Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) face o analiză asupra situațiilor încălcărilor drepturilor omului din România și constată cu îngrijorare o performanță nedorită.
Conform statisticilor FACIAS, țara noastră ocupă locul 1 în Uniunea Europeană și locul 4 în Europa, țara noastră fiind depășită doar de Rusia, Turcia și Ucraina.
Democrația și respectarea drepturilor omului ar trebui să fie pilonii unei societăți sănătoase. Dar România riscă să devină o zonă neagră pe harta drepturilor cetățenești.
Țara noastră conduce clasamentul abuzurilor în Uniunea Europeană, fiind statul cu cele mai multe plângeri privind încălcarea drepturilor omului.
În Europa, doar țări precum Turcia, Rusia și Ucraina au mai multe plângeri depuse de cetățeni, țări cunoscute pentru abuzuri cetățenilor. Ce înseamnă concret acest lucru?
Faptul ca statul român încalcă aceste drepturi fundamentale ale cetățeanului la un volum mult mai mare decât în celelalte state, mai ales cele din vest.
Tratamente inumane în spitale și închisori
Conform rapoartelor emise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cele mai frecvente articole din Convenția CEDO încălcate și reclamate de români sunt:
Tratamente inumane în spitale și închisori
Procese inechitabile
Nerespectarea vieții private
Încălcarea dreptului la proprietate
Bolnavii din spitale loviți cu pumnii, legați de pat sau calorifere
Dacă situația condițiilor precare din închisorile din România este de notorietate, România fiind amendată în repetate rânduri pentru încălcarea drepturilor cetățenești atunci când sunt privați de libertate, rapoartele Consiliului Europei dezvăluie un alt adevăr crunt: abuzuri înfiorătoare suferite de români în spitalele de psihiatrie.
În urma vizitelor efectuate la spitalele de psihiatrie din Bălăceanca, Botoșani, Obregia (București), și Socola (Iași) în septembrie 2022, s-au identificat numeroase cazuri de rele tratamente și abuzuri față de pacienți. în special în cadrul Clinicii de Psihiatrie Botoșani, pacienții au susținut că sunt loviți cu pumnii, palmele, împinși sau agresați verbal.
Mai mult, la Iași, la momentul vizitei, 452 de pacienți erau cazați în 390 de paturi, deși spitalul dispunea în acte de doar 251 de paturi. De asemenea, pacienții au declarat că sunt agresați, loviți și imobilizați, fiind legați adesea de paturi sau calorifere, dacă deveneau agitați.
Amenzi de peste 100 de milioane de euro pentru România
Pe lângă nenumăratele abuzuri care situează țara noastră pe primul loc în UE, o altă problemă a țării noastre este că nici măcar nu respectă hotărârile CEDO. Dintr-un raport obținut de APADOR-CH, România este pe primul loc la neexecutarea hotărârilor CEDO în 2023.
FACIAS a aflat că până acum țara noastră a plătit peste 100 de milioane de euro pentru abuzurile comise împotriva cetățenilor. Iar suma neoficială este mult mai mare, pentru că în aceste 100 de milioane nu sunt incluse și despăgubirile plătite ca urmare a înțelegerilor amiabile dintre statul român și persoanele ale căror drepturi le-au fost încălcate.
FACIAS solicită Guvernului României și instituțiilor responsabile să ia măsuri urgente! Este inacceptabil ca în secolul 21, într-o țară membră a Uniunii Europene, cetățenii să fie supuși unor astfel de tratamente inumane!
Biroul de Presă FACIAS
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns