Personalitățile legendare ale urbei și ale Banatului: Ștefan Odobleja la Lugoj

Remus V. GIORGIONI

Deși n-a fost bănățean (e născut în Mehedinți), părintele ciberneticii și-a legat numele de orașul de pe Timiș, funcționând ca medic militar timp de doi ani, 1934-1935, la Regimentul 17 Infanterie, cunoscut de noi ca arma Securitate; la ora actuală în această clădire funcționează Centrul de Instruire Jandarmi „Eftimie Murgu”.

Cu numele lui Odobleja s-a înființat în orașul nostru un grup școlar – Liceul Grup Școlar „Ștefan Odobleja”.  Marele savant a dat și numele localității sale de baștină, Valea Izvorului, din județul Mehedinți, care începând cu anul 1968 îi poartă numele.

Cunoscut ca medic militar, Ștefan Odobleja a fost autor de lucrări științifice în domeniul său de pionierat, cibernetica, scriitor și filosof.

În cei 75 de viață a contribuit din plin la dezvoltarea științei mondiale. A fost și filosof, punând bazele „psihologiei consonantiste”, care stă la baza ciberneticii ca știință de sine stătătoare (după alte surse este chiar  un alt nume al ciberneticii generalizate).

După școala primară în satul natal – terminând fiecare clasă cu nota 10 – Odobleja urmează Liceul Traian din Turnu-Severin.

Deși wikipedia consemnează ca limbi vorbite doar limba română, Ș.O. învață foarte bine limba franceză la liceu, fapt care îi dă posibilitatea să-și publice lucrările științifice la Paris, având o bună comunicare cu lumea științifică din Franța.

După liceu face  Medicina  Militară, care îi va fi „meseria de bază”; profesie pe care o va cultiva o bună parte din viață (aceasta l-a adus și pe malurile Timișului).

Pe lângă medicină, Odobleja este preocupat toată viața de domeniul acesta de vârf – care pe noi, astăzi, ne-a procopsit cu Inteligența Artificială…

Cu toate că o parte din operele sale din domeniu au fost publicate post-mortem, Ș.O. s-a făcut cunoscut din plin ca pionier al ciberneticii în timpul vieții, când a intrat în conflict cu regimul comunist (ei condamnau tot ce nu înțelegeau).

Ca semn de recunoaștere. Iosif Constantin Drăgan

Pentru că nu i-au putut fi recunoscute meritele în comunism, Ștefan Odobleja a fost numit membru post-mortem al Academiei Române. Dar numele lui se leagă și de cel al altui mare lugojean, Iosif Constantin Drăgan, cunoscutul istoric și scriitor – despre care vom trata pe larg cu altă ocazie.

În cinstea ciberneticianului român s-a înființat Academia de Cibernetică din Elveția, finanțată de Iosif Constantin Drăgan, prin fundația sa. Patru licee din țară îi poartă numele: unul în București, altul în Craiova, plus cel din Severin la care a învățat. (Și, de bună seamă, amintitul grup școlar lugojean.)

Străzi din Capitală, Craiova, Dej, Oradea, Pitești îi poartă numele; cât și una în Drobeta Turnu-Severin. Un mare cărturar craiovean, fost director al Editurii Scrisul Românesc, Ilarie Hinoveanu, i-a dedicat o monografie: „Ștefan Odobleja, între «aventura științifică» și patimile glorificării”.

Cu numele lui Ș.O. s-a tipărit un timbru poștal de 1,40 lei, care poartă numele țării în colțul stâng, iar în partea dreaptă, pe Odobleja în uniformă de ofițer. Ștefan Odobleja și-a susținut teza de doctorat în anul 1928, cu un studiu medico-legal.

Înainte de celebrul studiu de Psihologie consonantistă, în două volume, în limba franceză (Paris, 1938-39), urmate de un studiu sintetic, Psihologia consonantistă și cibernetica, București, 1978 și 1982, când publică în românește cele două volume de la Paris.

Dar istoricul I.C. Drăgan s-a ocupat el însuși de cazul Odobleja, publicând în 1993 studiul Odobleja: Apariția ciberneticii pe pământ românesc.

Fondul personal și Academia de Cibernetică Ștefan Odobleja

Ștefan Odobleja este considerat precursorul mondial al ciberneticii generalizate, dar astăzi vedem cu ochii consecințele practice ale dezvoltării acestei discipline.

A apărut noțiunea de cyborg, om artificial alcătuit din componente mecanice și organice.

Iar Inteligența Artificială, așa cum o cunoaștem astăzi, a dus și mai departe conceptul de realitate virtuală și-l va arunca în continuare spre consecințe nebănuite.

După moartea sa, s-a constituit Fondul personal „Dr. Ștefan Odobleja”, care ține de Arhivele Naționale (fondul Mehedinți).

Despre marele savant au scris și alți reputați oameni de știință: Mihai Burlacu, Ștefan Lepădat, Irina Munteanu.

Iată ce declară despre tatăl său fiul lui Odobleja: „Avea încredere în semenii săi, deoarece era conștient că ideile sale se vor confirma în viitor”.

În 1978, Odobleja se prezintă la Cel de-al Patrulea Congres de Cibernetică de la Amsterdam, cu lucrarea „Diversitate și unitate în cibernetică” (opera sa de specialitate cuprinde cca 50.000 de pagini).

În anul 1982, un grup de oameni de știință a înființat la Lugoj Academia de Cibernetică „Ștefan Odobleja”, în scopul unei mai bune cunoașteri în domeniu. Organizația este înregistrată în Lugano, Elveția.

Nicolae Jurcanu a prezentat comunicarea Doi specialiști în cibernetică: Ștefan Odobleja și Norbert Weiner, la Cel de-al Doilea Congres de Filosofie de la Boston, Massachussets.

Nu am putut afla cu exactitate ce a realizat în mod concret Ș.O. în perioada sejurului lugojean – de altfel unul destul de scurt, aproape meteoric. În mod sigur, și-a practicat cu sârg meseria.

Dar din alte surse cunoaștem că și-a continuat studiile în domeniul predilect, cel al ciberneticii aplicate.

Dacă cineva din cadrul personalului didactic al Grupului Școlar Odobleja ne poate da amănunte, suntem gata să le acceptăm și ne vom corecta bucuroși opiniile.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.