Păcănele în loc de librărie?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În România există la ora actuală peste 1.500 de licee, 4.000 de școli primare/gimnaziale, 1.200 grădinițe,  1.520  de biblioteci publice, 760 de muzee, 405 cămine de bătrâni și 90 de cinematografe.

Toate acestea la un loc nu ajung nici măcar la jumătate din numărul caselor de pariuri, sălilor de jocuri slot-machine sau al agențiilor loto, unități în care se caută îmbogățirea rapidă.

Conform Institutului Național de Statistică, În România sunt 1.900 agenții loto, 13.400 case de pariuri și 15.000 agenții cu „păcănele”.

În Lugoj, numărul sălilor de jocuri e din ce în ce mai mare. Dar ce este mai întristător e faptul că recent s-a închis o librărie, unitatea Timlibris de pe strada Ion Huniade, vizavi de Universitate, pentru ca în locul ei să apară o sală cu „păcănele”. Cum este posibil așa ceva, chiar în centrul orașului?

În postarea cu titlul «De ce aș interzice „păcănelele”?», din 5 iunie 2019, Alexandru Claudiu Buciu, pe atunci președintele PNL Lugoj, declara următoarele:

„Lugojul se umple de mici cazinouri în timp ce pierde locuri de muncă iar salariile la privat nu pot asigura garanția unui nivel de trai decent. Serviciile publice (sănătate, educație, salubritate, administrație publică, transport în comun, furnizarea apei potabile, accesul la facilități de recreere – ștrand, SPA – etc.) ne costă suplimentar, pe fiecare dintre noi, dacă ne dorim un trai decent.

Și atunci? Muncim și sărăcim. Fapt pentru care primăria dă autorizații pentru cazinouri, să aibă lugojenii „șansa” unei vieți mai bune?!?!?!

În loc să ne educăm excepțional copiii, în loc să le oferim posibilitatea de a se califica în meserii cât mai bine plătite pe piața muncii, noi le oferim „șansa” de a-și câștiga un trai mai bun la „păcănelele” de lângă școală… ori de lângă biserică…

Aceste stabilimente trebuie scoase din oraș.

Local, nu putem interzice o activitate, atâta timp cât legile în vigoare permit desfășurarea acesteia. Însă, local, ne putem proteja cetățenii de răul pe care această activitate îl produce societății – sute de familii sunt afectate, iar fenomenul infracțional din Lugoj găsește teren fertil în această activitate.

Astfel, putem interzice desfășurarea acestor activități în perimetre în care sunt vizibile zilnic copiilor, ori în perimetre ce protejează lăcașurile de cult, ori în apropierea instituțiilor publice.

Cine vrea să se „distreze” în acest mod, o poate face și în afara orașului, eventual chiar în actualul extravilan, fără ca aceste stabilimente să-și mai poată atrage clienții și prin poziționarea lor strategică, în cele mai circulate zone ale orașului.

Vom propune Consiliului Local un proiect de hotărâre prin care să reglementăm, local, amplasarea unor astfel de stabilimente, astfel încât ele să nu mai facă rău comunității noastre”,

Sperăm că ceea ce declara Claudiu Buciu acum doi ani se poate întâmpla acum, când liberalii au majoritate în Consiliul Local, iar situația de azi se va schimba în bine.

Nicolae SILADE

 

Despre admin 6425 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

2 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.