
Dacă e încălzire globală, cum zic unii, atunci nu mai ninge. Dar dacă ninge în locuri unde ninge foarte rar, iar nămeții depășesc 3 metri, atunci despre ce încălzire globală vorbim?
Japonia se confruntă în prezent cu ninsori record. În multe locuri, zăpada are peste un metru, în special pe insula Hokkaido din nordul arhipelagului. Două localităţi sunt deja chiar sub 3 metri de zăpadă.
Întregul arhipelag a fost cuprins de un val de frig. În Obihiro, pe insula Hokkaido au căzut 1,2 metri de zăpadă în doar 12 ore, un record, informează NHK, televiziunea publică a ţării.
Imaginile de la HBC, postul de televiziune din Hokkaido, arată maşini care dispar complet sub o pătură albă, iar traficul rutier este grav perturbat.
Meteorologii prognozează că situaţia se va înrăutăţi la sfârşitul săptămânii, când căderile intense de zăpadă urmează să cuprindă aproape jumătate din ţară.
Cea mai puternică masă de aer rece a sezonului a adus ninsori abundente în zonele de pe coasta Mării Japoniei. Zăpada s-a adunat chiar şi în zonele de câmpie din regiunile centrale şi vestice ale ţării, unde de obicei ninge foarte rar.
Agenţia Meteorologică Japoneză a anunţat că ninsorile vor continua să cadă în special pe coasta Mării Japoniei şi în zonele muntoase.
În 6 ore, căzuseră deja 21 de cm de zăpadă în oraşul Kusatsu din prefectura Gunma, 18 cm în oraşul Daisen din prefectura Tottori şi 17 cm în oraşul Nikko din prefectura Tochigi.
Ninsorile s-au intensificat în prefectura Niigata şi în regiunea Hokuriku în noaptea de sâmbătă. Zăpada în multe zone a depăşit media sezonieră.
Sâmbătă, la ora 17.00, în oraşul Uonuma din prefectura Niigata şi în oraşul Tadami, din prefectura Fukushima, stratul de zăpadă atinsese deja 3 metri.
Norii încărcaţi s-au deplasat peste zonele plate din regiunile Kinki şi Tokai, unde zăpada este de obicei rară. Până la ora 17, stratul de zăpadă avea 13 cm în oraşul Sekigahara, din prefectura Gifu, şi 9 cm în oraşul Hikone, din prefectura Shiga.
Aceste căderi abundente de zăpadă se datorează situaţiei meteorologice tipice din regiune. Diferenţa de presiune atmosferică dintre cele două forţează aerul rece din Siberia spre Japonia, creând condiţii favorabile pentru apariţia zăpezii.
„În simulări, ninsorile importante care au loc doar o dată pe an, tind să se înmulţească”, spune Hiroaki Kawase.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns