste arome din rețetele lor.

A doua etapă se concentrează pe eliminarea aromelor de fum din produse care nu sunt în mod tradițional afumate, precum supe instant, chipsuri de cartofi sau sosuri.

Producătorii au la dispoziție doi ani pentru a elimina aceste arome din rețetele lor.

În Olanda, de exemplu, producătorul de cârnați Unox, deținut de Unilever, produce anual 16 milioane de „rookworst” folosind metoda interzisă.

Până în anii ’70, cârnații erau afumați la foc deschis, însă această alternativă nu este fezabilă, potrivit unui purtător de cuvânt al Unilever, din cauza efectelor nocive ale fumului de lemn asupra sănătății umane și mediului. Compania a anunțat că va folosi perioada de tranziție pentru a dezvolta o alternativă.

Avizul se referă la aromele specifice care pot fi adăugate în alimente, și nu la alimentele în sine. În urma unor discuții ample cu statele membre și cu părțile interesate, regulamentul stabilește diferite perioade de eliminare treptată pentru a da timp producătorilor și operatorilor să se adapteze la noile norme.

În cazul în care se utilizează pentru a înlocui afumarea tradițională (de exemplu, jambon, pește, brânzeturi), perioada de eliminare treptată este de 5 ani. Pentru cazurile în care substanțele sunt adăugate pentru a da o aromă suplimentară (de exemplu, supe, chipsuri, sosuri), perioada de eliminare treptată va fi de 2 ani.

Regulamentul va fi adoptat în mod oficial de către Comisie Europeană în următoarele săptămâni.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.