Pâinea tradițională lugojeană, premiată la ediția a IX-a a Concursului GastroPan 2017

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Desfășurată la Sibiu în perioada 24-26 martie 2017, Expoziția Internațională pentru sectoarele de panificație, cofetărie și alimentație publică a avut 133 de expozanți și furnizori de talie mondială din 24 de țări, participând la concursuri pestre 100 de brutari, cofetari și bucătari, expoziția fiind vizitată de un număr foarte mare de profesioniști (21.575 de persoane), ediția din acest an reconfirmându-și poziţia de expoziţie-lider în industria de panificaţie, cofetărie, gelaterie, ciocolaterie, morărit, cafea, HoReCa şi alimentaţie publică.

Ca şi la ediţiile precedente, organizarea expoziţiei a fost susţinută de către cele mai reprezentative asociaţii profesionale din ţară (ROMPAN, ANAMOB, ANBCT şi Euro-Toques România), dar şi de pe plan extern (UIBC – Uniunea Internaţională a Brutarilor şi Cofetarilor, Asociaţia Brutarilor din Ungaria, Asociația Cofetarilor din Ungaria). Reprezentanţii acestora au fost prezenţi la GastroPan 2017 și au garantat profesionalismul expoziţiei, contribuind și la jurizarea concursurilor GastroPan.

Concursurile GastroPan s-au desfăşurat pe trei secţiuni şi nouă categorii competiţionale, având ca scop desemnarea celor mai buni profesionişti ai breslei, descoperirea de noi talente şi impunerea noilor tendinţe în rândul producătorilor şi al consumatorilor. La secțiunea Panificație-Patiserie, categoria Pâinea Anului 2017 realizată artizanal în România, concurenţii au prezentat o pâine fabricată în proces artizanal, care se produce într-o cantitate mai mică de 100kg/zi. Locul al II-lea a fost obținut de către lugojeanca Mirabela Chică de la S.C. Ardelean Adrian Company S.R.L. pentru pâinea tradițională lugojeană sau rustică.

„Pentru această pâine am folosit un amestec de făinuri cu semințe, spre exemplu : faină de secară integrală , faină de hrișcă , faină integrală de grâu , semințe de in și de floarea-soarelui, iar drojdia aromatizată folosită la preparare este făcută pe cultură de vin. Concursul a fost extrem de strâns, din juriu făcând parte și arbitri internaționali. Premiul obținut ne motivează, sper că la ediția viitoare să obținem locul I. La acest premiu, fiecare dintre noi a avut un aport, este meritul tuturor. Este foarte important să-ți placă munca pe care o faci, să poți obține rezultate care să te facă mândru de realizările tale. Încercăm tot timpul să acoperim nevoile pieții, se primesc și comenzi speciale, după dorința clientului, pentru sărbători și evenimente familiale, uneori facem orice fel de produse după fotografii aduse de clienții noștri. Avem foarte multe sortimente, inclusiv produse fără gluten și intenționăm să producem în acest an și sortimente de produse, special pentru diabetici (avem un proiect „Implementarea tehnologiei de obținere a alimentelor hipoglucidice” în colaborare cu Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare din Timișoara).” – a declarat pentru Actualitatea  Ing. Mirabela Chică – șef producție în cadrul S.C. Ardelean Adrian Company S.R.L. Lugoj, care lucrează de 12 ani în această firmă lugojeană.

Componentele pâinii rustice  :

Făina de secară integrală are un conținut bogat de antioxidanți și nutrienți, precum zinc și proteine.

Făina de hrișcă : Hrișca este un superaliment, o cereală ce conține minerale si fibre care fortifica organismul. Este benefică pentru sistemul vascular, este săracă în grăsimi și calorii – dovedindu-se un ajutor pentru suferinzii de diabet. Scade tensiunea, menține sănătatea colonului, este un atu în prevenirea pietrelor biliare. Făina de hrișcă are conținut crescut de niacină, riboflavină, piridoxină și tiamină. Nu lipsesc nici mineralele: zinc, fier și potasiu.

Făina integrală de grâu face parte dintr-un stil de viață sănătos, având în componența ei numeroare fibre alimentare care joaca un rol important în prevenirea diferitelor afecțiuni. Faina integrală de grâu are o mulțime de proprietăți miraculoase care joacă un rol important în regimul de viață sănătos: aminoacizi esențiali, acizi grasi polinesaturați, antioxidanți, pigmenți vegetali. Scade  tensiunea arterială, reduce riscul apariției cancerului, are densitate calorică scazută, are efect probiotic, laxativă, nutritivă, reconfortantă, remineralizantă. Este recomandata persoanelor care depun efort fizic mare și au nevoie de energie. Este benefică și din punct de vedere al funcționării tractului intestinal.

 Semințele de in constituie o sursă importantă de acid alfalinoleic, o substanţă din familia binecunoscuţilor acizi graşi Omega 3, esenţială pentru organism, deoarece protejează membrana celulară. De asemenea, seminţele de in au un conţinut bogat în fibre solubile, cu efecte benefice pentru combaterea constipaţiei.

Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în vitaminele E (antioxidant care neutralizeaza radicalii liberi din organism), îmbunătățește vederea și joacă un rol important în reducerea simptomelor asociate artritei și astmului, B1, B6, acid folic, minerale – magneziu, seleniu (vital pentru un organism sănătos),  mangan, cupru, fosfor, triptofan (unul dintre cei 8 aminoacizi esențiali, care nu poate fi sintetizat de organism, ca urmare el trebuie introdus prin dietă adecvată) și fitosteroli. Dieta cu semințe de floarea-soarelui are efecte benefice și asupra scăderii nivelului colesterolului, ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, la îmbunătățirea răspunsului sistemului imunitar.

Patronul societății, Adrian Ardelean, ne-a declarat: „Chiar s-a muncit mult pentru acest premiu, forma acestei pâini, un trifoi cu patru foi, a fost gândită ca un noroc în sănătate. Este o pâine foarte sănătoasă, testată și avizată de către specialiști, ca de altfel toate produselele noastre. Ne gândim în tot ceea ce facem să aducem un aport în ceea ce privește sănătatea clienților noștri, avem câteva sortimente de pâine fără gluten pentru cei cu intoleranţă la gluten (boala celiacă). Prin tot ceea ce facem, popularizăm ca oamenii să fie atenți la ceea ce mănâncă, pentru a fi sănătoși. De asmenea, să fie atenți la campaniile false, care sunt numeroase, să se informeze, este foarte important pentru sănătatea fiecăruia dintre noi”. 

Pâinea rustică de 2 kg se comercializează în magazinele de prezentare ale firmei, avându-se posibilitatea de a o achiziționa și în cantitate mai mică, jumătate sau un sfert din pâinea întreagă, după dorința clientului. Este o pâine deosebită, foarte gustoasă, o pâine foarte sănătoasă, un produs natural, fără E-uri și fără conservanți, merită aprecierea acordată de juriul concursului GastroPan, cât și aprecierea noastră, a lugojenilor.

Estera CIMPONERIU

 

 

Despre admin 6439 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.