Primarul Călin Dobra s-a întâlnit cu președinții asociațiilor de proprietari și reprezentanții Aquatim

Marți, 3 iunie 2025,  primarul Municipiului Lugoj, Călin Dobra, s-a întâlnit în sala roșie a Cinematografului Bela Lugosi cu președinții asociațiilor de proprietari și cu reprezentanții Aquatim, pentru a lămuri unele aspecte legate de activitatea noului operator regional al serviciilor de apă și canalizare.

„Trebuie să înțelegem cu toții un lucru esențial: respectarea legii și a normelor legale nu este opțională. Suntem parte dintr-o comunitate, iar servicii precum rețeaua de canalizare, alimentarea cu apă, serviciul de salubrizare sau iluminatul public nu sunt simple facilități, ele reprezintă standarde minimale de civilizație. Astăzi (marți, 3 iunie) am avut o întâlnire importantă cu președinții asociațiilor de proprietari și cu reprezentanții Aquatim. Am explicat, am răspuns la întrebări, am reluat explicațiile ori de câte ori a fost nevoie. Este esențial să depășim această etapă în care cerem lucruri care nu respectă legea, standardele sau logica unei comunități moderne. Nu facem aceste eforturi pentru noi, ci pentru copiii noștri, care merită să trăiască într-un oraș curat, civilizat, cu apă potabilă de calitate, cu canalizare funcțională și cu o stație de epurare eficientă. Ei merită un viitor decent aici, acasă. Dacă orașele Făget, Jimbolia sau Sânnicolau Mare au putut face acest pas, atunci și noi putem. Dar trebuie să vrem, să înțelegem și săacționăm responsabil”, a spus primarul Călin Dobra.

Până și consilierul AUR, Marius Zănoagă, care se erija până mai ieri în reprezentantul lugojenilor, a înțeles necesitatea unui nou operator pentru servicii de apă și canalizare.

„Așa cum am promis lugojenilor, după aproximativ două ore și jumătate de dezbateri aprinse la întâlnirea trilaterală organizată de către primărie, vă pot prezenta câteva din problemele abordate și o parte din răspunsurile la întrebările aflate pe buzele lugojenilor.

  1. Operatorul regional Aquatim, care furnizează servicii de apă și canalizare, percepe un tarif unitar tuturor clienților care au contracte cu acesta (indiferent de localitatea în care locuiește), iar justificarea prețului perceput a fost că „o parte din încasările pentru furnizarea apei și canalizării vor fi reinvestiți în modernizarea infrastructurii existente în Lugoj”.
  2. Operatorul regional încheie contracte de furnizare a serviciilor de apă și canalizare doar cu asociațiile de proprietari, iar în cazul blocurilor care nu fac parte din astfel de asociații, cu un reprezentant (șef de scară) care își asumă răspunderea pentru citirea apometrelor, încasarea banilor și efectuarea plății către operator (aici fiind ridicată problema personalității juridice a acestei persoane). Pentru cei ce locuiesc la case, contractele vor fi încheiate individual cu proprietarii.
  3. Chiar dacă în Lugoj nu va fi furnizată apă potabilă, lugojenii vor plăti același preț cu cei din Timișoara unde le este furnizată apa potabilă (se efectuează două testări asupra calității/săptămână).

În calitate de consilier local, am solicitat o întrevedere cu domnul Mihai Grozăvescu, reprezentantul operatorului regional în Lugoj, și spre bucuria mea am găsit deschidere și înțelegere din partea dânsului. Voi susține în continuare ca acest operator să rămână în Lugoj, întrucât este singura șansă ca infrastructura de furnizare a apei și canalizarea să beneficieze de investiții masive și finanțări europene, dar în același timp este de datoria mea, ca și ales al cetățenilor, să cer transparență și responsabilitate în gestionarea serviciilor publice, mai ales atunci când acestea pot avea un impact major asupra cetățenilor”, a spus Zănoagă.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.