Peste 800 de copii, 100 de părinți și 30 de educatori din județul Timiș au participat la programul “Start în educație”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

838 de copii cu vârste între 3-6 ani,  105 părinți și  36  de educatori din  11 comunități defavorizate din județul Timiș, sunt beneficiari ai programului ”Start în educație” – cel mai amplu proiect de educație timpurie din România, derulat de Fundaţia World Vision România şi Fundaţia OMV Petrom.

În timpul acțiunilor desfășurate, atât părinții, cât și educatorii au primit suportul necesar pentru a facilita accesul la educație în rândul preșcolarilor.

Copiii au primit câte un Ghiozdănel cu viitor – un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. “Ghiozdănel cu viitor” îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală.

„Băiețelul meu este foarte încântat de acest ghiozdănel echipat cu o mulțime de lucruri foarte folositoare pentru activitățile lui și pentru dezvoltarea lui personală. Mare parte dintre aceste lucruri le împarte sau le folosește împreună cu fratele lui mai mare pentru tot felul de activități. Ghiozdănelul cu viitor egal bucuria copiilor!”, a declarat un părinte din județul Timiș.

Părinții au participat la ”Școala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi invețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. De asemenea, părinții copiilor cu vârste între 0 și 6 ani au acces la o serie de tutoriale care îi încurajează și sprijină să dea startul experiențelor de învățare timpurie de acasă cu, pe canalul dedicat Youtube Start în Educație

Proiectul asigură accesul la resurse și grădinițelor din comunități dezavantajate și crește competențele educatorilor pentru sprijinirea părinților.

Astfel, 10 grădinițe din județul Timiș au beneficiat de kit-ul “ABC Grădi” – un pachet cu produse didactice de dezvoltare psiho-motrică şi de dezvoltare a abilităţilor cognitive.

Cu ajutorul acestuia, educatorii pot organiza jocuri și activităţi ce îi vor sprijini pe copii să îşi dezvolte abilităţi şi deprinderi precum: orientarea spaţială, motricitatea grosieră, echilibrul static şi dinamic, înţelegerea regulilor sociale, concentrarea şi direcţionarea atenţiei.

Totodată, 36 de cadre didactice din județul Timiș au început o serie de cursuri prin intermediul cărora își pot dezvolta și perfecționa competențele de educație parentală.

Educatorii pot astfel să sprijine familiile în crearea unui mediu sigur acasă, care să susțină dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor preșcolari, dar și să identifice împreună cu părinții modalități de colaborare eficientă între familie – grădiniță – ceilalți membri ai comunității.

„Cursul a fost o experiență cu adevărat valoroasă și m-a ajutat să înțeleg multe aspecte importante ale educației parentale. Îi  sunt recunoscătoare formatorului pentru modul în care a condus cursul și pentru abordarea empatică și informativă. Acest curs a fost o experiență educativă memorabilă pentru mine. Am simțit că pot să împărtășesc experiențele mele și să învăț fără frică de judecată, o experiență foarte valoroasă.”, a povestit un cadru didactic din județul Timiș.

 Start în educațievine în sprijinul a 120.000 copii cu vârste între 3-6 ani, 23.000 de părinți, 3.500 de educatori și 1.500 de grădinițe din 1000 de comunități defavorizate din toată țara.

Prin acțiunile implementate, ”Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.