Noua lege a salarizării. Salariu minim pe economie de 2050 de lei

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Negocierile privind legea salarizării se desfășoară între sindicate și reprezentanții Ministerului Muncii cu ușile închise. Există, însă, surse apropiate negocierilor care au dezvăluit că printre solicitările sindicaliștilor se numără și dublarea, cu aproximație, a salariului minim pe economie până în 2020.

Proiectul despre care se discută la Ministerul Muncii presupune dublarea salariului de la care pornește grila, dar și majorări ale salariului minim cu câte 200 de lei pe an până în 2020.

Dacă proiectul legii salarizării ar fi adoptat în această formă, ar însemna că până în 2020 salariul minim ar urma să ajungă la 2050 de lei. Pentru a fi adoptată și a intra în vigoare, legea ar trebui să fie gata până la toamnă, ca să ajungă în Parlament, unde să poată fi dezbătută și votată pentru a putea fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2017.

Guvernanții se îndoiesc, însă, că ar putea pune în aplicare dorința sindicatelor, întrucât au afirmat în repetate rânduri că bugetul de stat nu ar putea susține o asemenea creștere salarială în aparatul bugetar.

În altă ordine de idei, sindicaliștii FNSA susțin că salariații din administrația publică locală din România sunt cea mai slab plătită și discriminată categorie de salariați din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 de lei pe lună).

„Prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care își desfășoară activitatea în consiliile județene și primăriile de pe întreg teritoriul țării a fost vădit discriminat în raport cu angajații din administrația centrală (care au beneficiat de creșteri salariale de până la 70%)”, se arată în comunicat.

AL PRESS

Despre admin 6535 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.