Reorganizarea teritorială a României: 15 județe și redefinirea noțiunii de oraș și de comună. Lugojul a fost propus să devină reședința noii regiuni Banat

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Coincidență sau nu, această hartă, cu „15 județe”, ilustrează regiunile definite de instanțe (Curțile de Apel)

Mediul de afaceri, prin vocea Camerei de Comerț și Industrii din România (CCIR), solicită o reformă admnistrativă a țării prin reorganizare teritorială și descentralizarea instituțiilor publice. La apelul CCIR au aderat mai multe organizații patronale și asociații. Apelul CCIR vine în contextul în care ideea de reorganizare teritorială nu mai are „priză” la guvernanți, iar subiectul lipsește de pe agenda publică cu toate că România este singura țară fost comunistă care nu a făcut o astfel de reformă, actuala împărțire teritorială fiind stabilită în anul 1968.

Care sunt măsurile propuse de CCIR:

♦ reducerea numărului de județe de la 42 la 15;

♦ redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 locuitori;

♦ redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;

♦ toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

„În împrejurările actuale, există riscul ca prin adoptarea unor măsuri eronate în ceea ce privește acoperirea găurilor bugetare, mediul de afaceri să devină, dacă nu un țap ispășitor, atunci cel puțin o victimă colaterală. „CCIR își exprimă îngrijorarea față de situația bugetară prezentată de către Ministerul de Finanțe, context în care România riscă să piardă cele mai imporante avantaje pe care le are: predictibilitatea și fiscalitatea redusă”,

se arată în punctul de vedere al CCIR.

În acest context, viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a făcut o propunere surprinzătoare. Lațcău, care se declară un fan al regionalizării, a propus ca Lugojul să devină centrul noii regiuni Banat. „Eu sunt un foarte mare susținător al regionalizării și cred că Aradul, Caraș-Severinul, Hunedoara și Timișul trebuie să devină o regiune unică, condusă într-o singură entitate și cred că Lugojul ar fi un punct ideal pentru astfel de reședință de regiune, dată fiind proximitatea față de Reșița, Timișoara și celelalte zone. Și cred că descentralizarea ar crea premisele ca orașele mici să se dezvolte mai mult decât o fac”, a declarat Ruben Lațcău, la conferința UrbanTalks desfășurată la Timișoara, la sfârșitul săptămânii trecute.

La demersul CCIR s-au alăturat mai multe organizații patronale și asociații, precum: Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii din România (PATROMAT), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) și Asociaţia Brokerilor din România.

Nicolae SILADE

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.