Primăria Lugoj a mai pierdut un proces!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Instanțele i-au dat dreptate unui lugojean întors din America și obligă Primăria să-i refacă trotuarul și să-i plătească penalități de 100 de lei/zi

Nicolae SILADE

Instanțele i-au dat dreptate unui lugojean care a dat în judecată Primăria Lugoj și a solicitat să-i fie refăcut trotuarul din fața casei, demonstrând că, în urma reabilitării cu dale făcută de municipalitate, lucrare care a fost executată fără să se îndepărteze stratul de asfalt inițial, imobilul se confruntă cu igrasie și infiltrații de apă în beci. 

Tocmai când credeam că atmosfera socială și politică din Lugoj s-a liniștit, după ce Claudiu Buciu a pierdut funcția de primar, omul de afaceri Flavius Luca, un lugojean întors din America, a organizat o conferință de presă (singura, de altfel, din ultimele luni), pentru a ne anunța că  a câștigat procesul cu Primăria Lugoj, care este obligată să-i refacă trotuarul din fața casei mamei sale, situată pe strada Victor Vlad Delamarina, la nr. 26, și să-i plătească penalități de 100 de lei/zi.

Administrația Lugojului ignoră o problemă importantă, care aduce prejudicii majore pentru o mare parte dintre proprietarii de locuințe, mai ales din centrul istoric al municipiului. Este de neînțeles lipsa de măsuri, mai ales că, în campania electorală, Claudiu Buciu și echipa sa au folosit această temă și i-au reproșat fostului primar dezastrul. Este vorba despre refacerea trotuarelor cu dale, fără o soluție tehnică menită să împiedice scurgerea apelor meteorice în fundațiile clădirilor și să provoace infiltrații, igrasie, mucegai și alte deteriorări masive ale proprietăților. Sunt zeci de clădiri în această situație, care așteaptă o măsură concretă din partea administrației locale. Noi nu am mai așteptat și am decis să ne căutăm dreptatea în instanță! Am dovedit cu ajutorul unui expert, desemnat de judecător, că societatea care a executat lucrările de dalare a greșit și ne-a provocat pagube, din cauza lucrărilor prost executate și a lipsei unei soluții tehnice de izolare a scurgerii apelor meteorice. În fapt, trotuarul din fața imobilului situat pe str. V. V. Delamarina nr.26 a făcut obiectul unei operațiuni de reabilitare realizate de Dirksen Special Beton SRL, în baza contractului de lucrări nr.32710/15.05.2021. Lucrarea a fost finalizată și recepționată în 14.06.2012, fără obiecții, de către Primăria Lugoj”, spune Flavius Luca.

În 2018, Flavius Luca, fiul proprietarei imobilului, Margareta Letiția Godeanu, a deschis un proces împotriva Primăriei Lugoj în care a demonstrat că nivelul trotuarului a fost înălțat, înălțimea soclului buciardat al imobilului, care era de 90 de cm, ajungând la 73-78 de cm.

În 20.05.2019, în urma expertizei la fața locului, s-a constatat prezența umezelii pe peretele de subsol al construcției și un miros persistent de mucegai, iar în zona peretelui exterior, la nivelul soclului, s-au identificat zone afectate de igrasie în urma infiltrațiilor de apă. Concluzia expertului a fost că „zonele afectate de umezeală se datorează modificării soluției inițiale de trotuar din asfalt impermeabil, cu cel existent din dale – permeabil, fără a se lua măsuri de impermeabilizare în zona de alipire trotuar cu soclu demisol existent”. Astfel, în 2020, instanța a obligat Primăria Lugoj la re-stabilirea situației anterioare lucrărilor efectuate în temeiul contractului de lucrări nr.32710/15.05.2012, prin refacerea porțiunii de trotuar din fața imobilului situat în Lugoj, str. V. V. Delamarina nr.26. Primăria a făcut apel, însă instanța nu și-a schimbat decizia. Doar că Primăria Lugoj nu a respectat hotărârea, iar proprietarii imobilului au fost nevoiți să apeleze din nou la instanță, care, în octombrie 2021, încuviințează executarea silită a Primăriei Lugoj pentru restabilirea situației anterioare lucrărilor efectuate în temeiul contractului de lucrări nr.32710/15.05.2021, prin refacerea porțiunii de trotuar din fața imobilului situat în Lugoj, str. V. V. Delamarina nr.26. Nici de această dată nu a fost respectată decizia, așa că proprietarii s-au adresat din nou instanței, care, în 27 septembrie 2022, stabilește plata unor penalități de 100 de lei/zi, de la data pronunțării până la executarea obligațiilor prevăzute în titlul executoriu, reprezentat de sentința civilă 3527/07.10.2020. Omul de afaceri Flavius Luca spune că prin acest demers a vrut să facă o schimbare pentru Lugoj și-i îndeamnă pe lugojenii care au casele afectate de igrasie să facă la fel: să deschidă procese cu Primăria.

„Lugojenii să nu privească procesul cu primăria ca pe o cheltuială, ci ca pe o investiție, o necesitate pentru familia lor. Oamenii nu trebuie să se gândească că banii pentru proces sunt bani aruncați. Ei trebuie să se gândească cum își vor reface casele afectate de mucegai și igrasie peste câțiva ani. Pe cei care vor să deschidă procese cu Primăria Lugoj, dar nu au bani, eu o să-i ajut”, a mai spus Flavius Luca, menționând că intenționează să deschidă procese cu Primăra Lugoj pentru fiecare imobil pe care îl deține și care se află în aceeași situație.

Primăria a anunțat că va reface trotuarul lugojeanului. „Am alocat sumele necesare acestor lucrări și am căutat să identificăm un constructor pentru reparații. Am publicat trei anunțuri în SEAP, doar la ultimul dintre acestea prezentându-se un ofertant, cu care am și încheiat un contract, lucrările urmând a fi făcute în cel mai scurt timp posibil”, a transmis Claudiu Buciu, consilierul primarului interimar Bogdan Blidariu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.