Noutăți din Cupele Europene intercluburi

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan H. BRUDIU

După cum v-am mai informat, faptul că România a acumulat puncte nume-roase (în comparație cu alte sezoane) în ediția 2021-2022 a competițiilor continentale feminine (prin Blaj în CEV, CSM Lugoj și Medgidia în Challenge Cup) a dus la posibilitatea ca forul nostru național să beneficieze de șase locuri pe tablourile din Europa. De remarcat că echipa care a adus din competițiile continentale cel mai mare punctaj pentru România a fost CSM Lugoj19, din șase victorii și două eșecuri la limită.

Liga Campionilor     

În consecință, după câțiva ani buni, România are două formații calificate în grupele principale ale Ligii Campionilor: campioana CSM Volei Alba Blaj și vicecampioana CSM Târgoviște. Acum câteva zile, la Bruxelles, a  avut loc tragerea la sorți pentru stabilirea componenței celor cinci grupe de patru echipe din competiția supremă europeană.

Campioana din Blaj va juca în grupa B, în compania italiencelor de la Vero Volley Monza, franțuzoaicelor Voléro LeCannet (FRA) și echipei ucrainiene Prometei Dnipro .

CSM Târgoviște face parte din grupa E, una și mai puternică, alături de polonezele Azoty Chemik Police, turcoaicele de la Eczacibaşi Dynavit Istanbul și campioana Bulgariei, Maritsa Plovdiv.

Se califică în faza următoare a competiției, între primele zece echipe ale continentului, primele două formații clasate în fiecare grupă. Apa-rent, Blajul antrenat de Stefan Ljubicic are șanse serioase de a ocupa un loc calificant, în comparație cu trupa dâmbovițeană, condusă de pe banca tehnică de Giovanni Caprara.

În Cupa CEV, în 16-imi de finală (tur 13/15 decembrie; retur 20/22 decembrie):

Budowlani Lodz (Polonia) – CSO Voluntari 

În CEV Challenge Cup, etapă preliminară, tur în 22 – 24.11, retur în 29.11 – 01.12:

Tent Obrenovac (Serbia) – RAPID București

Formația C.S.M. Lugoj este calificată direct în turul al doilea – 16-imi de finală – tur 13/15 decembrie, retur 20/22 decembrie.  Dacă lugojencele au evitat primul tur datorită poziției câștigate în sezonul trecut – în care CEV a desemnat-o pe locul cinci în Challenge Cup, ele vor da într-o dublă partidă în faza șaisprezecimilor de finală de gruparea care va câștiga BVA Cup (Cupa Balcanică)

Câștigătoarea Cupei Balcanice se decide în acest week-end în Bosnia, la Banja Luka, acolo unde cinci echipe își dispută întâietatea într-un turneu de câte patru jocuri, în perioada 21 – 25 septembrie. Echipa de pe primul loc în  BVA Cup 2022  va juca în primul tur al  CEV Challenge Cup 2023.

Formații participante: UOK Banja Luka Volley (Bosnia-Herțe-govina), OK Partizan Efbet Belgrad (Serbia), PTT Sports Ankara (Turcia), OK Rabotnički Skopje (Macedonia) și reprezentanta României – CS Dinamo București.

Teoretic, favorită a turneului pare a fi puternica reprezentantă a Turciei (locul șase în campionat și cinci în Cupa Turciei) PTT Spor Ankara, în care se remarcă două sârboaice de top – Bianka Busa și Sara Carić, coordonatoarea slovenă Eva Pavlović și liberoul internațional Melisa Memiș. Sârboaicele de la Partizan (formație antrenată de Darko Zakoc) și gruparea dinamovistă bucureșteană (cu achiziții importante în această vară) vor avea, totuși, un cuvânt important de spus.          

S-a pornit morișca. Nu uitați, fiți alături de volei!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.