O femeie de 69 de ani a fost atacată și mușcată de o haită de câini ciobănești

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Poliţiştii au fost sesizaţi despre faptul că o femeie de 69 de ani a fost atacată și mușcată de câinii unui vecin, în timp ce curăța un teren agricol, fiind transportată la spital pentru acordarea de îngrijri medicale.

Câinii ar fi ai unui bărbat de 51 de ani din localitate, care i-a lăsat nesupravegheați, să păzească o turmă de oi în zonă. Acum, bărbatul din Bolvașnița are dosar penal pentru infracţiunea de neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane.

„Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55 din 2002, republicată, privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private, intră în categoria câinilor agresivi, iar proprietarul sau deţinătorul temporar al acestuia are obligaţia de a-l supraveghea şi de a împiedica atacul canin.

În cazul câinilor fără stăpân şi al câinilor care circulă liberi, fără însoţitor, în locuri publice, consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale sunt considerate proprietari ai acestora, potrivit legii. Pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracțiune este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

Iar în cazul în care, în urma atacului canin, victima suferă leziuni traumatice, îi este afectată grav sănătatea, îi este pusă în primejdie viața sau chiar decedează, pedepsele prevăzute de lege se majorează. În ceea ce privește câinii cu potenţial agresiv, accesul acestora în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană majoră și cu capacitate deplină de exercițiu.

Sunt exceptați de la această obligație câinii care însoțesc proprietarul sau deţinătorul temporar, în momentul în care acesta conduce animale izolate, în turmă sau în cirezi, în acest caz proprietarul având obligația de a supraveghea câinele şi de a împiedica atacul canin asupra unei persoane“,

informează Poliţia Caraș-Severin.

Despre admin 6698 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.