Prima armă hipersonică, planorul V-MAX, depăşeşte viteza de 6.000 de km pe oră

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Franţa a efectuat – pentru prima oară – un test de zbor al unui planor hipersonic – o armă cu o traiectorie imprevizibilă, capabilă să atingă o viteză de peste 6.000 de kilometri pe oră.

Studii ale acestei tehnologii – denumite V-MAX – vizează să introdică Franţa în clubul foarte închis al ţărilor care dispun de capacităţi care permit, cu ajutorul vitezei şi manevrabilităţii, ca aceste dispozitive să dejoace capacităţi de interceptare ale apărării adverse.

Planorul a fost lansat dintr-o rachetă-sondă, la Centrul de Testări din Landes al Direcţiei Generale a Armamentului (DGA). Programul V-Max („Vehicul manevrant Experimental”), gestionat de ArianeGroup, care fabrică rachete de tip Ariane, a fost lansat în 2019.

Trei dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ai ONU – din care face parte şi Franţa – s-au angajat în această cursă a înarmării prin programe la nivel naţional, şi anume Statele Unite, China şi Rusia.

„Un planor hipersonic este un lucru pe care-l dirijezi şi care atinge viteze de cinci ori mai mari decât viteza sunetului. Obiectivul este manevrabilitatea la mare viteză. Prin asta ne vom diferenţia de o traiectorie balistică”, anunţa atunci DGA. „Odată viteza iniţială atinsă, folosim transferuri între viteză şi altitudine pentru a urca, coborî, a merge la dreapta sau la stânga, ceea ce dă o traiectorie mai dificil de interceptat. Dacă suntem vizaţi de o apărare (antirachetă), putem opera manvre de evitare”, a subliniat ea.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.