
Peste câteva zile, tineretul studios va da năvală în unitățile de învățământ pentru a-și domoli setea de cunoaștere. Aflăm, conform ordinului de ministru, că anul școlar 2023-2024 are o durată de 36 de săptămâni, că „Școala altfel” și „Săptămâna verde” au loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, și că pot fi programate de școli în oricare dintre modulele 1, 2, 3 și 4, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare.
Mai aflăm că anul școlar este presărat cu 5 vacanțe pentru că, nu-i așa?, vacanțele dese este cheia marilor succese! Desigur că sistemul de învățământ actual nu mai are nimic comun cu sistemul în care generația mea a făcut carte.
Nu este de competența mea să judec care sistem a fost mai bun, dar constat că și cei care au pătruns în tainele cunoașterii pe vremea școlilor cu WC-ul în curte au performat și nu cred că asta ar fi marea problemă a învățământului actual.
Cred că lipsa de disciplină și mai ales mai ales lipsa de respect ale elevului față de dascăl ar fi originea răului. Normal că societatea e într-o permanentă evoluție și odată cu ea și învățământul, numai că prea multe drepturi acordate date elevului duce la anarhie.
Îmi aduc aminte că pe vremea când eram elev și mă haiduceam, tatăl meu îmi aplica părintește o corecție și mă echilibra emoțional. E drept că, după două palme, câteva minute eram numai lacrimi și muci, dar metoda dădea roade. Astăzi elevul nu trebuie jignit nici măcar cu privirea iar dascălul este mereu în defensivă.
Dar să revenim la problemele noului an școlar.
De luni, 11 septembrie, traficul între anumite ore va fi blocat, pentru că nici anul acesta în programa școlară nu a fost introdus, ca materie de studiu obligatorie, mersul pe jos. Generația asistată trebuie protejată de efortul fizic pentru ca toată energia să fie canalizată spre studiu.
Prima zi de școală a fost și va rămâne una deosebită. Desigur că bucuria întâlnirii cu colegii este mare, mai ales atunci când te poți mândri cu noile tale haine de firmă, cu telefonul performant, sau, de ce nu, cu mașina pe care părinții ți-au făcut-o cadou pentru că nu ai rămas repetent.
Dar să nu exagerăm. Nu pentru toți elevii începutul noului an școlar arată așa.Trecerea României la capitalismul de cumetrie a generat probleme aproape fără rezolvare. Sistemul de educație s-a degradat continuu și accesul la învățământ a devenit o problemă pentru mare parte din populație.
Peste 6 milioane de români trăiesc în sărăcie iar cheltuielile pe care un părinte le face pentru a-și trimite odrasla la școală sunt de multe ori peste puterile lui financiare. Aceasta este societatea în care trăim și nu are rost să cosmetizăm realitatea. În consecință, face carte cine vrea și cine poate.
Important de reținut este că de luni, 11 septembrie, pleacă vacanța cu trenul în Franța.
Lasă un răspuns