
Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), a vorbit despre recuperarea Tezaurului trimis de România la Moscova în timpul Primului Război Mondial, care constă în peste 91 de tone de aur fin. El a amintit că, în urmă cu un an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție istorică la Strasbourg, prin care Federația Rusă este obligată să returneze acest tezaur.
Păunescu a evidențiat eforturile BNR de a crește conștientizarea internațională asupra acestui subiect printr-o serie de expoziții și evenimente organizate în locații precum Ambasada României la Washington, centre universitare din București și alte orașe din țară, dar și în orașe europene precum Viena, Bremen, Chișinău și Tel Aviv.
Federaţia Rusă este obligată să-l înapoieze
Declarațiile au fost făcute la manifestarea cu titlul „Tezaurul Băncii Naţionale a României trimis la Moscova şi nerecuperat – o creanţă mai veche de un secol”, care a avut loc la Centrul Universitar Piteşti şi a reunit reprezentanţi ai mediului academic, politic, administrativ, dar şi studenţi.
„Este vorba despre o strategie a Băncii Naţionale de evidenţiere a dreptului istoric privind Tezaurul României trimis la Moscova în anii Primului Război Mondial, peste 91 de tone de aur fin.
În Parlamentul European, în urmă cu un an, s-a obţinut o victorie istorică, atunci când s-a votat cu o covârşitoare majoritate de voturi, la Strasbourg, o Rezoluţie prin care Federaţia Rusă este obligată să înapoieze ceea ce a luat din ţara noastră, respectiv Tezaurul Băncii Naţionale”, a declarat consilierul.
Cristian Păunescu spune că aceste inițiative au avut scopul de a informa opinia publică internațională despre dreptul legitim al României asupra Tezaurului.
Dreptul legitim al României
Consilierul a exprimat un optimism prudent cu privire la viitorul acestui demers, subliniind că „dreptul forței va fi învins de forța Dreptului.”
„Expoziţia vernisată aici a fost într-un road show la sediul Ambasadei României de la Washington, în mari centre universitare din Bucureşti şi din ţară şi, de asemenea, prin alte părţi ale Europei şi ale lumii, la conferinţe şi mese rotunde, cum ar fi la Viena, Bremen, Chişinău sau Tel Aviv pentru ca opinia publică internaţională să cunoască, să ştie dreptul legitim al României şi al BNR asupra acestui Tezaur.
Banca Naţională a României afişează un optimism prudent privind viitorul asupra Tezaurului nostru şi suntem siguri că dreptul forţei va fi învins de forţa Dreptului”, a declarat Cristian Păunescu.
Banca Națională a României a organizat, la Pitești, în perioada 11-12 martie 2025, campania itinerantă de promovare a problematicii Tezaurului românesc trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial și încă nerecuperat.
Intitulată Tezaurul Băncii Naționale a României de la Moscova – o creanță și un subiect de actualitate, dezbaterea a fost condusă de Consilierul Guvernatorului BNR, Cristian Păunescu, în prezența mai multor autorități locale, profesori și studenți de la Universitatea din Pitești, istorici, muzeografi și jurnaliști.
„Atitudinea noastră este de un optimism prudent care se bazează pe o serie de eforturi susținute pe care le-am făcut în ultimii 25 de ani privind recuperarea Tezaurului BNR de la Moscova și pe recunoașterea părții ruse că toate documentele noastre sunt autentice”, a precizat domnul Cristian Păunescu. Consilierul Guvernatorului BNR a adăugat că „vom avea și mai multe activități de promovare tocmai pentru ca opinia publică să cunoască în amănunt soarta Tezaurului nostru.”
Cristian Păunescu a reamintit că „este de datoria noastră să solicităm dreptul nostru real, cert și imprescriptibil privind creanța pe care o avem față de Rusia de peste un secol. Dacă vreți, e ca atunci când o familie și-ar da toate bunurile spre păstrare unui vecin și prieten. Iar ulterior acela spune că nu le mai returnează deoarece tu, deponentul, nu mai meriți asta. După câțiva ani pretinde altceva, și anume că nu mai știe unde le-a pus și ca atare refuză să returneze bunurile. Știind că i-ați dat agoniseala de o viață, cum ați proceda? Cum v-ați simți?”
Spre finalul expunerii Consilierul Guvernatorului BNR a adăugat că ”în știința dreptului există un principiu conform căruia nimeni nu poate invoca propria culpă în susținerea intereselor sale! Sper ca, în final, în locul dreptului forței, să prevaleze forța dreptului!”
Expoziția va rămâne deschisă publicului larg până la data de 30 aprilie a.c.
Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări care au început la Cracovia și Varșovia, apoi Viena, Bremen, Tel Aviv și au continuat anul trecut la Bruxelles, Washington DC, Chișinău și Sibiu.
Efortul de informare pe plan internațional a avut o primă concretizare în data de 14 martie 2024, când Parlamentul European, reunit la Strasbourg, a adoptat rezoluția în care a invitat „Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă să includă revenirea tezaurului național românesc pe agenda bilaterală diplomatică care guvernează relațiile UE-Rusia, odată ce contextul regional va permite reluarea dialogului politic între părți.”
Această campanie a început după 1990 cu republicarea documentelor păstrate la BNR cu privire la transportul tezaurului la Moscova, în timpul Primului Război Mondial, pentru a nu fi capturat de armatele străine care ocupaseră o mare parte a țării.
Din noiembrie 2023, Consiliul de administrație al BNR a inițiat o nouă abordare a problematicii Tezaurului de la Moscova în sensul informării opiniei publice internaționale și a factorilor de decizie privind existența unei creanțe legale, valide și exigibile a României având ca obiect cele 91,5 tone de aur fin confiscate de puterea bolșevică din Rusia în urmă cu 106 ani.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns