Portret de politician: Bogdan Ștefan Blidariu, viceprimarul Lugojului

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan TIMARU

Alegerile locale din toamna lui 2020 au adus la condu-cerea orașului Partidul Național Liberal. După mulți ani de opoziție, la Lugoj, PNL are, în mandatul 2020-2024, nu doar primar și viceprimar, dar și majoritatea în Consiliul Local. Cele trei mandate de politică pesedistă, perioadă în care orașul s-a degradat vizibil, au determinat lugojenii să se îndrepte spre liberalism. Așteptările populației de la noua administrație sunt mari. O schimbare în bine, nu numai în ceea ce privește aspectul orașului, dar și o relansare economică și culturală sunt dezideratele actualei administrații. Echipa cu care primarul Claudiu Buciu s-a înconjurat beneficiază nu numai de elanul specific tinereții, dar și de o excelentă pregătire profesională.

Bogdan Ștefan Blidariu, fostul lider de grup al consilierilor PNL, a fost ales în funcția de viceprimar al municipiului Lugoj și a fost votat de către toți cei 19 membri ai Consiliului Local Lugoj. Născut la 29.10.1979, în comuna Bozovici, jud. Caraș-Severin, a urmat cursurile Liceul Teoretic „Tata Oancea” din  Bocșa, specializarea matematică-informatică. La terminarea liceului, se înscrie la Universitatea Europeană „Iosif Constantin Drăgan” Lugoj – Facultatea de Drept. Este licențiat în științe juridice la Universiatea din București – sesiunea IUNIE 2002. În perioada 2002-2006, studiază la Universitatea Europeană „Iosif Constantin Drăgan” Lugoj – Facultatea de Științe Economice și devine Economist Licențiat al Universității de Vest din Timișoara – sesiunea iulie, 2007. În anul 2009 obține certificatul  de absolvire a programului de perfecționare „Manager în activitatea de turism” – CEDES Cercetare-Dezvoltare București. În anul 2013, obține certificatul ECDL – European Computer Driving Licence, iar în anul 2020, obține certificatul de absolvire a programului de perfecționare „Managementul administrației publice locale” la  „Institutul Național de Administrație” – București. Aceasta este cartea de vizită a viceprimarului Lugojului, Bogdan Ștefan Blidariu.

Ca experiență profesională, în CV-ul său găsim:

♦ 01.07.1999 – 01.07.2002 – Operator tehnică de calcul la SC Agromec Lugoj SA; ♦ 01.07.2002 – 02.12.2010 – Director Oficiu Juridic la SC Agromec Lugoj SA; ♦ 02.12.2010 – 18.04.2016 – Șef serviciu la C.J.P. Timiș – Șeful Casei Locale de Pensii Lugoj; ♦ 18.04.2016 – 04.11.2020 – Director executiv la SC Agromec Lugoj SA; ♦ 04.11.2020 – prezent – viceprimar al Municipiului Lugoj.

Bogdan Ștefan Blidariu este căsătorit cu Mirabela  Blidariu și este tatăl unui băiețel, Andrei – Răzvan, de 9 ani.

Domnule Bogdan Ștefan Blidariu, acestea sunt datele pe care le avem despre dumneavoastră și vă rog să ne spuneți dacă sunt exacte.

– Sunt jurist și economist de profesie, am urmat cursurile Universității Europene Drăgan, susținând examenele de licență la Universitatea din București, respectiv la Universitatea de Vest din Timișoara. Am obținut totodată, în 2009, în urma absolvirii unui program de perfecționare, competența de manager în activitatea de turism, iar în anul 2020, cea de manager în administrație publică locală. Sunt angajat, fără întrerupere, de la terminarea studiilor liceale, în mediul privat, cu mențiunea că în 2010 am obținut, prin concurs organizat la București, funcția publică de Șef al Casei Locale de Pensii Lugoj, instituție pe care am condus-o până în anul 2016. Sunt căsătorit de 11 ani și am un băiat în vârstă de 9 ani.

– De când faceți politică?

– Fac politică încă din anii studenției. Am activat în cadrul filialei PNL Lugoj, având, la un moment dat, și funcția de vicepreședinte al Organizației Județene de Tineret. Din 2010, când am devenit funcționar public, și până la alegerile din 2016, nu am mai participat activ la viața politică. În 2016, am candidat și am fost ales consilier local pe listele PNL Lugoj. Din toamna lui 2016, am fost ales de către membrii biroului politic local lider de grup în cadrul Consiliului Local, PNL Lugoj fiind singura formațiune care a făcut cu adevărat opoziție fostei administrații.

– Vă rog să explicați diferența doctrinară dintre social-democrație și liberalism și, mai ales, prin ce va fi ea percepută de lugojeni.

– În opinia mea, partidele politice din țara noastră nu acționează pe bază de ideologie sau doctrină. Dacă social-democrația are la bază principii ca: egalitatea socială, protecția socială, liberalismul promovează libertățile individuale, conform cărora indivizii sunt liberi să-și urmărească propriile interese, fără a afecta în schimb drepturile și libertățile celorlalți. Doctrinar, principala diferență dintre social-democrație și liberalism constă în faptul că în concepția liberală statul nu trebuie să intervină în economia de piață. Cu alte cuvinte, liberalismul politic este doctrina care vizează reducerea puterii statului, protejând drepturile și libertățile  individuale, opunându-se ideii de „stat providențial”. Indivizii sunt liberi să își urmărească propriile interese, atât timp cât nu afectează drepturile și libertățile celorlalți. Liberalismul economic este doctrina care proclamă libera concurență pe piață, neintervenția statului în economie și are ca principiu fundamental proprietatea individuală.

– În ce măsură se vor ocupa liberalii și de protecția socială?

Liberalismul actual pledează pentru un liberalism moderat, cu politici sociale moderate, care nu periclitează buna funcționare a economiei. Preocuparea principală rămâne aceea de creare a unui cadru legal, care să favorizeze dezvoltarea economică.

– Cum vedeți activitatea viceprimarului în conjunctura actuală?

– Este o mare onoare pentru mine să  reprezint orașul la acest nivel, dar realizez că este și o mare responsabilitate. Am vrut să fac parte din echipa care va moderniza Lugojul. Îmi doresc performanță și eficiență în primărie.  Îmi place să duc lucrurile la bun sfârșit, cu  dorința și încrederea că pot ajuta la schimbarea lucrurilor în bine și  la dezvoltarea  orașului. Prin dispoziții, primarul municipiului mi-a delegat deja o parte din atribuții, având dreptul de a semna documentele emise de anumite servicii din cadrul primăriei. Totodată, constatând lipsa totală de organizare din cadrul primăriei, mă implic în adoptarea, în cel mai scurt timp, a câtorva măsuri administrative și de organizare, care vor îmbunătăți substanțial serviciile oferite cetățenilor. Și aici mă refer la posibilitatea unor programări online, atât la ghișeele din primărie, cât și la cele de la Serviciul Evidența Persoanelor, precum și la posibilitatea eliberării unor documente în format electronic.

– Care e relația viceprimarului cu primarul? Această funcție era,  până nu de mult, subordonată total primarului, iar cel care o deținea nu era decât un simplu executant al ordinelor edilului-șef.

– Relația mea cu primarul municipiului este foarte bună. Facem parte din același partid politic, iar colaborarea noastră se va reflecta benefic asupra lugojenilor. Claudiu Buciu este omul care cunoaște, poate și sunt convins că va reuşi, alături de echipa sa, modernizarea Lugojului. Colaborăm de patru ani deja, singura noastră preocupare fiind aceea de a schimba în bine soarta orașului.

– Cu majoritate în consiliu și sprijinul guvernului, se vor realiza toate propunerile? Există premisele schimbării nivelului de trai al lugojenilor?

– Faptul că avem majoritate în Consiliul Local este benefic pentru lugojeni. Noi trebuie să reconstruim orașul cât de repede este posibil. Programul nostru este credibil și realist, cu obiective și termene clare. Chiar dacă au trecut doar 3 luni de la preluarea mandatelor, am reușit să avem deja câteva realizări: s-a finalizat studiul de prefe-zabilitate pentru noul spital, s-au depus două proiecte pentru accesarea de fonduri europene pentru școlile din municipiu și se lucrează într-un ritm alert. Pot confirma că avem sprijin total de la actualul guvern, de la parlamentarii județului, iar primarul municipiului este în legătură permanentă cu membrii guvernului.

– Considerați că în momentul în care pandemia va scădea în intensitate, vom avea o relansare economică la nivel local?

– Toată economia a fost afectată. Spre deosebire de crizele de până acum, care erau crize generate doar de consum, în sensul în care consumul scădea, acum scad și posibilitățile de a produce. Guvernul a intervenit punctual și a luat măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate și în sprijinul persoanelor fizice, măsuri care au fost transpuse și la nivel local. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, iar imunitatea în masă,  dobândită în urma vaccinării, ar trebui să conducă la revenirea la normalitate.

– Care este percepția dumneavoastră vizavi de speranțele lugojenilor?

– Cu siguranță, așteptările sunt foarte mari, dar consider că experiența și vârsta noastră sunt  atuuri  care ne vor ajuta. Îmi pasă de oraș, Lugojul trebuie scos din mlaștina în care a ajuns, am hotărât să mă implic și nu am vrut să adopt poziția multora care susțin că nu mai există nicio șansă. Vom face din Lugoj orașul de care să fim mândri și în care noi și copiii noștri să ducă o viață cât mai bună.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.