Patru acțiuni ale firmelor generatoare de deșeuri pentru limitarea efectelor negative asupra mediului

Sursa foto: Shutterstock.com

Multe studii au demonstrat efectul distructiv al deșeurilor asupra mediului înconjurător, ceea ce a dus la realizarea unei legislații care să limiteze urmările nedorite. Astfel, firmele generatoare de deșeuri trebuie să adopte practici și proceduri care să minimizeze efectele nocive. Una dintre aceste măsuri este impunerea obligației ca producătorii de ambalaje să își asume responsabilitatea pentru acestea pe întreaga durată a ciclului lor de viață.

Firmele generatoare de deșeuri, în special a celor care provin din ambalaje care adeseori ajungeau la groapa de gunoi, au obligația de a raporta cantitățile de ambalaje și de a le recicla și valorifica până la atingerea țintelor minime, care sunt precizate în legislație. Atingerea acestor ținte este dificilă de multe ori și generatoare de costuri semnificative, o alternativă valabilă fiind colaborarea cu o firmă de tip OIREP pentru deșeuri (cunoscută până de curând cu denumirea de OTR), ca de exemplu Ecosynergy.ro, una dintre companiile care s-au remarcat prin atingerea și depășirea țintelor minime de nenumărate ori.

Iată ce pot face firmele generatoare de deșeuri pentru a reduce efectele negative asupra naturii!

Sursa foto: Shutterstock.com
  1. Eforturile în această direcție trebuie să fie realizate chiar din faza de proiectare a produselor în vederea identificării efectelor pe care acestea le pot avea asupra mediului înconjurător. Se vor studia elemente precum materialele ce vor fi utilizate pentru realizarea produselor, procesele de fabricație implicate și modul în care acestea vor fi manageriate în mod corespunzător la finalul ciclului de viață. Printre soluțiile viabile în această direcție se numără înlocuirea materialelor poluante cu unele prietenoase cu mediul înconjurător (reciclabile, biodegradabile sau cu amprentă redusă de carbon) și folosirea unui design ecologic, care să ducă la reducerea cantităților de materie primă necesară, la sporirea durabilității obiectelor și la facilitarea reciclării și reutilizării lor.
  2. Firmele trebuie să implementeze mecanisme care să încurajeze reutilizarea și reciclarea produselor și a ambalajelor. Producătorii pot utiliza în acest sens programe prin care să încurajeze recuperarea produselor și ambalajelor la sfârșitul ciclului de viață, fie în vederea reutilizării acestora, fie a reciclării materialelor din care acestea sunt produse.
  3. O altă măsură utilă este cea a optimizării soluțiilor logistice în vederea diminuării efectelor negative asupra mediului înconjurător. Un element de care se va ține cont este reducerea gazelor cu efect de seră prin optimizarea lanțului de aprovizionare, folosirea unor practici de transport mai eficiente și managementul stocurilor pentru reducerea deșeurilor și costurilor asociate cu depozitarea și manipularea excesivă a produselor.
  4. Producătorii au obligația de a colecta și recicla deșeurile generate, fie prin efort propriu, fie prin folosirea serviciilor puse la dispoziție de firme specializate în această direcție. Acest demers, în cazul în care este aplicat în mod corespunzător, nu este generator de costuri, ci reprezintă o modalitate de încurajare a economiei circulare, practică ce oferă avantaje din punct de vedere al protejării mediului înconjurător, cât și al eficienței economice.

În concluzie, producătorii generatori de deșeuri din ambalaje trebuie să ia măsurile necesare pentru atingerea conformității legislative și pentru protejarea eficientă a mediului înconjurător.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 7038 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.