Realizările și proiectele primarului Marcel Avram

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan TIMARU

Cartea de vizită a domnului Marcel Avram, primarul liberal al orașului Făget, este impresionantă. Orașul a renăscut la propriu, întărind încă o dată zicerea că omul sfințește locul. Marcel Avram a fost învestit în funcție în toamna anului trecut, pentru a patra oară. Desigur că domnia sa se remarcă nu doar prin numărul mandatelor, ci mai ales prin realizările pe care, împreună cu echipa sa, a reușit să le înfăptuiască în cei aproape doisprezece ani, schimbând aproape în totalitate fața orașului.

– Domnule Marcel Avram, în curând intrați în al treisprezecelea an de când sunteți primarul orașului Făget. Cum spațiul nu ne permite să enumerăm toate realizările dvs. de când sunteți primar, vă rugăm să le enumerați măcar pe cele din ultimul mandat.

– Dintre obiectivele realizate în acest ultim mandat pot să amintesc:♦ piața agroalimentară; ♦ grădinița cu program normal din Partea Românească; ♦ capela funerară din cimitirul ortodox; ♦ teren de sport cu covor sintetic, în parcul Petze; ♦ reabilitarea centralei termice de la Liceul Teoretic „Traian Vuia”  Făget; ♦ grupuri sanitare la 4 școli și 4 grădinițe din satele aparținătoare; ♦ reabilitarea căminelor culturale din satele Temeresti, Bichigi și Povergina; ♦ amenajarea parcului din fața bisericii ortodoxe de pe Calea Lugojului; ♦ realizarea acostamentelor astfaltice și a parcărilor, pe DN 68A; ♦ realizarea acceselor asfaltate la locuințele riveranilor de pe DN 68A; ♦ realizarea sensurilor giratorii pe străzile Avram Iancu, Victor Feneșiu și Ștefan cel Mare; ♦ reabilitarea Bibliotecii Orășenești Făget; ♦ continuarea proiectului Centrul Educațional de zi „Patriarh Miron Cristea”, care are ca scop prevenirea abandonului școlar și familial pentru copiii din familii defavorizate social; ♦ introducerea rețelei de apă-canal în satul Bătești (faza de execuție); ♦ introducerea rețelei de apă-canal în satul Begheiul Mic (faza de licitație); ♦ construirea a 70 de boxe de depozitare a lemnelor pentru blocurile de pe str. Calea Lugojului; ♦ pavare de străzi în orașul Făget; ♦ realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului pentru încă un bloc ANL P+3 pe str Stadionului; ♦ realizarea studiului de fezabilitate pentru introducerea rețelei de gaz în Făget și satele aparținătoare; ♦ realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului de reabilitare prin asfaltarea drumului Făget-Bichigi-Povergina-Bunea Mare, precum și depunerea acestui proiect pe PNDL.

– Ce v-ați propus pentri acest mandat?

– Câteva din obiectivele pentru mandatul 2020-2024: ♦ construirea unui bloc de locuințe ANL P+3 pe str. Stadionului; ♦ construirea pieței de comercializare de produse meșteșugărești pe str. Piața Libertății; ♦ implementarea proiectului de introducere a rețelei de gaz; ♦ reabilitarea căminelor culturale din satele Bătești, Brănești, Jupânesti și Bunea Mare; ♦ finalizarea proiectului de introducere a rețelei apă-canal în satul Begheiu Mic; ♦ finalizarea protocolului cu operatorul unic regional Aquatim de preluare a rețelelor de apă din Bichigi, Temeresti și Colonia Mică, precum și extinderea rețelelor, în totalitate, în cele trei sate; ♦ realizarea unui parc industrial pentru atragerea de noi investitori; ♦ construirea a încă 54 de boxe de depozitare a lemnelor pentru blocurile de pe str Calea Lugojului; ♦ continuarea pavării străzilor; ♦ reabilitarea, prin asfaltare, a drumului Făget-Bichigi-Povergina-Bunea Mare, prin PNDL; ♦ construirea unui corp de clădire pentru clasele O-IV, în perimetrul Liceului Teoretic “Traian Vuia” Făget.

– Sunteți un profesor eminent de matematică.  Învățământul, prin plecarea dumneavoastră din sistem, a suferit o pierdere. Nu vă este dor să vă întoarceți la catedră?

– Nu stiu dacă sunt un profesor eminent. Pot afirma însă, fără lipsă de modestie, că sunt un profesor de matematică bun. Dovadă stau rezultatele pe care le-am obținut cu elevii mei atât la olimpiadele școlare cât și la examenele de capacitate, bacalaureat și de admitere în învățământul superior. Da, mi-e dor de catedră. Cândva voi reveni, dar deocamdată am o altă datorie.

– Consiliul Local Făget are 15 consilieri, 8 de la PNL, 6 de la PSD și 1 de la PMP. Care este relația cu opoziția?

– Ca de fiecare dată, am convenit să lăsăm la ușă politica de partid și, în deplin respect față de Constituția și legile țării și cu bună-credință, să facem tot ce ne stă în putere pentru binele locuitorilor orașului Făget. După cum ați putut vedea, în cei 12 ani de când sunt primar al orașului Făget, Primăria și Consiliul Local au acordat o atenție deosebită învățământului făgețean. Și în această perioadă dificilă, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, am venit în sprijinul elevilor cu posibilități mai reduse și am asigurat 100 de tablete cu internet inclus. De asemenea, prin programul național „Școala de acasă”, am mai primit 203 tablete, elevilor din Făget revenindu-le cel mai mare număr de tablete din tot județul. Așa că, împreună cu domnul director al liceului, Victor Birău, în prima săptămână de după vacanță, vom înmâna elevilor 303 tablete cu internet inclus. Totodată, mă bucur că am reușit, după multe încercări, să sensibilizăm o firmă și să o convingem să introducă Internetul și în Bunea Mare. A fost mai mult o acțiune de suflet,  adresată în primul rând, elevilor care nu puteau participa la cursurile online. Chiar dacă în prezent, terenurile de sport sunt goale din cauza distanțării fizice impuse de pandemie, avem speranța că  vom reveni în curând la normalitate. Cred că o modalitate de a ne reînvăța cu viața normală și cu interacțiunile dintre oameni va fi prin sport. De aceea,  m-am gândit că, începând din primăvară, dacă lucrurile vor merge înspre bine, să reînființăm campionatul de fotbal, la care să participe echipe din Făget și din împrejurimi. Lansez o provocare  tinerilor interesați să organizeze echipe de fotbal de 5+1. Dispunem de două terenuri sintetice, cu nocturnă, pe care se pot desfășura astfel de meciuri, sâmbăta și duminica. Voi prezenta această idee și în consiliul local și sunt convins că va fi îmbrățișată de toți consilierii. Vom stabili împreună regulamentul competiției, arbitrii și tot ce trebuie pentru ca acest campionat să se desfășoare în siguranță și să atragă cât mai mulți tineri. Încă o dată, sper ca acest lucru să fie cât mai curând posibil. 2020 a fost un an greu și plin de încercări pentru noi toți. M-a bucurat foarte mult inițiativa a patru prieteni (Dan Gașpar, Cosmin Palconi, Mihai Pușcaș și Claudiu Avramescu) și am hotărât să mă alătur și eu. Împreună cu ei și cu Mitar Cosmin am hotărât să ducem, în noaptea dintre ani, un strop de bucurie și speranță și în casele celor mai necăjiți, oferind 100 de meniuri speciale de Revelion. 200 de pachete cu alimente au plecat spre familii defavorizate. Ca în fiecare an, și anul acesta, de Sfintele Sărbători, Primăria și Consiliul Local au încercat să aducă un zâmbet pe fețele celor singuri sau cu probleme existențiale. Cu această o-cazie, vreau să-i mulțumesc lui Claudiu Avramescu, care de 6 ani încoace, în fiecare Crăciun, oferă câte 100 de pachete pentru copiii din familii sărace.

– Sunteți un foarte bun gospodar, care a reușit să schimbe fața  Orașului Făget. Numeroasele realizări economice și administrative au făcut din dvs. un simbol al dăruirii și competenței. Care sunt proiectele de viitor?

– Am avut o întâlnire cu primarii și președinții de organizații locale din zona Făgetului, pentru a discuta despre punctele slabe și nevoile stringente ale comunității.  Această pitorească regiune, cu un relief bogat, are o arhitectură tradițională, iar lăcașurile de cult ortodoxe din lemn oferă locului o identitate puternic românească. Turismul, așadar, este una dintre activitățile importante ale acestei minunate zone, iar linia ferată Lugoj-Făget-Ilia, drumul național 68 A și bifurcarea spre Valea lui Liman au înlesnit accesul vizitatorilor. Pentru a dezvolta însă potențialul turistic la maximum, trebuie asfaltată o porțiune de aproximativ 11 km de drum care leagă Timișul de Caraș-Severin. Pentru a atrage investitorii, zona Făgetului trebuie racordată de urgență la rețeaua de gaz, lipsa acesteia defavorizând, din acest punct de vedere, locația. Acest lucru va fi posibil, desigur, prin planul de guvernare PNL, care acordă 9 miliarde lei pentru modernizarea și extinderea sistemului de transport al gazelor naturale. Trebuie asigurată, de asemenea, infrastructura pentru traficul greu și tranzit, iar pentru a îmbunătăți condițiile de trafic pe DN 68A, este nevoie de trasee alternative pentru vehicule agricole și cu tracțiune animală. PUG-ul necesită o reactualizare, ceea ce presupune cartografierea întregii zone. Teritoriul Țării Făgetului este supus, din păcate, riscurilor naturale, cum ar fi alunecările de teren și inundațiile în exces. Din cauza acestui fenomen, una dintre mănăstirile din zona Luncanii de Sus, este extrem de afectată, construcția suferind o înclinare vizibilă și multiple fisuri. 

– Cum stați cu pandemia? A fost o perioadă când Făgetul a fost în carantină.

Da, am trecut și prin această încercare. Lumea a fost disciplinată și a respectat măsurile impuse. La ora actuală indicele de infectare este de 0,39 la mia de locuitori. Probabil că până joi, când va apărea articolul în Ziarul ACTUALITATEA, ne vom situa undeva la zero. Făgetul și locuitorii săi au făcut întotdeauna față tuturor încercărilor. Tocmai de aceea îmi iubesc orașul și îmi stimez concetățenii!

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.