O nouă ţară pe harta lumii. E bogată în aur și de patru ori mai mare ca Franţa

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Premierul canadian a semnat acordul prin care transferă guvernului local din Nunavut controlul asupra terenurilor şi resurselor din această uriaşă regiune arctică bogată în minerale, marcând astfel cel mai mare transfer de control teritorial din istoria Canadei.

Creat în 1999, acest teritoriu, care este de aproape patru ori mai mare decât Franţa, are rezerve de aur, pietre preţioase, minerale şi pământuri rare, precum şi petrol şi gaze, iar în prezent, încălzirea globală face ca teritoriul arctic, locuit în principal de inuiţi, să devină mai accesibil mineritului şi transportului maritim.

Două milioane de kilometri pătraţi de pământ şi apă vor fi transferate de la guvernul federal al Canadei către cel al Nunavut.

După decenii de negocieri, acest acord urmează să fie pus în aplicare în următorii trei ani. Nunavut este una dintre cele mai îndepărtate şi slab populate regiuni din lume, cu o populaţie de aproximativ 40.000 de locuitori, marea majoritate inuiţi.

Pe lângă transferul responsabilităţii pentru terenuri şi resurse către Nunavut, teritoriul primeşte şi dreptul de a colecta redevenţele.   

Carmen BIZĂU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.