Paul Gräfendorf, de la Clubul Rotary Mühlhause din Germania, simbolul unei acțiuni de succes la Spitalul Municipal din Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Clubul Rotary din Lugoj

Ivan Bloch este fondatorul şi a fost primul preşedinte al Rotary Club Lugoj, dar şi guvernator al Districtului 2241 România – Republica Moldova în anul rotarian 2005-2006.

Cei 15 preşedinţi care au condus Rotary Club Lugoj în perioada 2000 – 2015: Ivan Bloch (preşedinte în anul rotarian 2000-2001), Zeno Petrovici (2001-2002), Ioan Ambruş (2002-2003), Mihai Agache (2003-2004), Ioan Boşcu (2004-2005), Mircea Velceof (2005-2006), Marius Gaidoş (2006-2007), Vasile Surdu (2007-2008), Albin Gaidoş (2008-2009), Adrian Ardelean (2009-2010), Francisc-Constantin Boldea (2010-2011), Paul Corbeanu (2011-2012), Ovidiu Constantin Bunget (2012-2013), Oana Ploscaru (2013-2014) și Mirela Popovici (2014-2015), Marius Capeţan-Bacskai (2015-2016), medicul oftalmolog care în anul 2013 a primit din partea Rotary International distincţia „Paul Harris Fellow Recognition”, acordată pentru activitatea de voluntariat desfăşurată în slujba comunităţii.

Istoria colaborării dintre Clubul Rotary Mülhause și Clubul Rotary din Lugoj

Colaborarea dintre Clubul Rotary Mühlhause și Clubul Rotary din Lugoj, a început cu un e-mail trimis în anul 2006 de către clubul din Germania clubului din Lugoj ca o invitație de colaborare, apoi o comisie formată din medici germani, Dr. Michael Scholl,  Dr. Rolf Keller, Heinrich Poker, Peter Meisner, Julian Wein, împreună cu Paul Gräfendorf, au sosit la Lugoj pentru a pune bazele unei relații de prietenie și colaborare, care durează de mai bine de zece ani.

Paul Gräfendorf, acest om extraordinar, care a făcut atât de multe  lucruri bune pentru Lugoj, a ajuns să colaboreze pentru acțiuni de suflet cu orașul nostru pentru că fiica sa a fost cea care, după anul 1990, a inițiat acțiuni umanitare la început în zona Lugojului , apoi domnia sa derulând  acțiuni umanitare din anul 1993,  colaborând la acea vreme cu doamna psiholog Valeria Dău-Gașpar, director al Centrului Şcolar pentru  Educaţie  Incluzivă „Alexandru Roșca” Lugoj.

Motto-ul care îl reprezintă pe Paul Gräfendorf și îl motivează în acțiunile sale este un citat al Maicii Tereza:

”Încearcă să îi găsești pe cei care au nevoie de tine, cunoaște-i personal. Fă lucruri mici pentru ei și în mod special acel lucru pentru care nimeni nu are timp.”

Cea mai mare muțumire pe care a avut-o domnul Paul Gräfendorf , în cei 23 de ani de acțiuni caritabile pentru zona Lugoj, a fost și este atunci când se uită în ochii celor pe care îi ajută, mai ales în ochii copiilor și vede bucurie și satisfacție. Pentru acest om deosebit, care și-a dedicat o parte importantă din viața sa unui scop atât de nobil, nu există răsplată mai mare și aceasta reprezintă motivația de a merge mai departe, în dorința sa nemărginită de a face bine celor care au nevoie.

Clubul Rotary Lugoj, în cei 15 ani de activitate în slujba comunității, are și a avut proiecte derulate și cu ajutorul cluburilor Rotary partenere din Germania, prin care s-a realizat sprijinirea Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei”, a copiilor cu nevoi speciale din centrele de plasament şi a elevilor merituoşi, cu rezultate deosebite la învăţătură și cu aptitudini artistice deosebite, precum și a persoanelor în vârstă, organizând în fiecare an cel puțin un transport cu ajutoare, în ultimii ani realizându-se și două transporturi anual.

În cadrul unui program de implicare în viaţa comunităţii locale, Clubul Rotary din Lugoj, în parteneriat cu Clubul Rotary din Mühlhausen (Germania) au demarat un proiect de ajutorare a Spitalului Municipal Lugoj cu echipamente diverse şi aparatură medicală.

Cooperarea cu clubul din Lugoj a început în anul 2006, pe când președintele Clubului Rotary Lugoj era Marius Gaidoș, iar cei din Germania au venit cu nişte dotări pentru secţia de nou-născuţi din cadrul spitalului lugojean, apoi au fost dotate cu lămpi 20 de săli de operații prin efortul deosebit de merituos al lui Gerhard Kristof.

”O acțiune incredibilă… Un club mic, cu bani puțini, poate să facă mult!… De fapt, este o poveste de succes și este o poveste frumoasă, care a devenit realitate”, afirma Marius Gaidoș la finalizarea acestui proiect de succes.

S-a adus apoi la Lugoj aparatură medicală, necesară pentru diagnosticul şi uneori pentru tratarea  pacienţilor cu diabet zaharat la debut sau cu diabet zaharat cu complicaţii cronice degenerative, aparatură care să poată servi celor peste 2.600 de bolnavi de diabet din Lugoj, un cântar cu taliometru, un electrocardiograf, tensiometre, numeroase aparate pentru determinarea glicemiei cu bandeletele aferente  şi, cele mai importante, aparatele pentru determinarea hemoglobinei glicozilate şi pentru  screening-ul neuropatiei diabetice. Toate aceste aparate sunt deosebit de utile pentru depistarea din timp a complicaţiilor diabetului zaharat.

La spitalul lugojean s-au adus, de asemenea, din Germania, 250 de paturi și noptiere în stare foarte bună, dintr-un spital dezafectat, repartizate secției de Medicină Internă și altor secții unde a fost nevoie. De-a lungul timpului, în urma colaborării dintre cluburile Rotary din Lugoj şi Mühlhausen au fost sprijinite şi alte instituţii lugojene. Cooperarea s-a derulat și în anul 2008, când s-a demarat un proiect cu Centrul de zi „Nu mă uita” din Lugoj, donându-li-se copiilor un aparat de fizioterapie.

Membrii Rotary Club Mühlhausen au vizitat în ultimii ani Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 5 din Lugoj, Şcoala Specială pentru Minori cu Deficienţe, de pe strada Făgetului, precum şi Casa de Copii din localitatea Pietroasa. În trecut, același club, prin reprezentantul său Paul Gräfendorf, a ajutat cu bani sau echipamente mai multe instituții din Lugoj, Nădrag și din alte localități și și-au arătat disponibilitatea să o facă și în anii următori.

Rotarienii din Germania (Mühlhausen și Jena) au oferit, în anii trecuți și o donație de 500 de euro pentru restaurarea orgii de la Sinagoga din Lugoj, situată pe strada Cuza-Vodă nr. 10, cădire construită în anul 1843, un adevărat monument religios arhitectural, de o valoare inestimabilă.

Vineri. 15 iulie 2016, Paul Gräfendorf a sosit la Spitalul Municipal Lugoj, întâmpinat de directorul spitalului, Florin Voichescu și Ivan Bloch, precum și de reprezentanți ai presei lugojene. În prezența conducerii spitalului, manager – ec. Gheorghe-Florin Voichescu, director medical – dr. Ionuț-Lucian Cocoș, director financiar-contabil – ec. Liviuța Crista, a medicilor Dan Clicliovan, precum și a rotarienilor lugojeni Marius Capețan-Bacskai, Paul Corbeanu și Marius Gaidoș, a fost marcată printr-o conferință de presă, la Spitalul Municipal ”Dr. Teodor Andrei” din Lugoj, încheierea cu succes a celui mai mare proiect derulat la Lugoj și chiar și în România, într-o colaborare perfectă, însumând opt transporturi, timp de șase săptămâni, în valoare de circa 900.000 de euro, care a reprezentat dotarea cu 250 de paturi și cu aparatură medicală a spitalului lugojean.

”Oaspetelui nostru de onoare, Paul Gräfendorf, colaboratorul nostru de câțiva ani buni de zile, dar și celor ce reprezintă cu succes Clubul Rotary Lugoj, le mulțumesc pentru tot eforul depus, pentru îmbunătățirea a tot ceea ce înseamnă serviciile medicale în cadrul Spitalului Municipal Lugoj”, a spus Florin Voichescu, directorul Spitalului Municipal ”Dr. Teodor Andrei” din Lugoj.

Directorul Spitalului Municipal Lugoj i-a înmânat, cu ocazia marcării încheierii proiectului de succes, reprezentantului Rotary Club Mühlhausen, domnului Paul Gräfendorf, DIPLOMA DE ONOARE, în semn de înaltă prețuire pentru ajutorul oferit lugojenilor, ca susținător al proiectelor  umanitare, pentru îmbunătățirea serviciilor medicale din cadrul Spitalului Municipal Lugoj.

Marius Gaidoș, la începutul conferinței, după ce a mulțumit în primul rând colaboratorilor din partea germană pentru că au avut curajul să inițieze această acțiune și domnului Fota (nu în ultimul rând), care de asemenea s-a implicat foarte mult, precum și tuturor celor din Lugoj prezenți în această colaborare de succes, a afirmat:  ”Această acțiune nu a fost ușoară, dar am reușit, am dus-o cu bine la capăt!… Oficial, noi nu așteptăm de la nimeni nimic, facem pentru că vrem… și vrem!… A fost ceva minunat, care demonstrează forța celor care stau împreună și se ajută unii pe alții și duc la capăt un lucru bine gândit… De fapt, am construit împreună încă o treaptă pentru o colaborare viitoare.”  A mulțumit apoi reprezentanților presei lugojene prezenți la conferință și a subliniat că atunci când știi că ai cu cine să lupți, o faci până la capăt, la final așteptându-te succesul.

Concluzionând, Marius Gaidoș a remarcat, referitor la persoana domnului Paul Gräfendorf:

”Nu știu cum ar putea fi răsplătit acest mare om. Nu cunosc pe nimeni atât de devotat și de preocupat în a ajuta…. A fost ceva minunat, care demonstrează forța celor care stau împreună, se ajută unii pe alții și duc la capăt un lucru bine gândit… Nu cunosc la nimeni un devotament atât de profund față de acest oraș. Este vorba de sute de acțiuni umanitare. Nu este un secret că noi dorim să-l propunem pe domnul Paul Gräfendorf , un om care nu are egal, CETĂȚEAN DE ONOARE al Lugojului”.

Președintele Clubului Rotary Lugoj, Marius Capeţan-Bacskai, a subliniat:

”Paul vine  de câteva ori în fiecare an cu ajutoare în Lugoj, la grădinițe, la școli, a ajutat și persoane private, a făcut foarte mult pentru acest oraș, el simte imboldul de a veni mereu în Lugoj și de a ajuta…  are crezul pentru a face bine în Lugoj, nu știu dacă sunt alții în Lugoj care au făcut ceea ce a făcut el pentru orașul nostru.  DANKE, Paul! … El este, așa cum a spus-o chiar el, inima prieteniei noastre, este flacăra care întreține toată prietenia și care se zbate pentru acest lucru”.

Paul Gräfendorf s-a arătat încântat de faptul că împreună cu membrii Clubului Rotary din Lugoj a reușit să ducă la bun sfârșit o acțiune atât de importantă, în urma căreia pacienții se pot bucura de condiții mai bune de cazare în spital. Acesta a apreciat faptul că marele avantaj al acestui proiect a fost colaborarea perfectă pe care a avut-o cu coordonatorul de proiect din partea Lugojului, Marius Gaidoș, dar și sprijinul primit din partea conducerii spitalului.

Anul acesta urmează pregătirea unui nou transport, al nouălea (posibil chiar două transporturi), care este atât de necesar pentru spital, cu lenjerie și materiale noi pentru spitalul lugojean, iar după această acțiune, se vor deschide și alte căi de colaborare în beneficiul lugojenilor.

La finalul evenimentului, reprezentanții presei, însoțiți de directorul spitalului și rotarienii lugojeni, au vizitat, în Secția de Medicină Internă, care funcţionează sub conducerea doamnei dr. Diana Szücs – medic primar, câteva încăperi unde au fost amplasate paturi și aparatură, donate spitalului lugojean de către Clubul Rotary Mühlhausen din Germania, prin colaborarea cu Clubul Rotary din Lugoj.

După conferința de presă și vizita efectuată în Secția de Medicină Internă a spitalului lugojean, domnul Paul Gräfendorf și rotarienii lugojeni au fost invitați la Primăria Municipiului Lugoj, fiind primiți de către edilul orașului, domnul  primar Francisc-Constantin Boldea, iar a doua zi Paul Gräfendorf a participat la o conferință internațională, Germania-Austria-România, care a avut loc la Timișoara.

Felicitări tuturor pentru efortul depus, pentru implicarea  în aceste admirabile acțiuni umanitare pentru lugojeni, rotarienilor de la Clubul Rotary Mühlhausen din Germania și de la Clubul Rotary din Lugoj, sponsorilor, tuturor oamenilor cu suflet mare ce au contribuit la realizarea acestui proiect de succes, fără   precedent și îndeosebi domnilor Paul Gräfendorf și Marius Gaidoș! Mii de mulțumiri din partea beneficiarilor acestui grandios proiect!

Estera CIMPONERIU

 

 

 

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.