Noua lege a pensiilor. Modificările convenite în Coaliție

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Reforma pensiilor pare o poveste fără sfârșit în România. Cu toate că toți politicienii au promis rezolvarea inechităților din sistem, acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel s-a ajuns la situația în care există magistrați care primesc în jur de 10.000 de euro lunar ca pensie, deși nu au cotizat mai deloc la buget.

În ceea ce-i privește, însă, pe cetățenii de rând regulile sunt destul de dure.

♦ Pentru a putea încasa pensie de la stat, este nevoie de minim 15 ani de muncă. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, puteți cumpăra vechime în muncă, dar nu mai mult de șase ani.

♦ Cei interesați își pot completa vechimea în muncă până la finele lui 2024, potrivit noii legi prezentată de autorități, care a mai prelungit termenul. Baza lunară de calcul o constituie venitul lunar care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară.

♦ Începând cu 1 octombrie 2023, salariul minim brut a crescut de la 3000 de lei la 3300 de lei, deci românii trebuie să plătească 9.900 de lei pentru un an vechime în muncă, respectiv 825 de lei pe lună.

♦ Până în 2035 vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani. Acestea sunt o parte din prevederile noii legi a pensiilor, convenite în Coaliție. Potrivit acesteia, stagiile de cotizare peste 25 de ani vor fi răsplătite cu puncte suplimentare, respectiv:

♦ 0,50 puncte/an pentru anii  26-30 inclusiv;

♦ 0,75 puncte/an pentru anii  31-35 inclusiv;

♦ 1 punct/an începând cu anul 36.

♦ Sporurile nepermanente contributive vor fi calculate la pensie, respectiv acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii etc.

♦ Femeile cu mai mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare:

♦ pentru un copil cu 6 luni l doi copii: un an

♦ trei copii: 1 an și 6 luni l patru copii: doi ani

♦ cinci copii: doi ani și șase luni

♦ șase copii: trei ani l șapte copii sau mai mulți: trei ani și șase luni.

Reducerea se aplică și în cazul femeilor care au adoptat copii.

♦ Proiectul noii legi a pensiilor urmează să intre în dezbatere publică, iar Parlamentul are termen de adoptare până la 29 noiembrie. Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. În primă etapă, pensiile vor creşte o dată de la 1 ianuarie cu 13.8% şi apoi la 1 septembrie 2024.

♦ Formula de majorare are în vedere rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut realizat

♦ Cuantumul indemnizației va fi majorat anual cu același mecanism de majorare a pensiilor publice. Tipurile de pensie prevăzute de proiectul de lege:

♦ pentru limită de vârstă – condiționată de realizarea unui stagiu minim de 15 ani

♦ de invaliditate – se mențin cele trei grade (grav, accentuat sau mediu) care vor fi redefinite

♦ pensie anticipată – condiționată de un stagiu complet de cotizare de 35 ani. (Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare, cu o penalizare maximă de 24% față de 30% cât este în prezent. /Nu vor fi luate în calcul perioadele necontributive: șomaj, spor de grupă, etc.)

♦ pensie de urmaș – se mențin prevederile actuale.

Nicolae SILADE

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.