Respirația greoaie nu înseamnă neapărat probleme pulmonare! Ce alte cauze pot afecta respirația?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Respirația greoaie, în termeni medicali, se numește dispnee și poate apărea din mai multe cauze, nu neapărat pulmonare, așa cum asociază majoritatea persoanelor. Boala poate să fie una patologică sau nepatologică, depinde de foarte aspecte, cum ar fi stilul de viață, genetică și traume din viața de zi cu zi.

Ca să fii la curent cu cele mai importante informații legate de această temă, citește acest mini articol care rezumă în linii mari care ar putea fi cauzele unei respirații grele și cum s-ar putea trata, evident, toate cu ajutorul medicilor specialiști.

Situații care pot cauza dispneea:

  • 1. Alergiile

Alergia este o boală respiratorie extrem de parșivă, pentru că în primul rând, în unele cazuri, se poate manifesta doar sezonier și în al doilea rând, dacă nu este ținută sub control, pot apărea consecințe cardiace grave. Cele mai afectate părți ale corpului de către alergii sunt nasul, ochii, plămânii și pielea. Vei simți că ai o bronșită constantă acompaniată de mâncărimi severe la nivelul pielii. Boala poate fi ținută sub control doar cu medicație de la medicul specialist recomandată după un set masiv de analize. Dar totuși, de la ce pot apărea alergiile? Iată care pot fi ce le mai frecvente cauze:

  • Polen;
  • Praf;
  • Păr de animale;
  • Mucegai;
  • Nuci și arahide;
  • Anumite materiale textile;
  • Unele substanțe chimice.

Unele persoane pot scăpa de tot de alergii, dar doar timpul poate decide când ar exista această posibilitate, de exemplu: anumite femei scapă de alergii abia după ce au născut primul copil. 

  • 2. Deviația de sept

Respirația greoaie este primul simptom al deviației de sept, acompaniat de sângerări nazale, durere de cap și sforăit acut în timpul somnului. Unele simptome ale deviației de sept pot fi tratate cu proceduri medicamentoase, dar în majoritatea cazurilor acest lucru ameliorează simptomele, nu și afecțiunea propriu-zisă. Cea mai bună soluție pentru eliminarea deviației de sept este operația numită rinoplastie.

Rinoplastia este o intervenție chirurgicală care poate fi efectuată și din motive estetice, dar și medicale (septoplastie), cum este prezentată în cazul de față. Cel mai important aspect când vine vorba de efectuarea acestei operații, este medicul specialist, pentru că el este responsabil de îmbunătățirea calității vieții tale și de aspectul estetic al nasului tău. Dacă te regăsești în cele scrise, ar trebui să iei în considerare operația de rinoplastie la Dr. Sorin Parasca, pentru că are o experiență vastă de peste 20 de ani în chirurgia estetică și a abordat extrem de multe ramuri din domeniul acesta de-a lungul anilor. 

  • 3. Anxietate

Anxietatea poate crea dificultăți respiratorii pe fond psihic, acestea fiind numite atacuri de panică. Aceste atacuri se manifestă din cauza traumelor și stresului cu care ne confruntăm zi de zi, fie că este vorba de viața personală sau profesională. În momentul în care simți că respiri mult mai greu, te înțeapă inima și nu mai poți sta în picioare, atunci cel mai probabil ai un atac de panică pe care poți să-l ameliorezi, pe moment, cu exerciții de respirație. Dar pe termen lung, doar cu vizite la medicul psihiatru și tratament medicamentos poți scăpa de ele.

Acestea sunt principalele trei cauze în care poți avea dificultăți de respirație, evident lista poate continua, doar că majoritatea sunt legate de probleme pulmonare. Ține minte, niciodată nu lua medicamente fără un consult specialist, pentru că pe lângă faptul că nu-ți vei trata problemele respiratorii, îți poți crea alte afecțiuni mai grave.

Sursa foto: Freepik.com

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Despre admin 6541 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.