Proiectul noului spital merge mai departe. Când va fi demarată investiția de 151 de milioane euro

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Nicolae SILADE

Proiectul construirii unui nou spital la Lugoj merge mai departe. A fost finalizat studiul de fezabilitate și urmează obținerea autorizației de construire, dar și licitația pentru proiectarea și execuția spitalului. Claudiu Buciu, primarul Lugojului, spune că execuția spitalului are șanse foarte mari să fie finanțată din PNRR. Proiectarea va fi suportată din bugetul local.

Studiul de fezailitate privind construcția unui nou spital la Lugoj este aproape finalizat și va fi supus aprobării Consiliului Local în ședința din luna februarie. Anunțul a fost făcut de către primarul Claudiu Buciu, care a precizat că investiția, în valoare de 151 de milioane de euro, are șanse foarte mari de a fi finanțată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), menționând și un termen „nici prea optimist, nici pesimist” pentru începerea lucrărilor: sfârșitul lui august – jumătatea lui septembrie.

„Studiul de fezabilitate pentru noul spital este aproape finalizat. În ședința Consiliului Local de aprobare a bugetu-lui, care va avea loc în februarie, vom introduce pe ordinea de zi și aprobarea studiului de fezabilitate pentru spital. Suntem într-o etapă avansată și ne menținem poziția pe lista PNRR, cu șanse foarte mari de a fi finanțați. După aprobarea bugetului vor demara imediat obținerea autorizațiilor de construire pentru spital și vom licita pro-iectarea și execuția, prevăzând în buget sumele necesare proiectării. Dacă vom beneficia de această finanțare, noi va trebui să avem o participare cuprinsă între 5 și 10% din valoarea proiectului, bani pe care îi vom aloca din fondul de rulment chiar dacă vom rămâne descoperiți cu finanțarea pentru alte obiective importante, dar noi considerăm că nu sunt atât de importante ca și construirea unui spital nou. Anul viitor vom apela și la un credit, atât pentru faptul că trebuie să construim acest spital, dar și pentru că vor mai fi și alte investiții din fonduri europene, unde suntem obligați să participăm cu cofinanțare. Valoarea investiției, rezultată din devizul general, este de 151 de milioane de euro, iar PNRR va finanța atât construcția obiectivului, cât și dota-rea integrală a acestuia. (…) După efectuarea proiectării, pentru care dorim să stabilim un termen de 90-120 de zile, lucrările vor putea demara undeva la sfârșitul lui august – jumătatea lui septembrie. Este un termen nici prea optimist, nici pesimist”,

a declarat primarul Claudiu Buciu.

Edilul lugojean a mai spus și că, în cazul în care nu se obține finanțarea prin PNRR, municipalitatea are și alte variante de finanțare.

„Dacă nu se obține finanțare de la PNRR, există și alte variante de finanțare, prin Programul Operațional de Sănătate sau cu bani de la Guvern. Oricum, este mai mult decât clar că nu vom putea renunța la acest obiectiv, pentru că a investi în clădirea actuală a spitalului efectiv este o risipă. Dar avem șanse foarte mari și avem toate atuurile să obținem această finanțare prin PNRR, fiindcă ne-am făcut treaba până în acest moment și suntem foarte avansați și în raport cu alte entități care doresc construirea de spitale prin aceste finanțări”,

a mai spus primarul Lugojului.

Proiectul privind „Construire spital și funcțiuni conexe pentru Spitalul Municipal Dr. Teodor Andrei” a fost inclus pe lista celor 49 de obiective propuse spre finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Dintre acestea, doar 25 de obiective se vor califica în etapa finală și vor obține finanțarea.

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.