Psihologul Alexandru Pleşea: “Pragul de exprimare a sexualităţii a scăzut mult în ultima decadă”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cum să-şi exprime sănătos adolescenţii sexualitatea?

Exprimarea în public a tinerilor sub 18 ani a diverselor forme de sexualitate, fie din glumă, fie cu diferite intenții, a devenit un semn clar de comportament matur pentru cei cu vârsele între 12-18 ani, fapt care duce la depășirea unor etape adolescentine, mai repede decât tânărul este pregătit, este de părere psihologul Alexandru Pleşea.

De asemenea, graba cu care tinerii caută și experimentează funcțiile lor sexuale și imaginar sexuale devine un obiectiv mai înalt decât alte funcții interioare pe care ei le au de dezvoltat la aceste vârste.

“Căutarea diverselor forme de natură sexuală, precum citirea fanteziilor, vizionarea filmelor pentru adulți, discuțiile între prieteni, etc, primează în favoarea funcțiilor de creativitate, expresivitate emoțională, educarea comportamentului, personalității, bunelor maniere, pașii spre artă, etc. Aceste din urmă funcții rămân nedezvoltate, iar necesitatatea dată de grupul / anturajul în care tinerii ajung, ghidează pe acesta spre urmărirea funcțiilor primare și instinctual sexuale la vârsta la care nu le poate controla, observa sau direcționa, ci doar urma”, explică psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii.

Tinerii îşi ghidează viaţă sexuală după filme de la Hollywood

În opinia specialistului, exprimarea acestor funcții sexuale apare la adolescenți prin: nedeschiderea față de părinți cu privire la acest subiect, timiditate excesivă, căutarea anturajului de noapte, haine și accesorii extravagante, lipsa manierelor în grup sau acasă, vanitatea ( exprimarea continuă a egoului ), emoții negative (țipat, frustrare, frică ).

“Cert este că filmele și jocurile hollywoodiene, cu efecte irealiste, drame, impulsuri negative, modifică stările naturale emoționale, ghidând tinerii spre extremele emoționale, frică sau dragoste. Într-o societate în care dragostea este exprimată rar, frica rămâne varianta care aduce în funcțiile sexuale ale tinerilor modificări ce vor conduce la instabilitate emoțională, lipsa de efort interior pentru relațiile viitoare, lipsa încrederii de sine și a curajului”, menţionează psihologul Alexandru Pleşea.

Sfaturi pentru părinţi

Psihologul Alexandru Pleşea afirmă că părinţii sau educatorii trebuie să nu lase ca această maturizare să vină de la sine, ci trebuie să le ofere sfaturi pentru a-i ajuta la reglarea şi ghidarea copilului lor, precum:

  • Discuțiile libere în casă despre natura sexuală, rolul și scopul ei.
  • Explicarea prin povești de către adult, în ritm de prietenie, a fenomenelor sexuale și imaginar sexuale.
  • Evitarea interzicerii sau supunerii tinerilor la asceză (abstinență) mentală sau fizică.
  • Conducerea tinerilor spre stări naturale emoționale: teatru, pictură, muzee, muzică clasică, forme de prietenie ale adulților, călătoriile în scop de evoluție spirituală, căutarea unor grupuri sau școli cu aceste forme de expresivitate.
  • Evitarea exprimării emoțiilor negative a adulților față de tineri.

Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, este psihoterapeut şi hipnoterapeut şi trainer în programare neuro-lingvistică. A studiat natura minţii umane în trei sisteme educaţionale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi România şi de peste 10 ani organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să afle ce posibilități au când își folosesc resursele intelectuale și să arate abilitățile pe care mintea noastră încă le are latente.

AL PRESS

Despre admin 6441 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.