
Este pokerul un joc de noroc? Aceasta este o întrebare pe care mulți oameni pasionați și-au pus-o. Iar cei care au studiat jocul destul de bine au ajuns la o concluzie simplă: pokerul este un joc de abilități.
Deși face parte din categoria jocurilor de noroc, sunt mai multe elemente care arată că abilitățile contează enorm. Desigur, și norocul poate avea un rol pe termen scurt, însă privind imaginea de ansamblu concluzia este una clară: abilitățile fac diferența.
Una dintre cele mai importante știri din industria pokerului din ultima perioadă este legată de cea de-a 17-a brățară WSOP pe care Phil Hellmuth a câștigat-o în această vară. Dacă am crede că norocul este cel care influențează rezultatele în jocul de poker, am putea spune fără niciun dubiu că Hellmuth este unul dintre cei mai norocoși oameni care joacă poker. În realitate, în spatele rezultatelor sale stau niște abilități incredibile și o experiență impresionantă, care îi permit să concureze la un nivel înalt și să aibă constanță în rezultate.
Pokerul nu este un simplu joc de noroc: este despre ore de studiu, despre analiză, despre gestionarea emoțiilor. Un cumul de factori care contribuie în obținerea rezultatelor dorite. Jucătorii profesioniști de poker au practic viața unui sportiv. Ei se antrenează, au ședințe cu mental coach, studiază adversarii și își analizează evoluțiile.
În rutina unui fotbalist, spre exemplu, în săptămâna premergătoare meciului, se fac antrenamente, staff-ul tehnic prezintă indicații despre adversari, au loc discuții individuale pentru a ridica moralul, iar la ora meciului se speră că jucătorii vor da tot ce au mai bun. Același lucru se întâmplă și la poker înaintea confruntărilor importante. Jucătorii se antrenează, studiază adversarii, au discuții cu mental coach-ul și se pregătesc intens.
La poker nu joci împotriva cazinoului
La unele jocuri de noroc, precum sloturile, rezultatele sunt generate de un RNG (Random Number Generator). Tot un soft aleatoriu este responsabil și cu împărțirea cărților pe site-urile de jocuri poker online, iar la mesele live din cazinouri și cluburi există dealeri profesioniști care fac acest lucru. Diferența este că la poker vei juca împotriva altor jucători ca și tine și pe lângă noroc ai nevoie și de diverse abilități. În cazul pokerului, cazinourile rețin un mic comision din taxa de participare pentru a-și susține costurile de operare și a rămâne profitabile.
Așadar, cazinoul nu este interesat de numele câștigătorului. Este la fel dacă vei câștiga tu sau va câștiga altcineva, întrucât cazinoul știe din start care este suma pe care o va obține de pe urma unei partide sau a unui turneu. Toate detaliile sunt transparente și pot fi văzute de jucători în lobby. În aceste condiții, nu există nicio suspiciune că lucrurile nu ar putea fi în regulă.
Contează norocul în poker?
Răspunsul este cu siguranță, da. Pe termen scurt, norocul are și el rolul lui. Se poate întâmpla ca unui jucător să îi vină doar mâini proaste într-o sesiune. Dar jucătorii de top știu să se protejeze de aceste momente denumite variații. Cheia este să îți stăpânești emoțiile și să respecți bankroll management-ul.
În cazul în care joci haotic și aloci mize mai mari decât nivelul tău sau chiar alegi să intri cu o mare parte din buget, ai toate șansele să suferi eșecuri în jocul de poker. În schimb, dacă îți împarți bugetul în anumite părți vei face față cu brio.
De multe ori auzim expresia „norocul începătorului”. Ea poate fi valabilă în anumite situații, dar până la urmă învingători pe termen lung vor ieși jucătorii cu abilități mai bune. Norocul nu poate ține la nesfârșit nici măcar într-un joc de cărți cum este pokerul. Cheia este studiul.
Despre poker s-au făcut numeroase documentare și filme, s-au scris sute de cărți, iar pe Internet există un volum important de studiu. Unii jucători profesioniști își angajează chiar antrenori care să împartă cu ei din experiența lor și să le explice cum să joace anumite mâini.
Pokerul este în prezent o industrie importantă, în care numărul jucătorilor nepricepuți (fish) este în continuă scădere, astfel că sunt șanse bune să dai de adversari pregătiți. Din acest motiv, e bine să înțelegi că pokerul nu este doar un joc de noroc, ci unul de abilități, în care vei avea succes doar dacă exersezi cât mai mult și dacă ești conștient că rezultatele tale depind în mare măsură de alegerile pe care le faci.
Lasă un răspuns