Premieră absolută: Ziua Mondială a Sănătăţii celebrată la Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ziua Mondială a Sănătății a fost  celebrată vineri, 7 aprilie 2017, la Cinematograful „Bela Lugosi”, pentru prima dată la Lugoj, prin simpozionul „Depresia: respect, răspundere și grijă”, organizat de Compartimentul de Primiri-Urgențe și Compartimentul de Îngrijiri Paleative din cadrul Spitalului Municipal “Dr. Teodor Andrei” Lugoj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj, Ordinului Cavalerilor Templieri – Milites Templi Comanderia Lugoj și Lions Club Ana Lugojana, abordând util, fără prejudecăți, mintea omenească în confruntarea cu provocările ei de suferință, cele mai cumplite, dar și speranța, curajul de a recunoaște depresia și de a o trata.

Pentru a veni în sprijinul cititorilor ziarului nostru, voi face o incursiune în timp, pentru a vedea ce şi cum este cu această zi.
Ziua Mondială a Sănătății este aniversată pe 7 aprilie, începând din anul 1950, prin inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), instituție specializată a Națiunilor Unite, creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății  alege o temă care acoperă un domeniu prioritar al sănătății publice și este de interes global, tema anului 2017 fiind „Depresia: să vorbim despre ea”.
Manifestarea a fost moderată de dr. Anda Maria Neagoe, medic-șef al Compartimentului de Primiri-Urgențe și de dr. Mircea Șerpe, medic-șef al Compartimentului de Îngrijiri Paleative, de la Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei”, din Lugoj.
În deschidere a luat cuvântul reprezentantul Primăriei Lugoj, viceprimarul Cristian Galescu, după care au susținut comunicări următorii:
♦ dr. Teodora Popescu Bârlan, cunoscut psihiatru lugojean,  – despre Anatomia depresiei, care a primit o diplomă de excelență din partea organizatorilor pentru contribuția adusă la ridicarea calității actului medical românesc și lugojean, cât și pentru atitudinea față de latura spirituală a ființei umane;
♦ asistent social Angelica Uscat – Rolul asistentului social în relația cu persoana aflată în depresie;
♦ dr. Răzvan Oncu – Formele clinice ale depresiei;
♦ psih. Mihaela Petrescu – Depresia, prizonier în povestea vieții tale;
♦ dr. Andreea Șerpe – Depresia la copii, cea care a absentat (probabil motivat), fiind înlocuită cu mult succes de către soţul ei, dr. Mircea Şerpe;
♦ prof. Marcel Drăgan – Tentațiile internetului (a încântat asistenţa prin excursul său liber, la obiect, foarte bine documentat, succint);
♦ dr. Mircea Șerpe – Depresia, o himeră a pacientului cu cancer;
♦ prof. Simona Avram – Literatură, educație, depresie;
♦ dr. Anda Maria Neagoe – Spectrul depresiei și Considerații despre somn, depresie și terapii alternative. Deşi a fost prevăzut să ia cuvântul şi dr. Ionuţ Lucian Cocoş, director medical al spitalului lugojean, tocmai când i-a venit rândul să o facă, s-a “volatilizat” din sală. Desigur că o situaţie care nu mai suporta o amânare l-a determinat să ia această hotărâre, în mare grabă.
„Depresia sub diferite nume și înfățișări este și a fost întotdeauna omniprezentă din motive biochimice și sociale. Întâlnirea de astăzi (n.a. – vineri, 7 aprilie a.c.) se străduiește să capteze amploarea temporală și geografică a depresiei, celebrând Ziua Mondială a Sănătății în comunitatea lugojeană, pentru comunitatea lugojeană, a precizat dr. Anda Maria Neagoe.
Depresia este o tulburare afectivă caracterizată printr-o modificare profundă a stării psihice, a dispoziției în sensul tristeții, a suferinței și încetinirii psiho-motorii.
Aproximativ o treime din populația planetei suferă de o tulburare depresivă minoră la un moment dat pe parcursul vieții. Rata depresiei majore este atât de mare, încât OMS o consideră cea mai îngrijorătoare boală din lume în prezent.
Depresia apare la 20% din femei și la 10% din bărbați. Un lucru deloc de neglijat este că micuţii depresivilor au un risc crescut de a se îmbolnăvi de diferite boli psihice, în special de a dezvolta depresie la rândul lor.
Depresia are un impact semnificativ asupra mortalității (15% din depresivi se sinucid). Toate aceste cifre îngrijo-rătoare au făcut ca depresia să devină în acest moment una dintre cele mai studiate afecțiuni psihice. Finalul evenimentul a fost marcat printr-un moment artistic susținut de șase tineri artiști ai grupului Fusion of Arts (FOA).

Este vorba de Simina Belia, Alesia Popescu, Amina Kareta, Diana Mişcuţă, canto, Rareş Mândru şi Darian Braşiovan, chitară. A fost o acţiune reuşită, dar, pentru că există şi un dar, a durat aproape trei ore, fără nicio pauză, la care, dacă mai adăugăm şi limbajul prea “tehnicizat” folosit de unii dintre expunători, a creat senzaţia că ne aflăm la o sesiune de comunicări ştiinţifice, necum la un simpozion, ceea ce m-a făcut să simt pe propria-mi piele, simptomele unei uşoare depresii.

Mircea ANGHEL

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.