Mobilitate Erasmus+! Elevi din Franța, la HasdEU

>

În perioada 3-8 martie 2025, 6 elevi și doi profesori de la Lycee Marcel Pagnol (Athis-Mons, France) au participat la o mobilitate Erasmus+ la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj.

Prima zi a mobilității a început cu primirea oaspeților din Franța de către conducerea școlii gazdă și cu activități interactive de intercunoaștere.

La ora 10, elevii implicați în activități, au fost primiți, la Primăria Municipiului Lugoj, de doamna viceprimar Oana Tyukodi.

Ziua a continuat cu o lecție de limba română, în timpul căreia oaspeții din Franța au învățat câteva cuvinte în limba română, și cu o lecție de limba engleză.

Prima parte a zilei s-a încheiat cu un atelier în care elevii francezi au învățat despre tradițiile românești și, împreună cu elevii români, au creat mărțișoare.

În după amiaza zilei de luni, 3 martie, participanții la mobilitate au învățat despre Holocaustul din România folosind materialul pedagogic „În întuneric”, creat în cadrul proiectului Facts, not fiction.

Ziua s-a încheiat cu o vânătoare a reperelor arhitecturale din orașul Lugoj. Elevii români și francezi au căutat cele mai importante clădiri din Lugoj, pornind de la desenele create în cadrul proiectului Facts, not fiction.

Marți, 4 aprilie 2025, elevii de la Lycee Marcel Pagnol (Athis-Mons, France) aflați într-o mobilitate Erasmus+ la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj, alături de colegii lor români, au participat la o excursie pe traseul Hunedoara, Orăștie, Sibiu.

În timpul excursiei, elevii au descoperit istoria Transilvaniei și României, vizitând castelul Huniazilor, cetatea de la Orăștie, Muzeul Brukental, Biserica Evanghelică, precum și alte obiective istorice din Sibiu.

Miercuri, elevii de HasdEU și elevii francezi ți români și-au continuat periplul prin istoria României, vizitând cetatea Deva și cetatea Alba Carolina.

La Alba Iulia, elevii s-au implicat în diverse activități de învățare pe baza unor unor fișe de lucru, au descoperit catedrala ortodoxă și catedrala catolică, s-au plimbat pe traseul celor trei cetăți și au descoperit trecutul roman al orașului vizitând Muzeul Principia

Joi, 6 martie 2025, tinerii din Franța și România, implicați în mobilitate au vizitat mai multe obiective reprezentative pentru orașul Timișoara.

Pentru a înțelege tradițiile românești, elevii din cele două țări au participat la o activitate educativă la Muzeul Satului Bănățean.

Oaspeții din Franța au descoperit multi confesionalitatea Banatului vizitând Sinagoga din Cetate, Domul Catolic și Catedrala Ortodoxă.

Prin diverse activități educative desfășurate în centrul orașului și printr-o vizită la Memorialul revoluției, elevii și-au dezvoltat competențele civice, învățând despre importanța respectării valorilor democratice.

Vineri, oaspeții francezi și colegii lor români au participat la ore de informatică, limba franceză, geografie și istorie.

În cadrul acestor ore, elevii au învățat despre istoria, instituțiile și simbolurile Uniunii Europene și și-au testat cunoștințele în domeniu participând la un Kahoot! pe teme europene.

În a doua parte a zilei, elevii români și francezi s-au implicat într-o activitate de colectare a deșeurilor pe malurile râului Timiș pentru da un exemplu despre importanța implicării civice.

În ultima zi a mobilității, înainte de plecarea la aeroport, partenerii din cele două țări europene s-au implicat în activități de feed-back, realizând postere și afișe menite să ilustreze experiența în care au fost implicați.

Activitățile s-au s-a încheiat cu acordarea diplomelor de participare.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.