Mobilizare: Peste 39.000 de semnături pentru petiția prin care se solicită revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Peste 39.000 de cetățeni [din 50.000] au semnat, până duminică, la ora 22, petiția Declic prin care se solicită Parlamentului revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Solicitarea civică este una de anduranță și a revenit pe agenda publică în condițiile în care recentele alegeri au arătat că majoritatea primarilor nu au legitimitate, fiind aleși cu un număr (procent) relativ mic din numărul cetățenilor care vin la vot și cu atât mai mult din numărul total al cetățenilor cu drept de vot.

„Noi, semnatarii acestei petiții, cerem revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin. Doar așa, primarul ales va reprezenta, în mod real, voința unei majorități a alegătorilor. De asemenea, la alegerile cu 2 tururi se vor limita posibilitățile de fraudare a votului”, se arată în motivarea petiției.

De ce este important?

♦ Ultimele alegeri locale au confirmat implicațiile dezastruoase pe care le are asupra democrației alegerea într-un singur tur a primarilor.

♦ Exceptând cazul candidaților care primesc peste jumătate dintre voturi, nu știm dacă primarii desemnați reprezintă voința unei majorități a celor prezenți la vot.

♦ Nu există nicio certitudine că majoritatea celor cu drept de vot nu l-ar alege, la un al doilea tur, pe candidatul de pe locul doi. Iar esența alegerilor democratice este ca cei aleși să reprezinte, cu certitudine, majoritatea alegătorilor.

♦ Există și numeroase localități în care diferențele dintre primii clasați sunt de sute sau chiar zeci de voturi. Sau localități unde voturile pentru pentru primul clasat sunt depășite cu mult de suma voturilor următorilor doi. Un al doilea tur de alegeri ar putea arăta, mai clar, voința alegătorilor.

♦ În aceste situații, o parte uriașă dintre cei ce votează ajung să se simtă nereprezentați de viitorul primar. Cu totul altfel ar sta lucrurile dacă alegerile ar avea 2 tururi. Inevitabil, un candidat ajunge să strângă o majoritate care-l legitimează în fața tuturor alegătorilor.

♦ Al doilea tur pentru alegerea primarilor a fost eliminat în 2010, sub pretextul crizei economice și a reducerii cheltuielilor. Ceea ce s-a redus, cu adevărat, este democrația.

♦ Schimbarea legislației, în 2010, a fost făcută de partidele aflate la putere, pentru că un singur tur dă o șansă mai mare partidelor mari. Greșeala va fi reparată doar dacă un număr uriaș de cetățeni va cere asta. Altfel, partidele de la putere vor păstra un sistem care le avantajează.

♦ Dacă vrei reinstaurarea democrației la alegerile pentru primari, semnează și tu petiția pe https://facem.declic.ro/campaigns/vrem-primari-alesi-in-2-tururi

Nicolae SILADE

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.