
Urmărește-ne pe Telegram și Google News
A fost pus în funcțiune un nou utilaj,
care creează o economie circulară:
folosește deșeurile provenite din producția proprie pentru a produce alte articole din carton, biodegradabile, ecologice, prietenoase cu mediul
Nicolae SILADE
Am pășit pentru prima oară în halele Goerner Group din Lugoj, unde dl Dan Costan, managerul firmei, ne-a prezentat cu amabilitate întregul proces tehnologic de fabricație a ambalajelor din carton. Și dacă am fost impresionați de tot ce am văzut, pentru că în mare parte seamănă cu un proces tipografic, cu aparatură de mare precizie, noul utilaj recent achiziționat ne-a atras atenția.
Este vorba de o mașinărie (dintr-o serie de trei, alte două urmând să intre în dotarea fabricii anul viitor) care utilizează deșeurile provenite din producția proprie pentru a produce alte articole din carton, biodegradabile, ecologice, prietenoase cu mediul.
Asta înseamnă că la Goerner Group Lugoj se creează o economie circulară: deșeurile vândute altădată pentru reciclare sunt reciclate chiar aici și reutilizate pentru a crea alte produse, care înlocuiesc masele plastice, polistirenul și alte derivate din hidrocarburi.
Este, în acelasi timp, și o soluție ecologică de succes, cu un impact extrem de larg asupra mediului, prin produse care acoperă piața ambalajelor din diferite domenii ale industriei: automotive, alimentară, tehnică, electrocasnice, electronice, pharma, cosmetice, cu extrem de multe aplicații.
Practic se recreează produse și subansamble din pulpă din fibre carton, care anterior erau realizate din materiale nedegradabile.
„Prin introducerea pe piață a acestor produse, contribuim semnificativ la scăderea amprentei de carbon și implicit a efectelor negative asupra mediului”,
ne-a precizat dl Dan Costan, pe care l-am rugat să ne ofere detalii despre noul utilaj recent achiziționat.
„Utilajul face parte dintr-un proiect mai mare pentru clienții firmei din Lugoj a grupului nostru, care se referă la dezvoltarea producției și a capacităților pe mai multe linii, prin care încercăm prin utilizarea deșeurilor din carton să închidem un circuit și să creăm o economie circulară.
Astfel, utilizăm deșeurile care provin din producția proprie actuală de cutii de carton, pliate, pentru a obține alte forme, alte articole și alte produse 100% biodegradabile, deci prietenoase cu mediul, care vor înlocui pe piață toate ambalajele realizate din hidrocarburi, materiale plastice: polistiren și polietilenă, care fiind derivate din țiței, petrol, nu sunt biodegradabile, având o perioadă de viață de sute de ani.
Or noi, prin această tehnologie, pe care am implementat-o acum și care, consideram ca este prima din România la acest nivel și la această capacitate, deci o performanță la nivel național, reușim să creăm o economie circulară, cu o economie extrem de mare de materie primă în ceea ce privește celuloza și cartonul.
Proiectul presupune punerea în funcțiune a încă două linii cu capacitate mai mare, preconizăm că anul viitor va fi și hala a doua construită, unde va exista cu siguranță o situație în care nu ne vor ajunge deșeurile pe care le producem noi și va trebui să mai și cumpărăm altele de pe piață.
Ne vom transforma astfel și într-un fel de reciclator, pe lângă activitatea noastră de bază, de producție de cutii din carton, ceea ce este un lucru extrem de important.
Vom achiziționa numai deșeuri din carton duplex, din fibră de carton, pentru că fibrele de celuloză au o calitate extraordinar de mare în ceea ce privește aderența, ele întotdeauna au fost folosite ca liant în mai multe domenii, chiar și în producția de adezivi, vopsele, asemănătoare cu fibrele din azbest care aveau aceleași proprietati.
În acest context, am solicitat un teren administrației locale și chiar apreciem deschiderea și suportul pe care l-am primit de la dl primar Buciu pentru finalizarea demersurilor noastre.
Economic vorbind, fibra de celuloză poate fi reutilizată de un număr finit de ori, iar noi ne bazăm pe această proprietate. De exemplu, pentru carton poți utiliza fibra prin reciclare de 3-4 ori, iar noi prin această tehnologie putem recicla chiar și de 10 ori, ceea ce ne conferă un alt avantaj, care este cu siguranță în favoarea noastră.
Este un câștig enorm și pentru mediul înconjurător, încercăm să reducem astfel și amprenta de carbon, fiindcă prin implementarea acestei noi tehnologii se reduce semnificativ numărul de arbori care se taie în prezent. Noi lucrăm cu deșeurile deja produse, ca materie de clasa a II-a, iar prin valoarea adaugată devin articole premium.
În ceea ce privește clienții, din totalul producției noastre 80% merge la export, 20% rămâne pe piața internă, la clienții din țară care sunt firme subsidiare ale celor din afară, care sunt deja beneficiarii noștri.
Avem în vedere să creștem procentul și pe piața românească, deși firmele de aici nu reacționează deocamdată atât de rapid ca și cele din Occident.
Avantajele pentru mediul înconjurător sunt peste tot, dar trebuie să fim peste tot la fel de receptivi. O măsură coercitivă o dă Uniunea Europeană, care de câțiva ani încoace impune impozite foarte, foarte mari pentru introducerea pe piață de ambalaje neprietenoase cu mediul.
Pentru că, în caz că se va continua cu ambalaje din polietilenă, din polistiren și alte derivate din hidrocarburi, taxele care trebuie plătite la mediu vor crește chiar și cu 5.000%, în ideea de a te obliga, de a te împiedica să mai produci ambalaje care nu sunt biodegradabile.
S-a început cu acele banale plase de cumpărături, care acum 20-30 de ani erau imprimate cu Abba și cu Boney M., a urmat apoi avalanșa plasticului, iar acum se încearcă un fel de mișcare inversă, pentru că toată lumea se gândește la urmările pe care le are plasticul în privința mediului, urmări pe care deocamdată nu le vedem, dar pe termen lung sunt foarte, foarte grave.
Utilajul pe care l-am achiziționat recent e un prototip, chiar a fost o surpriză pentru noi, a fost cumpărat de grupul nostru din Austria în 2012, este realizat de o firmă din Olanda, nu e o invenție propriu-zisă, nu e ceva nou pe piața de profil, mai au chinezii, mai au turcii așa ceva, dar nu la nivelul acesta și la productivitatea asta.
E o combinație de tehnică mai avansată, formele cu care lucrăm sunt mai dificile, una singură poate să coste și 80.000 de euro, pentru că sunt realizate cu mașini CNC și găurile executate cu laser, iar firmele cu care colaborăm, una în Slovenia și alta în Germania, produc doar pentru noi acele matrițe.
După cum ați văzut, la noi este un mediu de lucru plăcut, este o muncă destul de ușoară, dar suntem puțin dezamăgiți de forța de muncă din Lugoj, fiindcă sunt mulți oameni care preferă să lucreze în alte localități, în condițiile în care noi avem aici salarii între 4.000 de lei și 5.800 lei brut, la un program de lucru normal de 8 ore.
Nu e ceva extrem de dificil, cum e în construcții, e o muncă mult mai ușoară, se lucrează în picioare într-adevăr, dar nu se poate compara cu lucrul în condiții grele, toxice, frig sau altceva. Îi invităm astfel, și pe această cale, pe lugojenii aflați în căutarea unui loc de muncă să se angajeze cu încredere la noi”.
Lasă un răspuns