Nu vă lăsați păcăliți! Au apărut noi metode: „burlanul” „comis-voiajorul”,„instalatorul”

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Atenție la înșelăciuni! Este avertismentul Poliției Timiș, după ce s-au înregistrat mai multe infracțiuni de înșelăciune, fapte comise prin metodele de înșelăciune cunoscute sub numele de „comis-voiajorul”, „instalatorul”, „burlanul” sau „accidentul”. În primele 8 luni ale anului, au fost înregistrate 24 de sesizări privind săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Și, deși numărul sesizărilor nu este alarmant, totuși, polițștii atrag atenția cetățenilor asupra acestui fenomen, astfel încât să nu devină victime ale unor persoane rău intenționate.

 Metoda „comis-voiajorul” presupune oferirea spre vânzare de către vânzători ambulanți, la un preț „minim“, greu de refuzat, a diferite produse (detergent, veselă, tacâmuri ambalate în cutii intens colorate și cu o reclamă pe măsură), în realitate, însemnând vânzare de produse de slabă calitate la prețuri foarte mari. „Vânzătorii” folosesc diferite tertipuri (de genul „ofertă bombă”, „marfă pe stoc” etc.) și astfel reușesc să înșele cu ușurință persoanele vârstnice și, uneori, prin distragerea atenției victimei, să sustragă sume de bani din casă.

♦ Metoda „instalatorul” constă în faptul că autorul infracțiunii se deghizează în instalator, păcălind în special persoanele în vârstă să îi deschidă și să îl primească în casă pentru a le repara presupuse defecțiuni ale instalațiilor sanitare sau de alt tip și într-un moment de neatenție, sustrage sume de bani din casă.

♦ Metoda „acoperișul sau burlanul” constă în faptul că „meșterii” promit cetățenilor lucrări la prețuri mici, însa până la finalizarea lucrării, prețul crește de mai multe ori.

 Metoda „accidentul” constă într-un apel telefonic fix cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier soldat cu urmări grave și se solicită o sumă mare de bani. Acest gen de infracţiune se bazează pe specularea stării emoţionale a victimei şi pe informaţiile oferite chiar de aceasta în clipa primirii veştii. În acest caz infractorii încearcă să obțină o sumă cât mai mare de bani de la persoanele pe care reușesc să le manipuleze, iar intervalele de timp vizate sunt cele în care există o probabilitate crescută ca la domiciliu să se afle un bătrân – categorie cu risc ridicat de victimizare în cazul acestui tip de infracțiune.

„În scopul evitării de a deveni victimă a înșelăciunilor, cetățenii sunt sfătuiți să nu primească persoane străine în casă indiferent de pretextul invocat de acestea, să nu intre în vorbă cu necunoscuți și să nu păstreze în casă sume mari de bani! Uneori, din dorința de a face bine, ajungem să fim victime ale unor persoane rău intenționate. Sfatul nostru e să nu vă lăsați pradă emoțiilor, să rămâneți calmi și să nu luați decizii în grabă. Nu vă lăsați păcăliți de aceste persoane! Fiți vigilenți, luați legătura cu persoanele apropiate și verificați veridicitatea informațiilor primite în urma apelului telefonic”, transmite IPJ Timiș.

Denisa GREGA

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.