Prețul carburanților s-ar putea schimba de la 1 ianuarie 2017

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dacă nu se va opera vreo modificare politică până la finalul acestui an, de la 1 ianuarie 2017 ar trebui să scadă accizele la carburanți și nivelul TVA, iar România ar urma să se situeze printre țările europene cu cei mai ieftini carburanți.

Asta dacă actualul Guvern nu va pune în practică intenția de a taxa carburanții ca să compenseze desființarea timbrului de mediu.

În momentul actual, prețul mediu al benzinei este, în România, fără taxe (adică fără accize și TVA) de 2,17 lei pe litru, iar al motorinei de 2,27 lei pe litru, potrivit datelor statistice din Oil Bulletin, serviciul de statistică al Comisiei Europene. După ce se aplică acciza actuală și cota actuală de TVA de 20%, litrul de benzină ajunge, la pompă, 5,04 lei, iar cel de motorină 5 lei.

De la 1 ianuarie însă, taxele ar trebui să scadă, potrivit actualului Cod Fiscal, modificat anul trecut. Astfel, supraacciza de 7 eurocenți pe litru ar urma să fie eliminată din acciza totală, iar cota de TVA urmează să scadă cu un punct procentual, de la 20%, la 19%.

Potrivit calculelor Economica.net, dacă s-ar aplica noile taxe la actualul preț al carburanților, fără taxe, ar rezulta un preț al benzinei, la pompă, de 4,55 lei, iar motorina ar urma să coste 4,52 lei pe litru. Ar rezulta, așadar, o ieftinire de aproximativ 50 de bani pe litru la benzină și motorină.

AL PRESS

Despre admin 6661 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.