Noua carte electronică de identitate, obligatorie pentru a călători în UE

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Octavian Oprea, șeful Autorității pentru Digitalizarea României, a făcut o serie de precizări despre noua carte de identitate electronică, preconizată pentru implementare începând din vara anului 2021 în România, care va funcționa și ca o cheie de autentificare a cetățeanului în platformele digitale care intermediază relația cu instituțiile statului prin Internet.

Noutatea absolută este că deși insistă că documentul biometric nu va fi obligatoriu, ADR spune că cei ce refuză să îl primească nu vor mai putea călători liber în interiorul Uniunii Europene, așa cum o făceau în baza cărții de identitate din 2007 încoace. Cartea de identitate simplă va putea fi folosită doar în România, iar pentru călătoriile în statele Uniunii posesorii vor avea nevoie de pașaport.

Dacă ne aducem aminte, când s-au introdus pașapoartele biometrice în 2009, reprezentanții MAI spuneau că nu se încalcă nici un drept, cetățenii care nu acceptă decât pașaportul clasic putând călători liber în U.E. doar cu buletinul

Ce nu se spunea atunci era că unele state din afara U.E. nu au mai primit decât români cu pașapoarte biometrice, deci a existat o discriminare a celor care optau pentru pașaportul simplu, atât din punct de vedere al zonelor de călătorie, cât și din punct de vedere al valabilității și al costului pașaportului simplu.

„Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, și cetățeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăți de plastic cu care se vor putea identifica în fața instituțiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara granițelor țării”, a explicat directorul ADR, Octavian Oprea.

Potrivit precizărilor ADR, deși cartea de identitate electronică nu este obligatorie, cartea de identitate simplă nu va mai putea fi folosită ca document de călătorie în interiorul Uniunii Europene. Cetățenii României care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligați să prezinte și pașaportul pentru a călători în interiorul Uniunii.

Despre admin 6577 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.