Pensii 2023 și majorările de la 1 ianuarie 2024

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Legea obligă Guvernul să indexeze la fiecare început de an pensiile cu rata inflaţiei. Noua lege a pensiilor vine însă cu o nouă formulă de calcul.

Pensii 2023. După apariția informațiilor referitoare la o posibilă majorare a pensiilor cu 20%, surse guvernamentale spun că varianta luată în calcul pentru creșterea acestora este mai mică decât cea anterior vehiculată. Conform acestor surse, Guvernul ar lua în considerare o majorare de 16,4%.  Experta Doina Pârcălabu, fosta șefă a casei de pensii, are veşti mai puţin bune care îi vizează pe toți seniorii.

„Plecăm de la lege, de la 1 ianuarie, Guvernul nu va face rabat, la 1 ianuarie se cunoaşte inflația pentru 2022, ori inflația comunicată de INS e de 13,8,%, dacă nu mă însel. Aici, ar trebui să se adauge ceva pentru majorarea salariului mediu, dar în 2022 a fost vorba de creștere negativă, deci nu mai poate aduce influență. În aceste condiţii, tot ce poate identifica Guvernul mai mult 13,8%, e de salutat si apreciat efortul. Este posibil să se fi luat în discuție că trebuie crescute pensiile mici, ca măsură de ajutorare socială. Dacă vorbim de pensii pe contributivitate, nu poate avea loc discuție de indexare diferită față de pensiile mari, pentru că nu este corect.”,

a declarat Doina Pârcălabu.

Majorare pensii 2023. Şeful Casei Naţionale de Pensii a anunţat câţi bani vor primi în plus pensionarii de la 1 ianuarie

Majorare pensii 2023.  Şeful Casei Naţionale de Pensii a făcut câteva calcule pentru a vedea câţi bani ar urma să primească pensionarii dacă pensiile vor fi majorate cu 10%.

Potrivit calculelor făcute de şeful Casei Naţionale de Pensii, un fost angajat în sistemul medical care are acum un punctaj mediu 1,17, înmulţit cu 1745 de lei (dacă va ajunge punctul de pensie la această valoare), ar trebui să ajungă la o pensie de 2041 de lei. Mai exact, pensia acestuia va creşte de la aproximativ 1800 de lei, cât este în momentul de faţă, cu 200 de lei.

Exemplu 1:

Pensia acum: 1.800 de lei

După majorare: + 241 de lei

Pensie 2023: 2.041 de lei

Exemplu 2:

Pensia acum: 2.839 de lei

După majorare: +581 de lei

Pensie 2023: 3.420 de lei.

Fostul ministru al  Muncii a declarat recent că social democrații au cerut un procent de cel puțin 10% pentru majorarea pensiilor, iar schimbarea va avea loc de la 1 ianuarie. „Vă spun foarte clar, că de la 1 ianuarie 2023. În termenul cel mai scurt se va decide și vom face anunțul. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată. Noi vrem să discutăm transparent, pe bază de cifre, am venit cu cifrele în coaliție, după propunerea pe care am făcut-o în numele PSD, m-am bucurat că la unul dintre evenimentele de la Curtea de Conturi, președintele Marcel Ciolacu și premierul a spus că pensiile trebuie să crească. Decizia de la 1 ianuarie e luată. În discuțiile interne din partid s-a spus că e impetuos necesar chiar înainte de a avea construcția bugetului de stat pe care o vom trimite în Parlamenent la dezbatere și așa cred că va fi”, a declarat Marius Budăi.

În urmă cu doar câteva zile, Nicolae Ciucă a anunţat majorarea pensiilor cu 11% de anul viitor.

„Procentul cu care putem crește pensiile trebuie să fie acela cu care nu producem un deficit mai mare pe bugetul de pensii. Ca atare, în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%. Propuneri au venit din mai multe direcții, noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea și să venim cu acele propuneri care sunt sustenabile pe bugetul de stat”,

a spus Nicolae Ciucă la finalul ședinței conducerii PNL.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.