Octombrie nu a fost de bun augur pentru leu

La sfârșitul lui octombrie cursul euro a crescut cu 1,12% față de euro, cu 3,3% comparativ cu dolarul și cu 1,4% față de francul elvețian.

Evoluția perechii euro/leu a fost una agitată, asemănătoare cu cea de le începutul anului. Cauza? Legea convertirii creditelor în franci elvețieni, cea care a ridicat cursul la un maxim de 4,5175 lei. Modul în care a fost votată legea în Parlament și solicitarea făcută de guvern către Curtea Constituțională de a studia legalitatea actului normativ au calmat spiritele iar cursul s-a așezat în jurul pragului de 4,50 lei.

Perioada a debutat la minimul de 4,4909 lei iar luna s-a încheiat la 4,5057 lei, când s-a manifestat pe piețele internaționale o scădere a apetitului pentru risc, în condițiile în care cererea mare a ridicat randamentul bonurilor de Trezorerie americane cu scadența la 10 ani la maximul din luna mai.

Tranzacțiile din ultima ședință a perioadei s-au realizat între 4,503 și 4,506 lei, cu închiderea la 4,503 – 4,505 lei. Celelalte monede din regiune au avut o tendință descendentă mai mare decât cea a leului.

Cursul dolarului american a fluctuat între 4,1131, la finalul lui octombrie, și 4,1263 lei.

Media monedei elvețiene, care s-a tranzacționat pe piețele internaționale între 1,081 și 1,086 franci/euro, s-a mișcat între 4,1452 și 4,1598 lei, la sfârșitul lunii trecute.

Noiembrie va fi marcată de mai mulți factori, atât externi cât și interni. Pe plan local se detașează campania electorală, motiv pentru investitori să ia poziții de protecție. Principalul factor extern este reprezentat de alegerile prezidențiale din SUA. În opinia analiștilor o victorie a democraților ar permite Rezervei Federale americane să reia, după un an, programul de majorare a dobânzii sale cheie. În schimb, un succes al lui Donald Trump ar pune sub semnul întrebării o astfel de decizie. Nu trebuiesc neglijate efectele Brexitului sau criza în care se află sistemul bancar secundar din Italia sau Portugalia.

Perechea euro/dolar a scăzut la inceputul intervalului la 1,0851 dolari, minim care nu a mai fost atins din martie, după care prudența investitorilor a urcat euro la finalul perioadei la 1,0944 – 1,0991 dolari.

Scăderea dolarului a fost provocată de anunțul lui James Comey, șeful FBI, că va fi redeschisă ancheta privind mesajele email ale candidatului democrat la președinția SUA, Hillary Clinton. Această a pus în umbră faptul că economia SUA a crescut cu 2,9% în trimestrul al treilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai bun rezultat din ultimii doi ani, susţinut de exporturi şi investiţiile în stocuri ale companiilor.

(Analiza cuprinde perioada 25 – 31 octombrie 2016)

Radu GEORGESCU


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 6973 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.