Primar pentru o lună. În nici patru ani, liberalii au avut cei mai mulți primari cu cele mai scurte mandate

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

De la demiterea lui Buciu, la 8 iulie 2022, Lugojul a avut ba primar demis, ba primar ales, ba primar interimar, ba primar nemaiales, iar mandatele acestora au fost cele mai scurte din istoria Lugojului. Buciu a rezistat ca primar doar un an, opt luni și 16 zile, Bogdan-Ștefan Blidariu – un an, 11 luni și 22 de zile, iar acum, de la 1 iulie până la 1 august, Adrian Serendan va fi primar pentru doar o lună.

Vom mai avea, oare, până la încheierea mandatului liberalilor, încă doi primari de o lună sau patru primari de două săptămâni?

După ce liberalii din conducerea Primăriei Lugoj și-au anunțat demisiile începând cu data de 1 iulie 2024, întrucât pierduseră alegerile, Consiliul Local Lugoj a fost convocat joi, 27 iunie, în ședință ordinară pentru votarea unui proiect de hotărâre privind „constatarea încetării, ca urmare a demisiei, a mandatului de viceprimar al municipiului Lugoj, al domnului Blidariu Bogdan Ștefan și alegerea viceprimarului municipiului Lugoj”.

Numai că socoteala din târg nu s-a potrivit cu cea de acasă. Cum niciun consilier local nu și-a dorit funcția de viceprimar, cu atribuții de primar, care să conducă orașul în următoarele trei luni, nu a fost făcută nicio propunere, astfel că proiectul de hotărâre nu a mai fost supus la vot.

Iosif Crăciunescu, liderul consilierilor PSD din Consiliul Local Lugoj, a spus că liberalii din conducerea Primăriei Lugoj au responsabilitatea să își ducă mandatul până la capăt, precizând că PSD va prelua administrația locală începând din luna octombrie.

„Mandatul dumneavoastră, conform legii, este de 4 ani, deci se încheie la 27 septembrie 2024. Prin urmare, dumneavoastră aveți responsabilitatea să vă duceți mandatul până la capăt. În ceea ce privește alegerile din 9 iunie 2024, vă asigurăm că PSD va prelua din octombrie administrația locală, atât la primar, cât și la Consiliul Local”, a spus consilierul social democrat Iosif Crăciunescu.

Și Călin Dobra, noul primar ales al municipiului Lugoj, a anunțat că își va începe mandatul, potrivit legii, în luna octombrie, subliniind că scopul său nu este să numească persoane care să asigure interimatul.

„Mandatul meu începe, potrivit legii, în octombrie. Îmi doresc să îl preiau civilizat de la oamenii care au condus administrația locală în ultimii patru ani. Din respect pentru cetățeni nu o să intru în jocurile edililor demisionari. Scopul meu NU este să numesc persoane care să asigure interimatul. Cer decență, responsabilitate și respect, nu față de mine, că nu am astfel de pretenții de la cei care s-au aflat în fruntea Primăriei Lugoj, ci față de lugojeni, care nu au nicio vină că acești oameni fac tot ce pot ca să blocheze activitatea primăriei”, a transmis Călin Dobra, președintele PSD Lugoj.

Tot la responsabilitate s-au referit și liberalii demisionari din conducerea Primăriei Lugoj, doar că aceștia au transferat-o echipei PSD, care a câștigat alegerile.

„De la 1 iulie plec eu, pleacă dl Serendan, pleacă administratorul public și încă trei consilieri personali: dl Buciu și încă două colege. Nu e vorba de niciun blocaj, nu facem altceva decât să le dăm posibilitatea celor de la PSD să numească un nou viceprimar care să preia atribuțiile de primar și care poate să angajeze trei consilieri personali și să desemneze un consilier care să preia atribuțiile de viceprimar, dar și un administrator public al municipiului. Mi se pare un gest firesc, de normalitate, să lăsăm locul celor care au câștigat alegerile, cu mențiunea că vom rămâne în Consiliul Local și vom încerca să punem umărul pentru binele acestei comunități”, a spus Bogdan Ștefan Blidariu.

Pentru a nu intra într-un blocaj administrațiv, secretarul municipiului Lugoj, Dan Ciucu, a explicat cum stau lucrurile.

„Secretarul municipiului preia rezolvarea problemelor curente doar dacă nu există primar, viceprimar și consiliul local este dizolvat. Practic, tot ce înseamnă acte care ar trebui emise de primar și viceprimar nu se mai emit, nu se mai pot convoca ședințe de consiliu local și nu se pot promova proiecte de hotărâri. Din punctul meu de vedere vom fi într-o situație de blocaj administrativ”, a precizat Dan Ciucu, secretarul municipiului Lugoj.

Pentru a evita această situație, Consiliul Local Lugoj s-a întrunit vineri, 28 iunie, într-o ședință extraordinară convocată „de îndată”, și a aprobat, cu 10 voturi „pentru” (6 ale consilierilor PNL, 3 ale PSD și unul USR), ca liberalul Adrian Serendan să ocupe funcția de viceprimar al municipiului Lugoj, până la data de… 1 august 2024.

Astfel, Adrian Serendan va prelua atribuțiile de primar al municipiului Lugoj pentru o lună, fiind cel de-al treilea liberal care conduce municipiul Lugoj în mandatul 2020-2024 din fotoliul de primar.

Decizia lui Adrian Serendan de a prelua funcția de viceprimar, cu atribuții de primar, până la 1 august 2024, este doar o rezolvare temporară a situației de blocaj administrativ în care se află orașul, pentru că noul primar ales al Lugojului, social-democratul Călin Dobra, va fi învestit în funcție doar la începutul lunii octombrie.

Și iar ne întrebăm: vom mai avea, oare, până la încheierea mandatului liberalilor, încă doi primari de o lună sau patru primari de două săptămâni?

Nicolae SILADE

Despre admin 6698 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.