Meridian 22 și Aquatim atrag atenția: apa potabilă nu este pentru udatul grădinilor

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Conducerea Meridian 22 Lugoj a dispus mai multe verificări în mai multe cartiere ale orașului, după ce lugojenii au reclamat lipsa presiunii la apă, cauzată de faptul că zeci de lugojeni au început ude grădinile cu apă potabilă de la robinet.

Directorul Meridian 22, Acvilian Belințan, a declarat că, începând din această săptămână, cel puțin trei echipe de control vor face verficări pentru a afla cine udă grădinile cu apă potabilă și, foarte important, dacă consumul este contorizat.

Belintan susține în mod normal nu ar trebui fie probleme, însă, deși pompele merg la capacitate maximă, distribuirea apei în rețea întâmpină probleme. Conducerea Meridian 22 Lugoj recomandă consumatorilor evite utilizarea apei distribuite în rețea pentru udatul grădinilor.

„Apa furnizată de Meridian 22 este livrată lugojenilor printr-un sistem dimensionat pentru consum menajer, iar folosirea în alte scopuri provoacă probleme în alimentarea celorlalți clienți din rețea. Conducerea societății de apă-canal speră lugojenii dea dovadă de înțelegere și nu se ajungă în situația în care fie impuse restricții în distibutia apei. Meridian 22 recomandă lugojenilor care au în posesie grădini instaleze în gospodării bazine de captare a apei de ploaie sau foreze puțuri de mică adâncime. Șefii Meridian 22 atrag atenția consumatorilor nu intervină la contor în încercarea de a nu înregistra consumul real de apă. Intervenția neautorizată constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea”, precizează reprezentanții Meridian 22.

Și Aquatim S.A. face apel la consumatori să evite utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor.

„Având în vedere temperaturile crescute și lipsa precipitațiilor din ultima perioadă, Aquatim S.A. face încă un apel către consumatori să evite utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor. Acest lucru este cu atât mai necesar în sezonul estival, când crește consumul menajer al apei de la robinet.

Acest mesaj nu este o noutate, compania atrăgând și până acum atenția că sistemul de aprovizionare cu apă a fost dimensionat doar pentru consumul menajer al populației. Astfel, folosirea de către unii utilizatori a apei potabile în alte scopuri poate provoca probleme în alimentarea celorlalți clienți din rețea. Iar dacă, urmare a secetei, s-ar ajunge și la o reducere a debitelor de apă ale sursei, ar putea interveni restricții în distibuție. Într-o asemenea situație de criză, utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor sau a spaţiilor verzi constituie contravenție și se sancționează.

Pentru posesorii de grădini există însă și soluții la îndemână, pe care Aquatim S.A. le recomandă. Una e instalarea în gospodărie a unor bazine de captare a apei de ploaie și folosirea acesteia. O alta e forarea de puțuri de mică adâncime. Ca exemplu, folosind o pompă acționată de un motor de 1 kW, costul cu energia electrică folosită pentru un metru cub de apă extrasă e de șapte ori mai mic decât costul unui metru cub de apă potabilă.

Din păcate, de-a lungul timpului s-au depistat însă și cazuri în care unii utilizatori au apelat la o metodă necinstită, încercând să ocolească contorul societății pentru a nu înregistra consumul real de apă potabilă. Dincolo de disconfortul creat altor consumatori din acea rețea, reprezentanții Aquatim S.A. reamintesc că o asemenea intervenție constituie infracțiune și se pedepsește conform legii”.

Despre admin 6586 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.