Prioritățile Lugojului, orașul muzicii (2)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

19-28 aprilie 2021: o ediție online a Concursului Internațional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”

După un an muzical ratat, când, datorită pandemiei, principalele manifestări (concerte, concursuri, spectacole, turnee) au fost sistate sine die, am luat, cu o oarecare strângere de inimă, decizia reluării tradiționalei noastre competiții sub un nou format.

Mărturisim că nu agreăm desfășurarea online a unor concursuri muzicale, nerelevante pentru nivelul tehnic și interpretativ al concurenților, lipsite de obiectivitate și neoferind șanse egale micilor pianiști: înregistrări cu varii dispozitive, unele rudimentare, pe instrumente diferite (piane de concert, pianine acustice sau digitale, orgi electronice), în săli cu o acustică relativ adecvată sau viciată de reverberații sonore.

Într-o străduință de a ne adapta realităților, generalizate deja în cotidian, am refăcut proiectul, fiind nevoiți să renunțăm însă la tradiționala secțiune Muzică de cameră, dar și la cea dedicată viorii (care ar fi urmat să fie inaugurată anul trecut): am refăcut afișul de promovare, am rescris regulamentul, adaptându-l noii stări de fapt, și am regândit modalitatea de premiere.

Partenerii actualei ediții (data limită pentru preluarea înregistrărilor, a fișelor de înscriere și a documentelor solicitate fiind 19 aprilie a.c.) vor fi principalele instituții ale administrației locale, Primăria și Consiliul Local, precum și Rotary Club Lugoj și GoMedia Lugoj, în calitate de sponsori principali.

La fel ca la edițiile precedente, Rotary Club va acorda Marele Premiu și Trofeul de Cristal „Clara Peia” (alături de alte premii), iar GoMedia, un prieten constant, ne va sprijini în elaborarea materialelor promoționale.

Totodată, contăm și pe aportul reprezentanților unor instituții de cult din municipiul nostru, care au dăruit premii atractive copiilor, cu atâta generozitate, la ultimele șapte ediții. De data aceasta, în noile condiții, chiar și premiile simbolice (diplome, însemne, plachete etc.) vor putea răsplăti evoluția micilor artiști.

Sperăm ca de data aceasta reprezentanții administrației locale să repare o mare nedreptate, oferind urmașilor Clarei Peia, un simbol al Lugojului muzical, o diplomă de excelență post-mortem. Același lucru s-ar cuveni și în cazul membrilor juriului (neluați până în prezent în seamă de oficiali), care, de aproape un deceniu, discern, fără onorarii, adevărate mărgăritare ale artei interpretative din grădina cu flori muzicale națională și internațională.

Dintre membrii juriului, evocăm numele Vandei Albotă (nepoata Clarei Peia), o pianistă-concertistă cu un important palmares, profesoară la Universitatea din Essen, Carmen Manea, profesoară la Universitatea Națională de Muzică din Capitală, și, nu în ultimul rând, Luiza Borac, rezidentă la Hanovra, una dintre cele mai titrate pianiste-concertiste române actuale, cu o integrală a creației lui Lipatti, pentru care a fost răsplătită cu BBC Music Award pentru cel mai valoros CD cu muzică instrumentală. Prezențe de excepție la Lugoj, deocamdată virtual, care ar trebui să atragă atenția celor ce dețin, în prezent, puterea decizională pe plan cultural.

Ca de obicei, nu va lipsi Premiul de excelență Paul Dan, acordat de maestrul de la Universitatea din Mannheim, pe care sperăm ca municipalitatea să-l onoreze, la cei 77 de ani ai săi, cu titlul de Cetățean de Onoare. Un gest care, prin ecoul său, ar spori prestigiul orașului muzicii.

Constantin-T. STAN

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.