Rezultate remarcabile ale sportivilor Clubului Sportiv Municipal Lugoj la Lupte libere  

HP DIGITAL CAMERA

Interviu cu Emil Vanea, antrenorul Secției de Lupte libere
a Clubului Sportiv Municipal Lugoj 

– Când a fost înființată Secția de Lupte Libere în cadrul Clubului Sportiv Municipal?

  • Secția de Lupte libere a fost înființată chiar din anul 2002, anul înființării clubului. S-au obținut rezultate deosebite, mai ales în ultima perioadă, chiar foarte bune pe plan individual, culminând cu locul al III-lea la Campionatele Europene de Seniori, obținut de către sportivul Ivan Guidea anul acesta la Riga (Letonia), cea mai mare performanță obținută la ora actuală din Lugoj, deoarece este prima medalie obținută la un campionat european de seniori, la nivel individual. Au mai fost rezultate foarte bune obținute, dar toate la nivel de juniori, cadeți sau tineret. Ca echipă, din 2002 s-au obținut rezultate foarte bune, respectiv cele 2 locuri III la campionatele europene, la Bursa și la Istanbul (Turcia), iar în campionatul național s-au obținut 8 titluri, sperăm ca în  2016 să obținem al 9-lea titlu de campioni naționali pe echipe. Am obținut două locuri II pe echipe și un loc III pe echipe.

– Rezultatele sunt extraordinare. Cum s-au obținut aceste performanțe?

  • Aceste rezultate s-au obținut prin mobilizarea sportivilor, prin alegerea celor mai buni sportivi pentru a fi în componența echipei din Lugoj și nu în ultimul rând datorită sprijinului acordat de Consiliul Local și Primăria Municipiului Lugoj, fiindcă fără sprijinul acestora nu se puteau obține acele rezultate. Nu putem uita sprijinul acordat din partea conducerii Clubului Sportiv Municipal de-a lungul anilor, aceștia orientându-se spre echipele care fac performanțe, am primit sprijin din partea tuturor conducătorilor care au fost la club.

– Cum îi atrageți spre acest sport și cum îi motivați pe sportivi în sportul de performanță? 

  • Este un secret profesional…  Sportivii vin în momentul în care văd că un club este condus cu seriozitate, când este reprezentat din toate punctele de vedere și se ține de cuvânt, onorând promisiunile făcute sportivilor. Avem câțiva sportivi din alte localități care întregesc această echipă (Rapid București și CSU Craiova – sportivi care sunt componenți ai lotului național), care la Lugoj s-au simțit protejați și respectați, componenții echipei având foarte mare încredere în mine, ca antrenor, din punct de vedere profesional, eu mă ocup de ei, le respect doleanțele. Acesta este un lucru foarte important, respectul față de sportivi. Luptele fiind un sport de contact se mai întâmplă să se accidenteze, ca urmare trebuie să avem o componență cât mai solidă pentru a putea avea performanțe. În momentul în care nu ai o gamă largă de sportivi, să se poată suplini unul pe celălalt sau să poți face combinații în cadrul echipei, e posibil să pierzi finale sau chiar titluri de campioni naționali.

În afară de Lugoj, de unde mai aveți sportivi în cadrul Secției de Lupte Libere?

  • În afară de lugojeni, am avut, în mod tradițional, cum e Ștefan Gheorghiță, de la Clubul Rapid București, iar în ultima perioadă de la C.S.U. Craiova, sportivi componenți ai loturilor naționale. Aș vrea să exemplific: dintre titularii actuali ai echipei C.S.M. Lugoj, șase luptători sunt campioni naționali en titre anul acesta, 2016.

Impresionant! Cum de nu activează în cadrul cluburilor din București sau Craiova acești sportivi?

  • Deoarece din punct de vedere financiar stau mai prost sau nu au condiții pentru a ține o echipă, atunci ei se orientează să lupte la noi, la cluburile lor participă pe plan individual, iar la noi vin să întărească echipa. În prezent, avem o altă politică, acum avem o echipă care, deocamdată, din punct de vedere al vârstei este peste medie, dorim să ne aducem sportivi care să fie numai ai noștri, la Lugoj, și prin transformare să ne facem o echipă mai tânără, numai cu componenți cum sunt Ivan Guidea, campionul absolut al României, cum e Cristian Țepeneag, Nicolae Cojocaru, sportivi printre primii trei în România, probabil și Gheorghiță Ștefan de la Rapid București va veni la noi de la anul, pentru a avea proprii noștri sportivi.

– Sunt recompensați sportivii pe măsura performanțelor obținute?

  • Noi suntem foarte atenți cu ei, conducerea clubului îi recompensează, mai apar disfuncții câte o lună, dar întotdeauna s-au rezolvat aceste probleme și de aceea sportivii din altă parte vin cu încredere la noi. Din punct de vedere al premierilor, conform legislației actuale, sportivii sunt plătiți, sunt premiați pentru rezultatele obținute. Nu se pune problema de a nu fi respectați din acest punct de vedere.

– Ca antrenor, sunteți mulțumit de rezultatele obținute?

  • Ca antrenor, niciodată nu poți să fii mulțumit, visezi ca lucrurile să meargă spre performanțe mai mari. Am sperat ca sportiul nostru, Ivan Guidea, care ne-a reprezentat la Olimpiada de la Rio, la categoria 57 de kilograme, să ne aducă prima medalie olimpică din epoca modernă a sportului lugojean. Dar n-a fost să fie. Poate la următoarea olimpiadă.

– Mult succes în activitate mai departe și să obțineți cele mai înalte performanțe! 

HP DIGITAL CAMERA

Interviu  cu Gheorghe Bologa,
directorul Clubului Sportiv Municipal Lugoj 

– Cum este responsabilitatea unui conducător de club sportiv în România?

  • Sunt zile când totul e frumos, sunt zile în care ești depășit de probleme și trebuie să le faci față, pentru că în sport nu trebuie să faci pași înapoi. Încet, încet ne mișcăm înspre performanțe și dacă ar fi, în general, o finanțare mai corectă, mai susținută și mai consistentă a sportului și în special a C.S.M. Lugoj, rezultatele ar putea fi mult mai frumoase, pentru că suntem un oraș mic, copiii se îndreaptă mult spre sport, noi trebuie să le oferim condiții, trebuie să-i ajutăm, părinții i-au crescut și finanțat până la o anumită vârstă, iar acum trebuie să intrăm noi în rol și să le dăm tot sprijinul de care dispunem. Sigur că nu avem tot ce își dorește un copil de performanță, însă puținul care îl avem căutăm să îl dăm acelor sportivi merituoși, care aduc fală Lugojului la toate competițiile naționale și internaționale.

– Consiliul Județean Timiș sprijină financiar Clubul Sportiv Municipal Lugoj?

  • Nu știu ce s-a întâmplat, e un lucru pe care nu-l înțeleg, anul acesta nu s-a dat nicio sumă, partea urâtă este că nici nu am semnale că se încearcă deblocarea situației. Este o teamă a conducătorilor de birouri, de servicii, de compartimente din consiliul județean în finanțarea sportului de performanță, se interpretează legea, fie de ”controlorii de serviciu” ai statului, fie de către angajații consiliului județean, existând niște precedente urâte (niște oameni au înțeles fenomenul sportiv, în sensul că fără finanțare nu se poate face performanță și ”și-au permis luxul” ca din banii contribuabililor să aloce o sumă de bani și pentru ca tineretul să se îndrepte spre sport și nu spre alte îndeletniciri). Acei oameni de bună credință care au dorit să susțină sportul timișean și românesc (am avut din județul Timiș doi sportivi la olimpiadă), acum plătesc chiar cu libertatea pentru că a trecut ”unul” care în viața lui n-a făcut sport, dar este ”controlor de meserie” și a interpretat legea în felul lui și acum acești oameni de bună credință sunt pe la tribunale, unii sunt și suspendați din funcții, au și familii, neavând din ce să mai trăiască, doar pentru că au semnat niște documente pentru finanțarea sportului de performanță sau pentru activități culturale…  Nu mai avem nevoie de cultură, nu mai avem nevoie de sport, se pare că avem nevoie… să ne vindem pădurile.

– Cum este colaborarea cu Consiliul Local Municipal Lugoj?

  • Colaborarea este foarte bună, sper să fie și mai bună, mă bazez în această criză de finanțare cu consiliul județean, mă bazez cu precădere pe înțelegerea și hotărârea consilierilor locali de a spijini sportul de performanță, mă bazez și pe sponsori, am început să-i conving și pe antrenorii fiecărei secții să încerce să atragă spre toate disciplinele sportive sponsori, pentru că fără sponsori vom fi subfinanțați. Toate cluburile mari care se respectă au o parte din finanțare asigurată și din sponsorizări, în condițiile în care legea creează anumite facilități acestor contribuabili persoane juridice, care pot finanța sportul, dacă iubesc sportul, dar mulți oameni de afaceri ”se dau tehnocrați” și  finanțează doar acțiuni de cultură, ca să facă o impresie plăcută în mediul lor, în societate, se consideră de fapt superiori nouă celor care ne ocupăm de sport, ei sunt intelectuali, se ocupă de cultură, de alte lucruri, mult ”mai fine” decât sportul.

– Există destule firme mari în Lugoj care ar putea sponsoriza sportul lugojean?

  • Există o politică: majoritatea firmelor cu capital străin, corporații internaționale finanțează diverse activități culturale și sportive așa cum se dictează de la centru. Cei care au în Lugoj filiale, sucursale, nu pot hotărî, ba mai mult firmele străine au conducerea care hotărăște chiar în străinătate și acolo există o altă politică, nicidecum nu se îndreaptă spre finanțarea sportului românesc, interesul celor cu afaceri în România fiind ca profitul să-l folosească la finanțarea sportului în țara de origine. Singurii care ar putea să se îndrepte spre finanțarea sportului ar fi oamenii de afaceri români, dar așa cum se vede peste tot în țara românească, cei mai ”persecutați” de ”controlorii” statului sunt oamenii de afaceri români și cei mai ”protejați” (care au cea mai mare ”imunitate”, de tot felul) sunt oamenii de afaceri străini, ei ”se învârt”, nu știu cum își rezolvă problemele, însă ei nu prea sunt amendați, cum sunt cu oamenii de afaceri români. Astfel se descurajează mediul de afaceri autohton, în favoarea mediului de afaceri străin și este regretabil acest lucru.

– Câte secții are Clubul Sportiv Municipal Lugoj în prezent și care sunt acestea?

  • Chiar acum lucrez la regulament, vreau să fac modificări, să îl mai actualizez cu ceea ce ne propunem noi să facem, atât eu, cât și cei care vor veni la conducere. La ora actuală avem șapte secții: volei, lupte, gimnastică, șah, handbal, box și fotbal, discipline olimpice, cu peste 100 de sportivi legitimați (fără a socoti și antrenorii), aceștia fiind tineri din Lugoj, care iubesc și practică sportul. Acești o sută de tineri din Lugoj, dacă nu era clubul, fie se lăsau de sport, fie plecau din Lugoj în altă parte, așa cum s-a mai întâmplat până la înființarea clubului. Acesta a fost scopul înființării clubului, tinerii care depășesc 18 ani nu mai pot fi sportivi ai școlii sportive, ei dorind să practice sportul în continuare, trebuiau să se orienteze spre Timișoara, București, Cluj și alte cluburi din țară, astfel toți sportivii valoroși până în anul 2002, anul înființării clubului nostru, au plecat.

– Doriți să transmiteți câteva cuvinte pentru cititorii publicației ACTUALITATEA?

  • Felicit echipa Actualitatea, pentru că rezistă de mulți ani pe piață, e o echipă sudată, care știe să facă management în ziaristică, pentru că nu e ușor, dovadă că nu e ușor e faptul că un alt ziar local a dispărut, sunt ziare care sunt exclusiv de campanie, Actualitatea e un ziar pentru lugojeni, e și pe suport de hârtie și pe suport electronic, îl consider un ziar bun și îi doresc succes, să mai reziste în continuare cel puțin tot atâția ani câți are acum (N.R. aproape 20 de ani). Eu am lucrat cu directorul ziarului, cu domnul Silade, în anul 1990, când am început ziaristica și am învățat de la el multe lucruri. Atunci nu se lucra cu calculatoare, se făcea altfel ziaristică, se făcea pe hârtie, desenai, se scriau articolele la mașina de scris, era mult mai ”romantic”, mergeam noaptea, stăteam pe la tipografie în Timișoara, a doua zi vindeam ziarul Lugojul, când a apărut, al lui Petrică Curuțiu.

Mie îmi place ziarul Actualitatea, este un ziar exclusiv privat, nu stă în spatele sau nu este aservit niciunui partid, ei ”țin cu toți” și ”dau în toți”. Și eu am ”făcut de serviciu” în ziar, eram mai mult la rubrica cu ”minus”, decât la ”plus”, asta nu mă supără, pentru că principalul e să apari în ziar, că apari bine, că apari rău…, eu așa mi-am câștigat reputația de om politic. Pe vremea domnului Chelaru, era și nu era săptămână să nu apar prin ziarul Redeșteptarea, dar bineînțeles… negativ. S-o fi întrebat lumea, dar ce-or avea, domnule, cu omul ăsta… Până la urmă, m-am împrietenit și cu Chelaru, cu toți… Nu poți să te superi pe un ziarist, chiar dacă de multe ori spune neadevăruri… e dreptul lui să spună.

Partea frumoasă e că ziarul Actualitatea nu a ajuns niciodată la partea de calomnie, au fost foarte rezervați, atenți să nu se ajungă la calomnie și Nicu Silade e un om mai deosebit, e și poet, e mai sensibil. La ziar a lucrat și Mircea Buiciuc (Dumnezeu să-l odihnească!), un coleg de-al meu de clasă de la Școala Generală nr. 6 Lugoj, am fost prieteni foarte buni.

– Mulțumim mult și succes în activitate, vă dorim să primiți fondurile și de la Consiliul Județean Timiș!

  • Mulțumesc și eu. Vă așteptăm în data de 26 august 2016, prin reprezentanții publicației dumneavoastră la Sala Sporturilor Ioan Kunst Ghermănescu să vedeți ultima etapă a Superligii de Lupte.  Sănătate tuturor celor care lucrează la publicația Actualitatea și spor, pentru că fac bine ceea ce fac.

                                                                           Estera CIMPONERIU

Despre admin 6788 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.