Pompele submersibile centrifugale și caracteristicile acestora

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

In situatiile in care nu exista o retea centralizata de alimentare cu apa sau o retea de canalizare, pompele de apa pot fi oricand cea mai inspirata solutie. Exista diferite tipuri de pompe de apa, iar intre acestea regasim pompele submersibile centrifugale. Atunci cand vorbim despre pompele submersibile avem in vedere acele echipamente care functioneaza prin impingerea apei de la mari adancimi inspre suprafata. In ceea ce urmeaza vom descoperi mai multe detalii privind una dintre aceste categorii de pompe, si anume cele centrifugale.

Functionarea pompelor submersibile centrifugale

In cazul acestor pompe centrifugale cea mai importanta parte componenta o reprezinta rotorul. Acesta are rolul de a transfera energie de la motor inspre lichidul pompat. Pompele centrifugale prezinta diferite tipuri de geometrii in privinta rotoarelor. Astfel putem avea rotoare inchise, rotoare deschise sau rotoare de tip melc. Rotoarele in cazul pompelor de apa centrifugale asigura transferul atat pentru lichidele cu vascozitate redusa, cat si pentru lichidele cu incarcare mare a suspensiilor sau chiar pentru anumite corpuri solide cu dimensiuni mari.

In functionarea pompelor centrifugale lichidul ajuns in pompa va urmari traiectoria data cu ajutorul geometriei rotorului in momentul in care aceasta componenta efectueaza miscarea de rotatie. De aici rezulta o energie cinetica la iesirea din rotor, energie care ulterior este transformata in energie potentiala. Aceasta energie potentiala are rolul de a defini inaltimea de pompare a lichidului. Tocmai de aceea pompele centrifugale sunt considerate ca fiind printre echipamentele tehnice foarte eficiente in transportul volumelor mari si foarte mari de lichide. Mai mult, consumul de energie electrica este unul redus, comparativ cu alte categorii de pompe submersibile.

Care sunt plusurile pompelor centrifugale?

Principalele plusuri pe care o pompa de apa din categoria acelora centrifugale le ofera fac din aceste echipamente o alegere potrivita pentru o mare varietate de domenii de aplicabilitate. Unul dintre plusurile majore se refera la volumul foarte mare de lichid pe care o astfel de pompa submersibila il poate pompa, oferind astfel un randament foarte bun. Un al doilea atuu il reprezinta flexibilitatea si versatilitatea pompelor centrifugale. Aceste pompe de apa pot fi utilizate in orice domeniu de activitate atata timp cat sunt folosite pentru apa curata.

Usurinta de a utiliza aceste pompe este un alt mare plus care merita a fi amintit, impreuna cu aspecte privind faptul ca montarea si demontarea pot fi realizate intr-un timp foarte scurt. Fiabilitatea este fara doar si poate un atuu important de luat in calcul atunci cand vine vorba despre achizitionarea unei pompe de apa centrifugale. De asemenea trebuie amintit si aspectul cu privire la faptul ca inlocuirea poate fi automata.

Pentru alegerea unei astfel de pompe submersibile sunt importante de luat in calcul mai multe aspecte. Dintre aceste aspecte amintim scopul pentru care urmeaza a fi utilizata pompa de apa, sursa apei pompate, adancimea de la care este extrasa apa, debitul si/sau presiunea necesare pentru punctul de consum, vascozitatea apei, materialele din care sunt confectionate pompele, producatorul pompelor de apa, dar si bugetul alocat pentru o astfel de investitie.

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.