Pictura în aer liber. 7 sfaturi pentru începători

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

https://www.pexels.com/photo/woman-painting-outside-garden-542555/ 

Te pasionează de ceva timp pictura în aer liber, dar încă nu ai dat frâu liber creativității și nu știi de unde să începi? Sfaturile de mai jos te vor ajuta să ai un start lin, să deprinzi rapid abilitățile necesare și să începi să-ți practici noul hobby.

Iată câteva recomandări utile pentru orice începător entuziasmat care își dorește să picteze în aer liber!

1. Investește într-un șevalet de calitate

Când vine vorba despre pictură, cadrul și stabilitatea sunt esențiale. Dacă vrei să obții rezultate precise, impecabile, ai nevoie de un șevalet bun pentru pictură, pe care să îl poți folosi mai ales în aer liber, acolo unde solul poate fi ușor denivelat, iar vântul își poate face și el apariția.

Prin urmare, alege un șevalet de calitate, stabil și rezistent, care să îți ofere toată susținerea de care ai nevoie.

2. Începe cu un proiect simplu

Chiar dacă visezi să pictezi un peisaj extraordinar la munte sau la mare, când ești începător, este important să începi cu pași mici, dar siguri. Alege un proiect care să îți ofere confort.

De exemplu, poți picta pe terasa casei sau într-o grădină, lăsându-te inspirat de copacii și florile din jur sau de un apus colorat. Astfel, vei fi aproape de casă și vei putea ajusta pictura cu ușurință și vei avea confortul de a-ți curăța ustensilele rapid, pentru ca vopseaua să nu se usuce.

3. Alege o zi cu vânt slab sau inexistent

Când ieși pentru prima oară într-un parc sau într-un cadru natural pentru a picta, este indicat să alegi o zi caldă, iar condițiile de vânt să fie cele mai blânde.

Nu numai că vântul puternic îți poate destabiliza planșa de lucru, dar acesta va usca mai repede culorile. Prin urmare, munca ta va fi mai dificilă, căci va trebui să pictezi repede și cu precizie, ceea ce poate fi dificil pentru un începător.

4. Schițează înainte să ieși în natură

Pentru a-ți fi mai ușor să ajungi la un rezultat frumos, poți schița cu linii fine de creion planșa pe care planifici să o pictezi. Dacă știi deja locul în care vei ieși la pictură în aer liber și poți estima peisajul, fă-ți o idee și trasează câteva linii generale. Acestea te vor ajuta enorm la fața locului, scutindu-te de timpul alocat structurării și lăsându-ți mai multă vreme pentru procesul de pictură propriu-zis.

5. Poziționează șevaletul la umbră

Chiar dacă vei fi tentat să te bucuri și de soare în timp ce pictezi, specialiștii recomandă să pui șevaletul undeva la umbră. Motivul este simplu: razele soarelui usucă repede culorile, asemenea vântului

Iar dacă nu ai foarte multă experiență, vei constata că nuanțele aplicate pe planșă s-au uscat înainte să pictezi ceea ce îți doreai, iar ulterior este dificil sau chiar imposibil să corectezi.

6. Începe să pictezi de sus în jos

În cazul în care, până acum, ai pictat doar pe o suprafață orizontală, la birou, pe un bloc de desen, pictura pe șevalet ți se va părea total diferită, mai ales dacă ieși în aer liber, unde suprafețele pot fi neregulate, iar șevaletul se poate mișca mai mult.

De aceea, pentru a te asigura că nu creezi pete inestetice sau scurgeri de vopsea, începe-ți pictura din partea de sus a planșei. Astfel, dacă vopseaua se va scurge, vei putea corecta tot ce este dedesubt, prin tapotare cu un prosop curat sau prin adaptarea formelor și a culorilor.

7. Ia cu tine tot ce ai nevoie

Înainte să ieși afară pentru prima ta pictură în aer liber, asigură-te că ai cu tine toate ustensilele necesare. Vei avea nevoie de șevalet și de planșă, de culori și de pensule, de paletă și de suficientă apă – va trebui să schimbi apa cel puțin o dată!

În final, prima ta experiență te va învăța foarte multe lucruri, iar a doua ieșire va decurge mult mai bine!

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.