Liceul Tehnologic Valeriu Branişte din Lugoj a fost selectat, de către World Skills Romania, să implementeze , la nivel naţional, modelul competiţional WorldSkills, pentru domeniul de pregătire: Industrie textilă şi pielărie.
Modelul competiţional WorldSkills este unul aplicat exclusiv pentru învăţământul profesional şi tehnic, elevii participanţi la acest tip de competiţie trebuind să dea dovada că stăpânesc calificarea profesională pe care o studiază, că pot reacţiona pozitiv într-un mediu competiţional.
Competiţia este de nivel naţional, european şi internaţional, elevii români putând participa la faza internaţională a acestei competiţii.
Selecţia s-a realizat în cadrul proiectului Exchanges of good practices in the implementation of VET competitions (2020-1-FR01-KA202-080157), perioada 01.12.2020 – 30.09.2022, beneficiind de o finanțare de 109.860 EUR, beneficiarul principal fiind Fundaţia WorldSkills Romania.
Profesorii de la Liceul Tehnologic Valeriu Branişte vor participa la un stagiu de formare şi de jobshadowing în Belgia, pentru a înţelege filosofia şi modul de organizare a acestui tip de competiţie.
În anul 2022, Liceul Tehnologic Valeriu Branişte va găzdui faza naţională a competiţiei World Skills Romania – Industrie textilă şi pielărie. Din partea liceului lugojean, în proiect sunt implicate în mod direct doamnele Silvia Pop (director adjunct), Ileana Teslevici (maistru instructor), Zina Vîrdaru (maistru instructor).
„Suntem onoraţi de faptul că World Skills Romania ne-a selectat să fim parteneri atât în proiectul european, cât şi în organizarea competiţiei naţionale. Credem că selectarea noastră este o confirmare a experienţei noastre internaţionale, adusă în plan regional şi naţional, modelul competiţional WorldSkills fiind cunoscut de către brănişteni de la experienţele de formare din Marea Britanie.
Acest model competiţional este mai potrivit pentru elevii noştri, cărora le place să îşi formeze şi să îşi dezvolte abilităţile practice în domeniul lor de pregătire. Eu, personal, sunt mândru că, uitându-mă pe lista de şcoli selectate, Liceul Tehnologic Valeriu Branişte reprezintă vestul României, de la Maramureş până la Caraş Severin, dovedind adecvarea acestui liceu la cerinţe naţionale şi europene”, ne-a declarat prof. Cosmin Gheorghe, directorul Liceului Tehnologic Valeriu Branişte.
Reamintim că în anul 2019, Lugojul a găzduit, prin organizarea Liceului Tehnologic Valeriu Branişte, faza naţională a Olimpiadei Interdisciplinare Tehnologii şi a Concursului pe meserii în domeniul de pregătire: Industrie textilă şi pielărie, eveniment care s-a bucurat de o bună apreciere din partea participanţilor din cele 37 de judeţe ale României.
Lasă un răspuns