Augustin BERCEAN
Chiar dacă pare dur, titlul acestui articol este inspirat dintr-o declarație a primarului interimar al municipiului Lugoj, Bogdan Blidariu. Pe la finele anului 2022, când toată lumea se aștepta la o iminentă demisie a acestuia (zvon alimentat și de discuțiile particulare pe care acesta le purtase în acel timp), a apărut o declarație surprinzătoare în presa locală:
„Nu îmi dau demisia. Nu am de ce să fac acest lucru. (…) În Primărie, lucrurile sunt liniștite, se muncește, semnăm contracte de finanțare pe BANDĂ RULANTĂ, am depus cererea pentru finanțarea spitalului și așteptăm evaluarea și acolo. Nu mă gândesc la demisie”- (Lugojeanul.ro)
E adevărat, contractele s-au tot semnat, dar nu s-a concretizat nimic, chiar dacă a trecut mai bine de un an de la acea declarație. Ba, mai mult, inclusiv investițiile începute de fosta adminis-trație ori au fost lăsate în paragină, ori au pierdut finanțările europene, rămânând în cârca bugetului local.
♦ Cea mai mare nerealizare a actualei administrații o reprezintă lucrările la Centru orașului. Chiar dacă respectivele lucrări au fost începute de fosta administrație cu aproape 4 ani în urmă, edilii actuali lugojeni au reușit „performanța” de a obține câteva avize și… atât. Contractul inițial a fost, după o perioadă de „gândire”, reziliat, dar altul nou nu a mai apărut mult timp. Abia acum, în al 12-lea ceas, înaintea alegerilor locale, se pare că s-au găsit și bani și constructor pentru această lucrare. Vorba unui prieten: „dacă am avea alegeri în fiecare an, toate ar fi bune și frumoase”.
♦ O altă mare nerealizare a actualei administrații o reprezintă lucrările la viitorul Centru Cultural, de pe strada Banatului. Și acesta, tot un proiect demarat de fostul edil al orașului, Francisc Boldea. Problema cu această lucrare nu este că ea nu este finalizată, ci că nu a fost finalizată la termen… Fiind un proiect european, finanțarea lui a fost pierdută în momentul în care termenul acordat pentru terminarea lui a fost depășit. Din decembrie 2023, banii europeni s-au cam terminat și, uite așa, lugojenii s-au trezit că trebuie să finanțeze din banii proprii și această lucrare. Și chiar mai sunt destule de făcut la ea.
♦ Un caz similar s-a întâmplat și cu Sala de Sport de la Colegiul Tehnic „Valeriu Braniște”. Deși acest proiect a fost propus pentru finanțare încă din 2018, lucrările au început abia în primăvara anului 2023. Și nu e gata nici acum, deși finanțarea europeană a fost oprită. Și aici, terminarea lui va fi suportată tot din bugetul local…
♦ Alte „reușite” ale administrației Buciu/Blidariu ar fi și cele din fondurile naționale, „reabilitarea alimentării cu apă, în municipiul Lugoj”, care avea ca dată de finalizare 31.12.2022, „reabilitarea sistemului de canalizare în municipiul Lugoj”, cu dată de finalizare tot 31.12.2023, și „celebra” Stație de epurare de la Jabăr, a cărei „modernizare” trebuia să fie finalizată în 31.12.2021. Toate aceste proiecte au termenele de finalizare depășite și nici care nu este finalizat integral sau funcțional. Nu zic, o fi și „greaua moștenire” de vină, dar chiar și așa, nici măcar unul care să fie dat ca exemplu pozitiv?
♦ Proiecte aparținătoare 100% actualei administrații sunt cele din PNRR. Planul Național de Reziliență și Redresare a picat la fix pentru edilii lugojeni. Trebuie totuși remarcat că au fost semnate destul de multe contracte cu această finanțare europeană, singura problemă fiind… rămânerea lor la stadiu de hârtii frumos aranjate în bibliorafturi. Cazul cel mai concret este „finanțarea istorică” a „Noului Spital”, în valoare de 150 de milioane de euro, care bate pasul pe loc din ianuarie 2023 și care este și foarte aproape să nu mai aibă loc.
♦ O alta problemă nerezolvată de actuala administrație lugojeană este construirea mult așteptatului Sens giratoriu de pe Centura orașului, la intersecția cu strada Tapiei. Foarte mediatizat o lungă perioadă de timp, proiectul se pare că a fost uitat de autoritățile locale. Tot ce s-a făcut concret pentru construirea acelui obiectiv a fost donația din partea familiei Blidariu către Primăria Lugoj a unui teren de lângă centură. Cu doi ani în urmă, primarul de atunci, Claudiu Buciu, susținea că achiziționarea acelui teren reduce timpul alocat pentru construirea Sensului giratoriu cu 6 luni. Cum opoziția din Consiliul Local nu a fost de acord cu această tranzacție imobiliară, care nu avea niciun document justificativ, terenul a intrat totuși în patrimoniul lugojean cumpărat fiind de consilierii PNL și donat, cum am spus, de viceprimarul de atunci, actualul primar interimar, Bogdan Blidariu. După această tranzacție, chiar dacă au trecut 2 ani de atunci, e liniște și pace. Doar o firmă din zonă, disperată de incompetența autorităților, a amplasat o machetă ce reprezintă o mașină a poliției. Nu știu dacă a amplasat-o chiar pe terenul donat de primarul interimar Bogdan Blidariu. Dacă da, poate se justifică respectiva donație. Glumesc. Nici atunci…
Din păcate, de ani buni, în orașul Lugoj nu a mai fost finalizat niciun proiect, indiferent de unde ar fi provenit finanțarea. Am apreciat entuziasmul de la finele anului 2022 al primarului interimar Bogdan Blidariu, dar cu atât am rămas. Pe hârtie și declarativ, pare că totul este minunat, dar realitatea se prezintă cu totul altfel. Ar fi fost de preferat ca entuziasmul să fie prezent la finalizarea proiectelor, și nu la semnarea lor pe „bandă rulantă”…
Lasă un răspuns