Asociatia WorldTeach Romania, prin intermediul Centrului de Asistenta si Protectie a Victimelor Traficului de Persoane (CAPVTP) a incheiat un acord de parteneriat cu Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), Compania Nationala „Aeroporturi Bucuresti” si Compania Nationala de Cai Ferate „CFR”- Sucursala Regionala de Cai Ferate Bucuresti, in vederea prevenirii oricarei actiuni care poate conduce la traficul de persoane, precum si in scopul promovarii unei conduite corecte si a prevenirii abuzurilor in incintele salilor de asteptare din Gara de Nord Bucuresti si din Aeroportul International Henri Coanda din Bucuresti.
Obiectivul acestui parteneriat il reprezinta colaborarea intre cei patru parteneri in urmatoarele actiuni:
– Stabilirea cadrului operational ce permite Asociatiei WorldTeach sa deruleze actiuni de informare si instruire a publicului larg, in vederea prevenirii traficului de persoane si a cresterii gradului de constientizare a acestui fenomen in randul cetatenilor.
– Derularea si sustinerea financiara din partea Asociatiei WorldTeach si a partenerilor acesteia a unui program national constand in instalarea de monitoare video in salile de asteptare din statia Gara de Nord Bucuresti si in Aeroportul International Henri Coanda din Bucuresti, monitoare pe care vor fi prezentate materiale informative si educationale legate de prevenirea traficului de persoane si abuzului, precum si oferte sociale si educationale pentru persoanele interesate.
– Desfasurarea unui proiect pilot de instalare a unui numar de 5 monitoare video in statia Gara de Nord Bucuresti, precum si 5 monitoare video in Aeroportul International Henri Coanda din Bucuresti.
– Producerea si difuzarea catre publicul larg a unor mesaje audio scurte, de informare privind preventia si protectia impotriva abuzurilor si a traficului de persoane, precum si de promovare a unei bune conduite si a sigurantei pasagerilor.
Toate costurile de achizitionare, montaj si intretinere a monitoarelor video, precum si de pregatire a materialelor informative sunt acoperite de Asociatia WorldTeach din bugetul propriu.
Obiectivele si etapele parteneriatului au fost prezentate in cadrul Galei Aniversare 20 de ani WorldTeach Romania ce a avut loc la Timisoara luni, 18 decembrie, in prezenta partenerilor, oficialitatilor si reprezentantilor comunitatii locale.
„Inca de la crearea organizatiei noastre, cu 20 de ani in urma, ajutorarea comunitatii a fost unul dintre dezideratele noastre care s-a transformat ulterior intr-un obiectiv urmarit cu incapatanare si indeplinit mereu cu succes. Anul acesta, am reusit sa ducem mai departe proiectele noastre de suflet, iar parteneriatul incheiat cu Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), Compania Nationala „Aeroporturi Bucuresti” si Compania Nationala de Cai Ferate „CFR”- Sucursala Regionala de Cai Ferate Bucuresti, 3 institutii importante din Romania, este un demers important care ne obliga sa ne continuam eforturile in sprijinirea tuturor persoanelor defavorizate sau in pericol de a cadea prada traficului de persoane sau abuzurilor de tot felul.
In 2003 ne-am inceput activitatea timid, cu resurse proprii, dar acest lucru nu ne-a oprit. Pe masura ce a trecut timpul, am invatat sa atragem alaturi de noi parteneri, sponsori, voluntari, dar si reprezentanti ai administratiei locale, judetene sau nationale, adica pe toti cei ce doresc sa aduca o contributie cat de mica la ajutarea persoanelor defavorizate. in prezent, 20 de ani mai tarziu, suntem multumiti ca eforturile noastre nu au fost zadarnice. Ca acei copii vulnerabili, pe care am reusit sa ii ajutam, si-au croit un drum in viata si astazi sunt oameni cu un viitor in fata, ca familii care se aflau ”pe marginea prapastiei”, emotional, mental sau material, in urma sprijinului nostru au reusit sa-si construiasca o existenta decenta si implinita.” a declarat Beniamin Lup, fondator si Director European al Asociatiei WorldTeach.
Dupa ce a facut o prezentare a cazului fratilor Tate, care au exploatat mai multe persoane in Romania si in strainatate, in forme foarte grave (in prezent aflati intr-un proces penal sub acuzatia de trafic de persoane si constituire de grup infractional organizat), domnul Lup a declarat: “Videochat -ul in Romania, a devenit “o vitrina” in care copiii nostri sunt atrasi, expusi, apoi vanduti, iar fetele Romaniei si ale Republicii Moldova sunt folosite precum o marfa careia i se pune un pret. Deoarece fiintele umane nu pot fi tratate precum o marfa, asociatia noastra va depune toate eforturile si va lupta pe toate caile legale pentru protectia oricarei categorii vulnerabile si scoaterea in afara legii a oricarei forme de exploatare, inclusiv a studiourilor de videochat.”
Despre WorldTeach Romania
Asociatia WorldTeach a luat fiinta in 2003 ca raspuns la probleme specifice cu care se confrunta Romania si multe tari din Europa, deruland diferite proiecte prin care sunt ajutate anual, peste 45.000 de persoane, fie ca este vorba despre femei, batrani, copii sau studenti, adulti cu o situatie materiala precara, precum si multe alte categorii de persoane defavorizate, din domenii diverse: educational, umanitar, social, juridic, financiar si ocupational.
In prezent, in fiecare luna, cu sprijinul primariilor locale, a asociatiilor partenere sunt identificate persoanele care au nevoie de sprijinul asociatiei si ajutate cu alimente, imbracaminte, rechizite, servicii sociale, de asistenta juridica etc.
In egala masura, asociatia vine in ajutorul tuturor celor aflati in situatii critice, prin donatii si sponsorizari, realizate atat din fonduri proprii, cat si cu sprijinul asociatiilor si companiilor partenere, oferind ajutoare pentru interventii in urma inundatiilor in judetele Bacau, Neamt, Vaslui, Timis, renovarea scolilor (Otelu Rosu – CS, Radimna – CS, Oteleni – Iasi, Nadrag – Timis) plus Republica Moldova si Ucraina, dotare spitale (Otelu Rosu, Caransebes, Resita, Chisinau, Balti, Orhei).
In 2023, Asociatia WorldTeach Romania a creat bursa speciala Eugenia Lup, in valoare de 1200 de dolari anual, ce va fi acordata unui student pasionat de lupta impotriva traficului de persoane din cadrul Academiei „stefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.
Lasă un răspuns