Nicolae SILADE
M-a sunat, dezamăgită, după ce a suferit un AVC, doamna teatrului lugojean, Maria Voronca, să-mi spună că directorul (încă) al Teatrului Municipal „Traian Grozavescu”, deja „celebrul om de cultură” Ilie Cosmin Petrovici, pus în funcție de „celebrul” demis și ultrademis și ejectat la viitoarele alegeri, vrea să pună în scenă „Doctor fără voie”, de Moliere, în regia Mariei Voronca, dar fără Maria Voronca. Și a schimbat și distribuția, așa cum o schimbi la mașină, pentru că trebuia să aducă actori prieteni de la Timișoara și oameni de la Lugoj, pe care i-a declarat actori, ca să aibă susținere financiară pe viitor. El e sigur pe viitorul lui la Lugoj, pentru că se bazează pe city managera fără niciun viitor. Dar să revin la doamna Maia, care e profund dezamăgită, după ce a suferit un AVC, că actorii pe care i-a promovat în stagiunile anterioare au devenit complicii unui regizor fără voie. Din acest motiv, și poate din multe altele, după 22 ani de bină, doamna teatrului lugojean e hotărâtă să părăsească și teatrul lugojean și Lugojul. Păcat! Mare păcat!
* * *
După publicarea textului de mai sus pe o rețea de socializare, au apărut o mulțime de comentarii pro și contra privind punerea în scenă, la teatrul din Lugoj, a piesei „Doctor fără voie”, de Moliere, în regia Mariei Voronca dar fără Maria Voronca și cu o distribuție schimbată, drept pentru care conducerea Casei de Cultură „Traian Grozăvescu” s-a simțit îndreptățită să clarifice lucrurile și ne-a transmis, printr-un comunicat de presă, că „nu are în programul cultural dedicat publicului larg lugojean spectacolul „Doctor fără voie” de Moliere”. Totodată, reprezentanții Casei de Cultură „Traian Grozăvescu” au menționat că „regretă nespus interpelarea publică a doamnei Maria Voronca și se desolidarizează de orice faptă sau gând necinstit față de dumneaei”.
Iată comunicatul semnat de echipa Casei de Cultură „Traian Grozăvescu”:
„Colectivul CCTGL (Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj – n.r.) regretă nespus interpelarea publică a doamnei Maria Voronca și se desolidarizează de orice faptă sau gând necinstit față de dumneaei, înțelegând că este o reacție fundamentată pe presupoziții și nicidecum discutată cu reprezentanții instituției, respectiv bazată pe păreri neavizate.
CCTGL nu are în programul cultural dedicat publicului larg lugojean spectacolul „Doctor fără voie” de Moliere!
În tot parcursul nostru profesional, noi cei din colectivul CCTGL am dat dovadă de respect și prețuire față de D-na Maia, pavăză spuselor noastre fiind toate spectacolele minunate, turneele noastre de neuitat dar mai ales încununarea respectului pentru o carieră eclatantă ilustrată prin proiectul finanțat de către Primăria Municipiului Lugoj, „Maria Voronca – O viață de teatru”. Echipa CCTGL este în discuții avansate cu un regizor de renume, recunoscut pentru experiența sa și urmează cât de curând să demarăm un proiect comun în vederea realizării unui spectacol premieră pentru stagiunea 2023/2024, dar, dacă starea de sănătate a Dnei Maria Voronca permite, ne-am bucura nespus să o avem într-un nou proiect, sau noi proiecte, pe care să le punem în scenă, evident cu un nou contract de prestări servicii, remunerat în consecință.
Ținem să menționăm și câteva aspecte juridice despre modul în care func-ționează trupa de teatru a Lugojului în
contextul piesei „Doctor fără voie”:
♦ Actorii trupei de teatru sunt amatori, neplătiți, astfel nu au nici o obligație contractuală de a fi prezenți în fiecare reprezentație;
♦ CCTGL a achitat contravaloarea contractului încheiat pentru adaptare text, scenografie și regie, D-nei Maria Voronca. Acest contract și-a încetat valabilitatea la 28.12.2022;
♦ Costurile pentru producție au fost achitate integral de către CCTGL;
♦ Odată achitate onorariile pentru producția respectivă, instituția are drept exclusiv de proprietate asupra acesteia și poate folosi acest produs în orice acțiuni întreprinse, fie că sunt actiuni publice sau private.
Realitatea de zi cu zi ne provoacă, iar acțiunile din spatele organizării oricărui spectacol trebuie bazate pe aspecte concrete și legale, ca la sfârșit ropotul de aplauze și energia creată să fie terapie pentru suflet și minte.
Teatrul a fost, este și va fi terapie pentru suflet și minte!”
* * *
Ce ar mai fi de zis? Că Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” (sic!) se nu-mește mai nou CCTGL, că respectul și prețuirea față de doamna Maia s-au terminat odată cu achitarea onorariilor, că CCTGL poate face acum ce vrea cu adaptarea textului, scenografia și regia semnate de Maria Voronca și că CCTGL este în discuții avansate cu un regizor de renume, dar nu cu dna Maia.
Lasă un răspuns