Proiectul „Case de muzicieni în județul Timiș”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Dr. Constantin-T. STAN, membru al Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” al Universității din Oradea, membru în echipa proiectului Case de muzicieni în județul Timiș, finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, prin Centrul de proiecte, în cadrul programului Timișoara, capitală culturală europeană – 2023

* * *

Asociația „Opus” derulează în perioada iunie – noiembrie 2022 proiectul Case de muzicieni în județul Timiș, prin care vor fi aduse în atenția publicului larg – în premieră – casele unor mari muzicieni care au locuit în orașele Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare (Tiberiu Brediceanu, György Kurtág, Béla Bartók, Ioan Vidu, Iosif Ivanovici, Filaret Barbu, Traian Grozăvescu, Richard Oschanitzky, printre alții), precum și săli istorice din Timișoara și Lugoj în care au susținut recitaluri mari muzicieni ai lumii, precum Franz Liszt, Johannes Brahms, Joseph Joachim, Pablo Casals, Johann Strauss-fiul, Béla Bartók, Cella Delavrancea, Silvia Șerbescu și, bineînțeles, George Enescu.

Aceste imobile vor fi reunite pe o singură hartă digitală și documentate prin intermediul unui site bilingv (în limbile română și engleză) dedicat acestora – timis.casedemuzicieni.ro. Inițiativa își propune să pună la dispoziție publicului informații esențiale despre patrimoniul material, imobiliar al jud. Timiș (fiind vorba, în bună parte, despre spații cu semnificație istorică), totul corelat cu povestea marilor personalități ale culturii muzicale bănățene care le conturează un profil distinct și viu până astăzi în memoria afectivă a regiunii. Este vizat un public de toate vârstele, interesat să cunoască poveștile culturii timișorene, prin intermediul internetului.

Pe harta digitală, prin intermediul aplicației google maps, vor fi marcate locurile exacte în care cei interesați pot găsi casele ce au fost locuite, la un moment dat, de muzicieni importanți. Obiectivele de pe hartă vor fi explicate și documentate pe site-ul timis.casedemuzicieni.

Cei plecați în căutarea acestor imobile (și nu numai ei) vor găsi pe site informații complete, oferite într-un mod atractiv și de bun-gust (biografii ale acestor muzicieni ce au făcut istorie în cultura românească redactate de muzicologii proiectului, informații oferite de arhitecți, însoțite de fotografii actuale, dar și din arhive, date despre activitatea acestor muzicieni din perioada în care au locuit în casele respective).

Tot pe site se va regăsi și linkul hărții digitale. Imobilele și sălile descrise mai sus, împreună cu instituțiile muzicale din Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare se vor regăsi pe o hartă ilustrată, în format print, Timișul muzical, utilă atât cetățenilor din oraș, dar mai ales turiștilor, aștep-tați în număr mare la Timișoara, în 2023, la evenimentele prilejuite de derularea programului „Capitală culturală europeană”.

Pe hartă se vor regăsi ilustrațiile clădirilor care fac parte din proiect, prin esențializarea și stilizarea formelor arhitecturale, text și legendă.

Harta ilustrată va fi distribuită gratuit, prin intermediul librăriilor (în suporturile special amenajate) și al hotelurilor, precum și publicului pre-zent la evenimentele din proiect.

Proiectul este interactiv, în sensul în care adresează o invitație tuturor celor care dețin informații despre case în care au locuit muzicieni sau pentru cei care vor descoperi în plimbările lor case cu plăcuțe comemorative, de a le semnala pe pagina de facebook a proiectului, urmând ca toate propunerile să fie integrate pe site și în hartă, după verificarea lor, speficându-se numele celui căruia i se datorează completarea respectivă.

Finalizarea activităților (realizarea site-ului www.timis.casedemuzicieni.ro, a hărții digitale și a hărții ilustrate printate) va fi marcată de evenimente muzicale la Timișoara, asupra cărora vom reveni cu detalii.

Echipa proiectului este alcătuită din specialiști ai domeniului muzical și arhitectural, precum muzicologii Constantin-Tufan Stan, Ștefan Costache, Andreea Chiselev, arhitectele Gabriela Pascu Domokos și Maja Bîldea, fotograful Ovidiu Micșa, ilustratoarea-arhitectă Ana Bănică, iar evenimentele muzicale vor fi susținute de violonista Natalia Pancec, concertmaistră a Filarmonicii „George Enescu” din București, pianiștii Adriana Toacsen și Mihai Ritivoiu.

Site-ul este creația web-designerului Daniel Ivașcu. Proiectul este coordonat de Monica Isăcescu-Lup, muzicolog și realizatoare de emisiuni la Radio România Muzical.

Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de proiecte.

Dr. Monica ISĂCESCU-LUP

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.