O nouă alianță între PSD și PNL (?) ar impune un tandem electoral la Lugoj

Augustin BERCEAN

 În ultima perioadă, în spațiul public a devenit foarte comentată ideea despre o posibilă viitoare alianță între PSD și PNL, pentru  alegerile din 2024 (locale, naționale și de care or mai fi ele). Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut mai multe declarații în acest sens, ceea ce indică o atenție sporită acestei posibilități. C-o fi bine, c-o fi rău, ce repercusiuni ar avea ea  asupra vieții politice lugojene, nimeni nu poate știi sigur. Doar simple presupuneri…

O nouă alianță între PSD și PNL nu ar fi deloc o noutate pentru politicul mioritic. În 2011, ceea ce nu ar fi crezut nimeni la începutul anilor ‘90 că ar fi posibil vreodată, s-a întâmplat: PSD și PNL au format o alianță (din care mai făcea parte, la timpul respectiv, și PC-ul lui Voiculescu). Scopul declarat la aceea dată (sau, cum s-ar zice mai pe șleau, „ce i-a mânat pe ei în luptă!”) a fost dorința lor comună de a-l înlătura pe Traian Băsescu de la conducerea țării. Chiar dacă acest lucru nu l-au reușit, cele două partide (teoretic, antagoniste în doctrine), au „zburdat” pe la guvernarea României timp de trei ani, mână în mână, chiar sub sub regimul băsescian. Abia prin 2014, liberalii s-au supărat, și-au luat jucăriile și au plecat. Și povestea idilică s-a încheiat… cum s-a încheiat.

A urmat perioada Iohannis, cu celebrul cuvânt PESEDE rostit despre tot ce nu-i era pe plac. Atunci nimeni nu ar mai fi crezut posibilă o nouă idilă. Dar niciodată să nu spui niciodată, cel puțin nu în politică… De fapt, mai ales în politică, unde memoria ori e foarte scurtă, ori nu există deloc. Iohannis a uitat să mai rostească PESEDE de ceva vreme. Și iată că actualul lider al PSD, Marcel Ciolacu, ne servește, cel puțin la nivel declarativ, o nouă idee despre o alianță între cele două partide.

Trebuie să recunoaștem că, pentru economia unui stat, o stabilitate politică reprezintă un avantaj fantastic. Chiar dacă au fost destule „scârțâieli” în guvernarea actuală PNL-PSD, liniș-tea de care s-a bucurat economia, mai ales în această perioadă zbuciumată, a fost utilă. Multe voci au lăsat să se înțeleagă că „liniștea” a fost impusă de către Bruxelles, nicidecum creionată la București, de către cele două partide. Cunoscându-i pe politicienii noștri, așa o fi, că, cel puțin, pare logic. Dacă cele două partide vor „betona” această „înțelegere” pentru anul electoral 2024,  printr-o alianță în toată regula, treburile se vor mai schimba puțin. Nici nu încape vreo îndoială cine va conduce România, după 2024, dacă Alianța ar exista. Comparativ cu 2011, mai mult ca sigur că va reuși să obțină și fotoliul prezidențial. Adică România se va transforma într-un fel de S.C. PSD-PNL. srl, cam cum a fost pe timpul PSD, în perioada 2000-2004… Ce trai și ce viață va mai fi pentru unii…Marele câștigător al acestei povești, fără doar și poate, ar fi PSD-ul. La procentele și la bazinul electoral de care încă dispune în momentul de față, are de unde să-și permită să mai și piardă din susținători. În schimb, cred eu, singurii care vor deconta ceva  în fața istoriei, vor fi cei de la PNL…

De aceea se aude doar vocea lui președintelui PSD, Marcel Ciolacu, pomenind de această alianță. De la PNL, nu se aude nimic. Presupun că unii dintre domniile lor, cei cu ochii mai deschiși și mai puțin albaștri, au văzut realitatea destul de cruntă care îi așteaptă. După 10 ani prezidențiali „marca Iohannis” și după promisiunile electorale  de „30 de zile” ale lui Ra-reș Bogdan, PNL-ul oricum este, în momentul de față, în declin. O alianță cu PSD mai mult ca sigur că l-ar îngropa. Dar, m-ai știi?

* * *

La Lugoj, în cazul unei alianțe PSD-PNL, situația ar deveni foarte, foarte interesantă (sau bizară, pentru unii). Fostul primar al Lugojului, Claudiu Buciu (PNL), și-a clădit campania electorală pentru alegerile din 2020 pe tema luptei împotriva „pesedeului, care timp de 12 ani a distrus orașul”.

Sunt de notorietate și „dialogurile” spumoase (de la distanță, pe rețelele de socializare) purtate între președintele PSD Lugoj, Călin Dobra, și Claudiu Buciu, în ultimii ani. Chiar îmi este greu să îmi imaginez un tandem electoral local format din domniile lor.

Indiferent cine și pentru ce funcție ar candida. Și, credeți-mă, chiar nu stau rău la nivel de imaginație… O variantă de luat în calcul ar fi și retragerea lui Claudiu Buciu din PNL (mai ales că se știe relația pe care acesta o are cu mai marii de la Timișoara)  și candidatura domniei sale ca independent. În acest caz, Călin Dobra ar deveni propunerea noii alianțe pentru funcția de primar și șansele i-ar crește semnificativ.

Ipotetic, ar fi posibilă și alegerea lui Claudiu Buciu ca propunere a alianței, că, deh, politica e politică și, uneori, ordinele care vin de la București sunt executate cu plăcere, dacă e nevoie…

Chiar dacă în momentul de față doctorul Floroni pornește favorit în mai toate sondajele de opinie, o astfel de alianță între PSD și PNL, cu Dobra sau cu Buciu, ar reconfigura destul de substanțial lupta pentru fotoliul de primar. Un singur lucru ar trebui să știe, totuși, cei care calculează șansele elctorale ale unei alianțe. În politică, adevărul matematic dispare. Niciodată 1 + 1 nu fac 2…

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.